Επιτροπή κατοίκων Νότιας Ρόδου: Όλες και όλοι στις κινητοποιήσεις, για καθολικά δημόσια δωρεάν υγεία

116

Το νοσοκομείο της Ρόδου βρίσκεται υπό «κατάρρευση», με  τεράστιες ελλείψεις στο προσωπικό, με κενά σε κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες. Με βάση το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα, καλύπτεται σήμερα μόνο το 50% του υγειονομικού προσωπικού!

«Ανύπαρκτη» είναι και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στα χωριά του νησιού, με κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία να βασίζονται σε ελάχιστο προσωπικό, εξαντλημένο από τις συνεχείς εφημερίες. Οι δομές υγείας στα χωριά λειτουργούν κυρίως με συμβασιούχους νοσηλευτές και αγροτικούς γιατρούς, με αποτέλεσμα ανά περιόδους να μένουν χωρίς προσωπικό. Όπως για παράδειγμα συνέβη φέτος τον Αύγουστο που για πολλές ημέρες το Π.Ι. Γενναδίου δεν εφημέρευε και τα επείγοντα περιστατικά έπρεπε να «τρέχουν μέχρι την Αρχάγγελο!

Το προσωπικό των δομών υγείας στην ύπαιθρο του νησιού, προσπαθεί να κρατήσει όρθιες τις δομές και προσφέρει σημαντικό έργο με αυτοθυσία, αφού η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει συνειδητά τα κέντρα υγείας και τα ιατρεία στα χωριά, χωρίς ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα.

Είναι χαρακτηριστικό πως το Π.Ι. Γενναδίου δεν έχει ούτε έναν ειδικευμένο γιατρό και πως για χιλιάδες παιδία και χιλιάδες γυναίκες δεν υπάρχει ούτε ένας παιδίατρος και ούτε ένας γυναικολόγος σε καμία δημόσια δομή σε όλη την ύπαιθρο του νησιού της Ρόδου! Παράλληλα τα ασθενοφόρα δεν επαρκούν για το μέγεθος του νησιού και σε πολλές περιπτώσεις αργούν «θανάσιμα» να φτάσουν στα χωριά, ειδικά την περίοδο της τουριστικής σεζόν.

Αυτή είναι σήμερα η τραγική κατάσταση στην δημόσια υγεία στην Ρόδο, «στην ναυαρχίδα του τουρισμού», και τα  ίδια ακριβώς προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα άλλα νησιά του Αιγαίου.

Για αυτούς τους λόγους, αυτές τις ημέρες σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, με πρωτοβουλία των εργατικών κέντρων των νησιών, πραγματοποιούνται από δεκάδες φορείς συντονισμένες κινητοποιήσεις, για να καλυφθούν τα τεράστια κενά που υπάρχουν στις δημόσιες δομές υγείας στα νησιά.

Για αυτούς τους λόγους την Δευτέρα 6 Νοέμβριου, τα εργατικά κέντρα, τα σωματεία των υγειονομικών και άλλοι μαζικοί φορείς από τα νησιά θα μεταβούν στην Αθήνα για κινητοποίηση στο υπουργείο υγείας.

Για αυτούς τους λόγους συμμετέχουμε στις κοινές δράσεις και συνυπογράφουμε ως επιτροπή αγώνα κατοίκων Νότιας Ρόδου,  το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων για την υγεία στα νησιά, που υπογράφουν  140  σύλλογοι, σωματεία, εργατικά κέντρα, και άλλοι μαζικοί φορείς.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας και διεκδικούμε από την κυβέρνηση για το νησί μας και την περιοχή μας την Νότια Ρόδο, να ικανοποιήσει άμεσα τα παρακάτω αιτήματα:

  • Πρόσληψη μόνιμων ειδικευμένων γιατρών στο Π.Ι. Γενναδίου σύμφωνα με το οργανόγραμμα (παιδίατρος, γενικός γιατρός κλπ.)
  • Αναβάθμιση του Π.Ι. Γενναδίου σε κέντρο υγείας Νότιας Ρόδου, στελεχωμένο με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.
  • Πρόσληψη διασωστών του ΕΚΑΒ ώστε να λειτουργήσει το νέο ασθενοφόρο, του Π.Ι. Γενναδίου
  • Κάλυψη των κενών θέσεων στα Κ.Υ. Αρχαγγέλου και Έμπωνας.
  • Να προσληφθεί τεχνικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας στα ΚΥ Αρχαγγέλου και Έμπωνας, που έχουν την ευθύνη λειτουργίας όλων των περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων στα χωριά.
  • Να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις υγειονομικών στο νοσοκομείο.

Όλες και όλοι στις κινητοποιήσεις, για καθολικά δημόσια δωρεάν υγεία υψηλού επιπέδου. Οι ζωές μας δεν είναι κόστος!

 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ 2/11/2023