Εργατική Πρωτοπορία: Τι “μαγειρεύουν” με την ΡΟΔΑ

184

Ανακοίνωση για το καθεστώς που θα ισχύσει στην ΡΟΔΑ από την 1η Ιανουαρίου, επισημαίνει με ανακοίνωση της η Εργατική Πρωτοπορία.

Διαβάστε. την ανακοίνωση

Με την ψήφιση του Ν.5056/2023, η ΡΟΔΑ ως κοινωφελής επιχείρηση θα καταργηθεί στις 31-12-2023. Όλο το υφιστάμενο προσωπικό αυτής, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, θα λογιστεί αυτοδικαίως ως προσωπικό του Δήμου Ρόδου.

Θα παρέχει τις υπηρεσίες του με την ίδια σχέση εργασίας, κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα. Η κατάταξή του θα γίνει σε οργανικές/προσωποπαγείς θέσεις, οι οποίες λογίζονται επιπλέον των υφιστάμενων θέσεων του ΟΕΥ. Ομοίως, θα συσταθούν αυτοδικαίως και όσες θέσεις είναι δεσμευμένες και έχουν εγκριθεί για μόνιμες προσλήψεις με προκήρυξη αλλά και για εκκρεμείς μετατάξεις. Μισθολογικά θα ληφθεί υπόψη και η προϋπηρεσία του ως άνω προσωπικού. (Υποσημείωση: Στη ΡΟΔΑ όλες οι θέσεις είναι ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ).

Αντίστοιχα, για την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων της ΡΟΔΑ, προβλέπεται ότι από την 01-01-2024 έως και την τροποποίηση του ΟΕΥ αυτές θα εκτελούνται κανονικά από το Δήμο Ρόδου (με απόφαση Δημάρχου), είτε από τις υφιστάμενες μονάδες του Δήμου είτε από τις οργανικές μονάδες της ΡΟΔΑ, υπαγόμενες αυτές απευθείας στο Δήμαρχο ή σε Αντιδήμαρχο. Ο Δήμος Ρόδου ορίζεται ως καθολικός ανάδοχος της ΡΟΔΑ. Αναλαμβάνει όλες τις αρμοδιότητες, υποχρεώσεις, δικαιώματα και περιουσία αυτής.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΡΟΔΑ ήδη από τις 19-09-2023 αποφάσισε με 38 υπέρ και 1 κατά την μεταφορά τους στο Δήμο Ρόδου, ώστε να εξασφαλιστούν τόσο οι θέσεις εργασίας όσο και η συνέχιση της δημοτικής συγκοινωνίας. Ως Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου χαιρετίζουμε και συμφωνούμε με την ως άνω απόφασή τους. Έχοντας μελετήσει τόσο τον ΟΕΥ του Δήμου Ρόδου όσο και τον Κανονισμό Λειτουργίας της ΡΟΔΑ διαπιστώνουμε ότι μόνο το Τμήμα Συγκοινωνίας χρειάζεται να συμπεριληφθεί στο νέο ΟΕΥ, καθώς όλα τα υπόλοιπα τμήματα της ΡΟΔΑ ήδη επικαλύπτονται από τα υφιστάμενα του Δήμου Ρόδου. Δεσμευόμαστε να βρεθούμε δίπλα τους σε κάθε ζήτημα, ώστε άμεσα να επιλυθεί αυτό προς όφελος των εργαζομένων, της δημοτικής συγκοινωνίας και ευρύτερα της κοινωνίας μας.

Η στάση μας είναι ξεκάθαρη, καθώς οποιαδήποτε σκέψη περί μη μεταφοράς τους στο Δήμο Ρόδου «εγκυμονεί» πολλαπλούς κινδύνους. Με ευθύνες της απερχόμενης δημοτικής αρχής και της διοίκησης της ΡΟΔΑ, η υποστελέχωση έχει χτυπήσει κόκκινο! Μόνο το 38,18% των οργανικών θέσεων είναι καλυμμένο. Δεν έχει υλοποιηθεί ο προγραμματισμός μόνιμων προσλήψεων έτους 2023, που αφορούσε 21 Οδηγούς, 1 Δικηγόρο και 2 Μηχανοτεχνίτες. Η ως άνω έλλειψη προσωπικού έχει οδηγήσει προφανώς σε περιορισμό δρομολογίων και αντίστοιχα σε μείωση εσόδων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η οικονομική κατάσταση της ΡΟΔΑ να παρουσιάζει εδώ και χρόνια ΖΗΜΙΕΣ. Από τα στοιχεία του Ισολογισμού για το έτος χρήσης 2022, προκύπτει ότι το ύψος του ελλείμματος έφτασε τα -1.688.896,56 €.

Δυστυχώς, η απερχόμενη δημοτική αρχή και η διοίκηση του ΡΟΔΑ εμπαίζει τους εργαζομένους. Δήλωναν προεκλογικά (19-09-2023) ότι θα υποστηρίξουν την όποια απόφαση της Γενικής Συνέλευσης (Σπανός, Παρασκευάς). Μάλιστα, σε δημοσίευμα πληροφορηθήκαμε ότι και ο Δήμαρχος κ. Καμπουράκης τους είχε υποσχεθεί ξεχωριστή Δνση Συγκοινωνιών. Προφανώς, αποδείχθηκαν κάλπικες οι ως άνω δεσμεύσεις τους.

Ήδη, μετά την εκλογική τους ήττα, ο κ. Παρασκευάς Δ. ως πρόεδρος της ΡΟΔΑ επιδιώκει να ανατρέψει έμμεσα την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων αυτής. Σε δηλώσεις του (20-10-2023) στον τοπικό τύπο εκφράζει την αντίθεσή του με την μεταφορά της ΡΟΔΑ στο Δήμο Ρόδου με το ψευδεπίγραφο επιχείρημα αφενός ότι οι διαδικασίες θα είναι πιο χρονοβόρες, αφετέρου ότι δεν θα είναι ευέλικτη στις προσλήψεις! Επίσης, κλείνει την παρέμβασή του απευθυνόμενος στο νέο Δήμαρχο Ρόδου, ώστε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του καθώς η προθεσμία για την εξαίρεση της ΡΟΔΑ λήγει στις 15-11-2023. Με άλλα λόγια, του προτείνει να πάρει την πρωτοβουλία, ώστε να μην εφαρμοστεί η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων.

Η Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου καταγγέλλει τον κ. Παρασκευά Δ., ο οποίος ως πρόεδρος της ΡΟΔΑ εφάρμοσε πλήρως τις πολιτικές της απερχόμενης δημοτικής αρχής, ώστε να μην υλοποιηθούν οι αποφάσεις για τον προγραμματισμό μόνιμων προσλήψεων. Οι 24 προσλήψεις μονίμων πήγαν στα σκουπίδια. Η πολιτική τους βούληση ήταν να οδηγήσουν την ΡΟΔΑ σε πλήρη απαξίωση και σε οριστικό κλείσιμο με απολύσεις. Προφανώς, οι δημοτικές συγκοινωνίες είναι «φιλέτο» για ορισμένους Ιδιώτες, που παραμονεύουν να «αρπάξουν» τα επικερδή δρομολόγια αυτής. Για το λόγο αυτό, η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν θέλει καμιά μεταφορά της ΡΟΔΑ στο Δήμο Ρόδου, καθώς θα είναι με βάση τον νόμο υποχρεωμένη ως καθολικός διάδοχος αυτής να συνεχίσει την εκτέλεση της δημοτικής συγκοινωνίας χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις.

Καλούμε το νέο Δήμαρχο Ρόδου να σεβαστεί και να εφαρμόσει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για κλείσιμο της επιχείρησης, μεταφορά αυτής και του προσωπικού της στο Δήμο Ρόδου, όπως ο νόμος ορίζει.