Ερώτηση στη Βουλή για την ανάγκη εργασιών στο Κάστρο Καλύμνου

670

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος κατέθεσε ερώτηση και προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη για την «Ανάγκη εργασιών συντήρησης και ανάδειξης του κάστρου της Χώρας, στην Κάλυμνο», δεδομένου ότι, η άρτια ανάδειξή του, ως μνημειακού χώρου, θα αποτελέσει πόλο έλξης περισσότερων επισκεπτών και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νησιού.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Κυρία Υπουργέ,

Η εικόνα εγκατάλειψης του κάστρου, της Χώρας, της κύριας πόλης στο νησί της Καλύμνου, λειτουργεί αποτρεπτικά για τον επισκέπτη, ο οποίος δρασκελίζει τα χτιστά σκαλοπάτια του για να εισέλθει στο εσωτερικό του κάστρου. Στο εσωτερικό του ως άνω κάστρου έχουν εντοπιστεί επιφανειακά προϊστορικά ευρήματα, τμήματα αγγείων κλασικής και ελληνιστικής περιόδου, καθώς και νομίσματα ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων. Μέσα στο κάστρο διατηρούνται σε καλή κατάσταση δέκα, συνολικά, μικρά εκκλησάκια. Το εσωτερικό των επτά από αυτά κοσμείται με βυζαντινής τεχνοτροπίας τοιχογραφίες. Τα ναΰδρια αυτά διατηρούνται, έως σήμερα, χάρη στην ευλάβεια των κατοίκων της Χώρας, μετά την οριστική εγκατάλειψη της καστροπολιτείας από το επίσημο Ελληνικό Κράτος. Η μεγάλη ευλάβεια των νησιωτών και η προσήλωσή τους στα πρότυπα της καθαριότητας και του ευπρεπισμού, οδήγησε στο να διασωθεί μεγάλο μέρος των τοιχογραφιών, των ως άνω ναών.

Κατά καιρούς, έχουν γίνει αρκετές σκόρπιες και περιστασιακές επεμβάσεις στο ως άνω κάστρο, αλλά δυστυχώς, οι οργανωμένες δράσεις αποκατάστασής του έχουν εγκαταλειφθεί. Τα αναστηλωμένα κτήρια παρέμειναν αναξιοποίητα, με εξαίρεση δύο, τα οποία λειτούργησαν, για κάποια χρόνια, ως επισκέψιμος μουσειακός χώρος. Σήμερα, η εντυπωσιακή καστροπολιτεία της Χώρας Καλύμνου αποτελεί έναν εκτεταμένο ερειπιώνα, έναν τόπο ιστορικής μνήμης, που ξαναζωντανεύει, μόνο κατά την τέλεση των κατ’ έτος θρησκευτικών Θείων Λειτουργιών, τις ημέρες του επετειακού εορτασμού, των δέκα μικρών εκκλησιών του.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Προτίθεσθε να αποκαταστήσετε τις ζημιές που φέρει το ως άνω κάστρο και να το αξιοποιήσετε περεταίρω, δεδομένου ότι, η άρτια ανάδειξή του, ως μνημειακού χώρου, θα αποτελέσει πόλο έλξης περισσότερων επισκεπτών και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νησιού της Καλύμνου;

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ