Αναφορικά με το ευαίσθητο θέμα της ενίσχυσης της λειτουργίας του περιφερειακού Τύπου, κατέθεσαν ερώτηση 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκ των οποίων και ο Νεκτάριος Σαντορινιός.
Όταν τον Μάιο του 2019 ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και ο τότε Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος εξέδιδαν σχετική ΚΥΑ, η οποία προέβλεπε την υλοποίηση ενός προγράμματος ενίσχυσης των ημερησίων και εβδομαδιαίων περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων που ερχόταν σαν απότοκο του σημαντικού Νόμου 4609/2019 ο οποίος έθεσε το θεσμικό πλαίσιο για την στήριξη του Τύπου, αποδείκνυαν την μέριμνα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις μικρές περιφερειακές εφημερίδες.
Η προηγούμενη Κυβέρνηση κατανόησε και στήριξε έμπρακτα τον Περιφερειακό Τύπο, αναδεικνύοντας την διττή σημασία του: αυτή του απαραίτητου βραχίονα για την λειτουργία της Πολυφωνίας στην Ενημέρωση και της Δημοκρατίας, αλλά και αυτή του ζώντα επιχειρηματικού τομέα.
Το εν λόγω Πρόγραμμα, 4ετούς διάρκειας, που ήταν συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις και θα επέτρεπε στις εφημερίδες να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους, προέβλεπε συνολική ενίσχυση 16 εκατ. ευρώκαι θα απευθυνόταν στις επιχειρήσεις που θα ήταν καταχωρημένες στο Μητρώο Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου (e-efimeris) του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ (Νόμος 3548/2007, όπως τροποποιήθηκε με τον Νόμο 4487/2017).Βασικό κριτήριο για την ενίσχυση των εν λόγω επιχειρήσεων είχε ορισθεί να είναι ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολεί καθεμία περιφερειακή και τοπική επιχείρηση, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, στηρίζοντας ταυτόχρονα όχι μόνο την βιωσιμότητα του Τύπου αλλά και την διατήρηση θέσεων εργασίας.
Και όμως αρκετούς μήνες μετά, η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει υλοποιήσει τις παραπάνω αποφάσεις, ούτε έχει λάβει κάποια σχετική πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση του Προγράμματος Ενίσχυσης, το οποίο αναμενόταν να δώσει ανάσα στα προβλήματα του περιφερειακού Τύπου και τονώσει τόσο την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, όσο και τους εργαζόμενους του κλάδου.
Η ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που αναδεικνύει το ζήτημα και απευθύνεται στον Υπουργό Οικονομικών και στον Υφυπουργό, παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ζητά άμεσες απαντήσεις για τον χρόνο που το Πρόγραμμα πρόκειται να τεθεί σε ισχύ και για τις ενέργειες στις οποίες η Κυβέρνηση πρόκειται να προβεί, ώστε οι Περιφερειακές και Τοπικές Εφημερίδες να μπορέσουν να καταστούν και πάλι βιώσιμες.
Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρονται τα ακόλουθα:
Το πρόγραμμα ενίσχυσης των ημερησίων και εβδομαδιαίων περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων καταρτίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1676/Τεύχος Β’/14 Μαΐου 2019). Υπογράφεται από τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη και τον τότε Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσο.
Η ΚΥΑ καταρτίστηκε στη βάση διάταξης του άρθρου 51 του Νόμου 4609/2019,που ψηφίστηκε στις 18 Απριλίου 2019 διαμορφώνοντας το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση του Τύπου. Η προηγούμενη κυβέρνηση αντελήφθη πλήρως τα προβλήματα των εφημερίδων και προέβη άμεσα και ουσιαστικά σε λύσεις. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι απολύτως συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις και θα επιτρέψειστις εφημερίδες να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο της ενημέρωσης απρόσκοπτα, ως πυλώνας της πολυφωνίας και του δημοσίου διαλόγου.
Στα βασικά σημεία του προγράμματος περιλαμβάνονται τα εξής:Το πρόγραμμα είναι 4ετούς διάρκειας (2019-2022).Το ποσό που θα διατεθεί για την ενίσχυση του περιφερειακού και τοπικού Τύπου ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή σε 16 εκατ. ευρώ συνολικά για 4 έτη.Απευθύνεται στις επιχειρήσεις που θα είναι καταχωρημένες στο Μητρώο Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου (e-efimeris) του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ (Νόμος 3548/2007, όπως τροποποιήθηκε με τον Νόμο 4487/2017).Το βασικό κριτήριο για την ενίσχυση των εν λόγω επιχειρήσεων είναι ο αριθμός των εργαζομένων (με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης), που απασχολεί καθεμία των ανωτέρω επιχειρήσεων.
Επειδήτο πρόγραμμαβασίζεται σε ασφαλή κριτήριακαι σε διαφανείς διαδικασίες ένταξης και στοχεύειστην ενίσχυση των ημερησίων και εβδομαδιαίων περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων, άρα στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και την διατήρηση θέσεων εργασίας.
Επειδή από την δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης έχει παρέλθει διάστημα αρκετών μηνών, όμως δεν υπάρχει καμία εξέλιξη αναφορικά με την υλοποίηση του.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
-Για ποιο λόγο ενώ διανύουμε τον τελευταίο μήνα του έτους δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος;
-Πότε προτίθεστε να προχωρήσετεστην υλοποίηση του προγράμματος ενίσχυσης των ημερησίων και εβδομαδιαίων περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Αλεξιάδης Τρύφων
Βαρδάκης Σωκράτης
Βασιλικός Βασίλειος
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κώστας
ΖεϊμπέκΧουσείν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος(Θάνος)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπανάτσιου Κατερίνα
Παππάς Νικόλαος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
ΠούλουΠαναγιού (Γιώτα)
Σαντορινιός Νεκτάριος
ΣκουρλέτηςΠαναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
ΣκούφαΕλισσάβετ (Μπέττυ)
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
ΧρηστίδουΡαλλία
Ψυχογιός Γεώργιος