Ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου κατατέθηκε στη Βουλή για τα ευρήματα στην Κάσο, σε υποθαλάσσιες έρευνες. Ζητείται ενημέρωση για την αξιοποίηση των ευρημάτων
Η ερώτηση
Κυρία Υπουργέ,
Μετά από πολυετή υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στη θαλάσσια περιοχή της Κάσου, και κατόπιν της ολοκλήρωσής της, ανακαλύφθηκαν συνολικά δέκα (10) ναυάγια. Τα ξεχωριστά και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος ευρήματα-εξ αυτών και των διάσπαρτων πέριξ αυτών-εντοπίστηκαν σε βάθη μεταξύ των 20 μ. έως και 47 μ. Ενδεικτικά, μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται αμφορείς, αγγεία, φιάλες τύπου terra sigillata αφρικανικής προέλευσης έως και λίθινη άγκυρα Αρχαϊκής περιόδου. Προέρχονται από διάφορες ιστορικές χρονικές περιόδους και χρονολογούνται από την προϊστορία (3000 π. Χ.), την Κλασική περίοδο (460 π. Χ.), τα Ελληνιστικά (100 π.Χ.-100 μ. Χ.), τα Ρωμαϊκά χρόνια (200 π.Χ.- 300 μ. Χ.) και τη Βυζαντινή περίοδο (800-900 μ. Χ.).
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Πώς προτίθεσθε να αξιοποιήσετε τα εν λόγω ευρήματα της υποθαλάσσιας έρευνας στην περιοχή της Κάσου κι αν κρίνεται σκόπιμο, δεδομένου της σπουδαιότητας αυτών, να προβείτε σε ενέργειες, ώστε να κηρυχθεί η ευρύτερη περιοχή εύρεσης των ναυαγίων Υποθαλάσσιο Μουσείο στα πρότυπα της Περιστέρας Αλοννήσου;
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
Η απάντηση
Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 3941/21.3.24 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Όπως δημοσιεύτηκε πρόσφατα με Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟ (https://www.culture.gov.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=4905), η υποβρύχια έρευνα στη θαλάσσια περιοχή της Κάσου υλοποιήθηκε από ερευνητική ομάδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, σεσυνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, από το 2019 έως το 2023, αποκαλύπτοντας συνολικά δέκα ναυάγια, καθώς και σημαντικά μεμονωμένα ευρήματα, τα οποία χρονολογούνται από την προϊστορική (3000 π.Χ.), την Κλασική (460 π.Χ.), την Ελληνιστική (100 π.Χ. – 100 μ.Χ.), τη Ρωμαϊκή (200 π.Χ. – 300 μ.Χ.) και τη Βυζαντινή περίοδο (800-900 μ.Χ.), καθώς και ευρήματα από τη μεσαιωνική και οθωμανική περίοδο. Η αποτίμηση της συνολικής έρευνας, εμπλουτισμένη με πρωτότυπες μελέτες απόιστορικούς, αρχαιολόγους, συντηρητές και άλλους επιστήμονες θα αποτελέσουν το αντικείμενοξενόγλωσσου συλλογικού τόμου που προγραμματίζεται να εκδοθεί στα τέλη του 2024 από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Τον Ιούνιο του 2024 προγραμματίζεται η επέκταση της έρευνας στη θαλάσσια περιοχή της Καρπάθου, η οποία αποτελεί ενιαίο γεωγραφικό σύνολο με την Κάσο.
Όταν ολοκληρωθεί η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας και αξιολογηθούν τα αποτελέσματά της και εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ως προς τη φύση, την κατάσταση διατήρησης και ασφάλειας των ναυαγίων και λοιπών εναλίων αρχαιοτήτων της θαλάσσιας περιοχής τηςΚάσου, το Υπουργείο Πολιτισμού δύναται να εξετάσει, διά της αρμόδιας Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, την μετατροπή ναυάγιων σε επισκέψιμους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους.
Η Υπουργός Πολιτισμού ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ