Ευθύμιος Λέκκας στον sky: Δεν θα φτάσουν δέκα χρόνια για να ανακάμψει το δάσος

425

Ούτε δέκα χρόνια θα φτάσουν για να επανέλθει το δάσος που κάηκε! Την δήλωση αυτή έκανε σήμερα στον sky ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Ο κ. Λέκκας είπε πως βρίσκεται σήμερα στις καμένες εκτάσεις και με την ομάδα του συνεχίζει τις μελέτες για τις επιπτώσεις από τις τελευταίες πυρκαγιές.

Για το φράγμα του Γαδουρά τόνισε πως ήδη έχουν τοποθετηθεί ειδικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί για να ελέγχονται επιπτώσεις από την δασική καταστροφή. Τόνισε φυσικά, πως λόγω της διύλισης που γίνεται στο νερό πριν πάει στον καταναλωτή, δεν υπάρχουν περιθώρια αστοχιών.

Για την πρόταση του Γιάννη Παρασκευά για να φυτευθούν οπωρικά και άλλα δέντρα εκτός από πεύκα και κυπαρίσσια, ο κ. Λέκκας τόνισε πως αυτό είναι θέμα Δασικής Υπηρεσίας και άλλων που θα πρέπει να μελετήσουν το ζήτημα.

«Με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουμε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η καθαρή καμένη περιοχή στη Ρόδο είναι περίπου 137.000 στρέμματα. Μια περιοχή που περιλαμβάνει δασικές εκτάσεις, αγροτικές εκτάσεις, εκτάσεις χαμηλής βλάστησης, οικιστικές και τουριστικές περιοχές», τονίζει ο καθηγητής και συνεχίζει:

«Αυτή η πυρκαγιά διήρκησε 10 μέρες περίπου, άρχισε από την περιοχή του Προφήτη Ηλία και κατέληξε ουσιαστικά στη νότια περιοχή στο Γεννάδι. Είναι μια πυρκαγιά που εξελίχθηκε πάρα πολύ γρήγορα και που ουσιαστικά έχει επιφέρει τεράστιες επιπτώσεις σε όλες τις συνιστώσες του περιβάλλοντος, στη χλωρίδα, την πανίδα, το υπέδαφος, τον αέρα, στα επιφανειακά και υπόγεια νερά, στα πάντα».

Αναφορικά με τον χρόνο αναγέννησης της περιοχής, ο κ. Λέκκας σημειώνει ότι αυτό εξαρτάται ανάλογα το είδος της περιβαλλοντικής επίπτωσης.

«Το δάσος για να έρθει στη μορφή που ήταν θα χρειαστούν πάνω από δέκα χρόνια, αν πάνε όλα καλά. Από κει και πέρα για τις επιπτώσεις στα υπόγεια και στα επιφανειακά νερά, πρέπει να γίνουν μετρήσεις, ούτως ώστε να μπορέσουμε να αποτιμήσουμε το είδος της επίδρασης σ’αυτό. Δεν ξέρω αν θα μπορούμε να επανέλθουμε. Στον αέρα οι επιπτώσεις είναι πιο μικρές και έχουν έναν τόνο πολύ πιο μικρό για την ανάκαμψη. Οι επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα και αυτές έχουν μια κυμαινόμενη διάρκεια από μερικά χρόνια έως δέκα χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά.