Ερώτηση του Μάνου Κόνσολα για τη χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες για τουρισμό

839

Το ζήτημα της καθυστέρησης ενεργοποίησης του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες για τουρισμό, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Όπως αναφέρει, η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά το πιλοτικό πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ανησυχία στους φορείς του τουρισμού και στους επαγγελματίες στα νησιά: Σάμος, Χίος, Λέσβος, Κως, Ρόδος και Καστελόριζο, στα οποία είχε τεθεί σε ισχύ το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα.

Η καθυστέρηση στην εφαρμογή του, αλλά και οι φήμες που κυκλοφορούν για την ενδεχόμενη αναστολή του, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό των νησιών μας και ιδιαίτερα αυτών που δοκιμάζονται από τις συνέπειες του μεταναστευτικού.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι την περυσινή περίοδο το πρόγραμμα συνέχισε να ισχύει μετά από την άμεση παρέμβαση και το προσωπικό ενδιαφέρον του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, και ζητά από τα αρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη να κινητοποιηθούν για να ισχύσει άμεσα το πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες για τουρισμό στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα είναι το ακόλουθο:

Κύριε Υπουργέ,

Το πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης βίζας σε πολίτες τρίτων χωρών προερχόμενους από την Τουρκία για τουρισμό, έδωσε ώθηση στην τουριστική κίνηση των νησιών του Αιγαίου.
Την περυσινή περίοδο, το πρόγραμμα συνέχισε να ισχύει μετά από την άμεση παρέμβαση και το προσωπικό ενδιαφέρον του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά το πιλοτικό πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ανησυχία στους φορείς του τουρισμού και στους επαγγελματίες στα νησιά: Σάμος, Χίος, Λέσβος, Κως, Ρόδος και Καστελόριζο, στα οποία είχε τεθεί σε ισχύ το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα.
Η καθυστέρηση στην εφαρμογή του, αλλά και οι φήμες που κυκλοφορούν για την ενδεχόμενη αναστολή του, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό των νησιών μας και ιδιαίτερα αυτών που δοκιμάζονται από τις συνέπειες του μεταναστευτικού.
Η Πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη οφείλουν να κινητοποιηθούν για να ισχύσει άμεσα το πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες για τουρισμό στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται ο Κύριος και η Κυρία Υπουργοί

1. Για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης βίζας ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.
2. Είναι σε θέση η κυβέρνηση να δώσει υπεύθυνη ενημέρωση για τη δυνατότητα αλλά και για το χρόνο εφαρμογής του προγράμματος;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου