Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ομοσπονδίας των Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς, με αφορμή την κυκλοφορία του αναμνηστικού νομίσματος για την επέτειο της ένωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Την εκδήλωση που φιλοξενήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί Δωδεκανήσιοι, και όχι μόνο, με ενεργή δημόσια παρουσία. Στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκε από την Ομοσπονδία ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.
Στον χαιρετισμό που απεύθυνε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός, ανέφερε:
«Αγαπητές συμπατριώτισσες και αγαπητοί συμπατριώτες,
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα που ανταποκρίθηκε θετικά στην πρότασή μου για την κυκλοφορία αναμνηστικού νομίσματος των 2 ευρώ με έμβλημα το ρόδο της Ρόδου. Με τον τρόπο αυτό, κλείνουν οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια της ένωσης της Δωδεκανήσου με τη μητέρα Ελλάδα. Δεν είναι λίγα τα χρόνια δουλείας, άνω των 600 ετών. Είμαστε η περιοχή εκείνη που υποδουλώθηκε περισσότερο από όλες τις άλλες περιοχές της Ελλάδας. Όμως κρατήσαμε την ελληνική γλώσσα, την ορθόδοξη θρησκεία και την ελληνική ταυτότητα ακέραια.
Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο αείμνηστος Στασινόπουλος, γράφει ότι όταν το 1948, παρουσία του τότε Βασιλιά Παύλου, οι Δωδεκανήσιοι είδαν τη γαλανόλευκη να κυματίζει στον ιστό του Διοικητηρίου (σημερινή Νομαρχία), γονάτισαν μπροστά στη σημαία. Έβλεπαν με τα μάτια τους τον πόθο όλων των προηγούμενων δωδεκανησιακών γενεών να πραγματοποιείται.
Όμως, ο Στασινόπουλος εντυπωσιάζεται όταν βλέπει όλο το πλήθος να ξεκινά προς μία κατεύθυνση μετά από την έπαρση της σημαίας, και ρωτά” Πού πάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι προς μια κατεύθυνση;”. Και του λένε “όλοι πάνε στο νεκροταφείο να πουν στους πεθαμένους τους ότι η Δωδεκάνησος απελευθερώθηκε και ενώθηκε με τη μητέρα – πατρίδα.” Αυτό λέει η Ιστορία.
Όμως, Η σημερινή πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η Δωδεκάνησος παραπονείται, διότι παρότι είναι η πιο απομακρυσμένη περιοχή της χώρας η κατάσταση της Υγείας των Δωδεκανήσων βρίσκεται κάτω από το επίπεδο των άλλων περιοχών. Το ίδιοι συμβαίνει και με την Παιδεία στα μικρά νησιά. Τώρα για την Οικονομία, το λεγόμενο μεταφορικό ισοδύναμο είναι πολύ αδύναμο για να υποκαταστήσει τις απώλειες από τον ΦΠΑ που έχει εξισωθεί με τον ΦΠΑ της υπόλοιπης Ελλάδας. Για αυτό και η διεύρυνση της συνταγματικής πρόβλεψης για τη νησιωτικότητα που εισηγήθηκε ο φίλος βουλευτής Δημήτρης Γάκης, τον οποίο ευχαριστώ που βρίσκεται σήμερα εδώ, και την οποία πλήρως επικροτώ, θα βοηθήσει στο μέλλον να διεκδικήσουμε πιο ενεργά τα δικαιώματά μας. Είναι υποχρέωση, κυρίως των αυτοδιοικητικών αλλά και κάθε πολίτη, να διεκδικούν τα δικαιώματά μας σε συνταγματικό επίπεδο.
Η Δωδεκάνησος από τα ομηρικά χρόνια μέχρι σήμερα έχει δώσει παντού και πάντοτε στους αγώνες της φυλής τη δική της παρουσία. Από τα ομηρικά χρόνια μέχρι το ολοκαύτωμα της Κάσου επί τουρκοκρατίας και έως το «ΟΧΙ» του ’40 με τις θυσίες των Δωδεκανησίων στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Παρουσία την οποία απεικονίζει κατά τον καλύτερο τρόπο στο ποίημά του ο δάσκαλός μας, ο ποιητής Φώτης Βαρέλης γράφοντας για τη Δωδεκάνησο “Ήταν Ελλάδα μια φορά και αιώνια θα ‘ναι Ελλάδα”.”