Στην πορεία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος από το χθες στο σήμερα αναφέρεται το βιβλίο  που έγραψε ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής της ΕΡΤ στις Βρυξέλες κ. Γιώργος Συριόπουλος και  φέρει τίτλο «Ευρωφελή και Ανθενωτικά».

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΒΕΔ στη Ρόδο. Για το βιβλίο μίλησαν ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ Γιώργος Νικητιάδης, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Υψηλάντης ο καθηγητής κ. Δημήτρης Ντάλης και ο συγγραφέας.

Την παρουσίαση παρακολούθησαν οι  υποψήφιοι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Λϊτσα Φτακλάκη, Βάιος Καλοπίτας, ο γραμματέας της ΝΕ του ΚΙΝΑΛ κ. Νικηφόρος Παπανικόλας, υποψήφιοι δημοτικοί περιφερειακοί σύμβουλοι επιχειρηματίες και πολίτες που θέλησαν να ακούσουν για το βιβλίο , να ακούσουν για την ευρωπαϊκή ένωση και να συνομιλήσουν μ ε το συγγραφέα.

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε σε μια χρονική στιγμή που πολλοί θεωρούν ότι το σπάνιο ευρωπαϊκό οικοδόμημα κλονίζεται συθέμελα από τις ασύμμετρες απειλές, τις ανισορροπίες και τις εξωτερικότητες.

Όμως, αυτό το οικοδόμημα έχει ιστορικά αποδείξει ότι ενισχύεται από τις κρίσεις και τις οξειδώσεις που μοιάζουν να το απειλούν. Μεγαλείο της διαρκούς μετεξέλιξης της Ευρώπης είναι ο συμβιβασμός του ρεαλισμού με τον ιδεαλισμό. Η σύντηξη ων ετερόκλητων στοιχείων. Η δημιουργική ώσμωση ιδεών σε ώρες καθοριστικά κρίσιμες. Παραδοξότητες που έχουν παραγάγει ενοποιητική ουσία σμιλεύοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στις σελίδες αυτής της έκδοσης αποτυπώνονται στοιχεία και ερεθίσματα απολογισμού, σε δυο μεγάλες τομεακές ενότητες: τη θεσμική λειτουργία και την οικονομική διάσταση υπό το πρίσμα των κρίσεων, των προκλήσεων και των προοπτικών μιας νέας αρχιτεκτονικής στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση.

Εκτενή αναφορά στο βιβλίο ανά ενότητα έκανε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής πρώην υπουργός Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης

« Στην πρώτη ενότητα ο συγγραφέας αναφέρεται στην ενοποιητική διαδικασία. Λέει ότι στην ουσία η ενοποίηση ξεκίνησε από τη αρχαία Ελλάδα. Περάν αυτού καταγράφονται όλα τα βήματα ιστορικά μέχρι να φθάσει η Ευρώπη μέχρι εδώ που είναι σήμερα. Εξηγεί και τις διαφορετικές προσεγγίσεις κάθε κράτους για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την ΕΕ . Αυτό δεν είναι εύκολο όπως προκύπτει από τα ιστορικά γεγονότα. Σήμερα βλέπουμε που έχουμε φθάσει. Η δεύτερη ενότητα έχει τίτλο « Εξελίξεις στις ράγες» που αναφέρεται σε όσα πρόκειται να γίνουν με τις τρεις προεδρίες που θα αντιμετωπίσουμε γερά ταρακουνήματα στην ΕΕ», είπε ο κ. Νικητιάδης που διάβασε και αποσπάσματα από το βιβλίο για να γίνει αντιληπτό στο ακροατήριο το πνεύμα του συγγραφέα  αλλά και τους προβληματισμούς που θέτει.

Στην Ευρώπη αλλά και στη λειτουργία του ευρωκοινοβουλίου αλλά και στον συγγραφέα  αναφέρθηκε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ κ. Βασίλης Υψηλάντης.

«Ζήσαμε και οι δύο όσα έγιναν μέχρι να αποκτήσει η Ελλάδα την  ιδιότητα  μέλους  της ΕΕ. Τότε που και οι δύο ήμασταν στις Βρυξέλες η Ευρώπη βίωνε κοσμοϊστορικά γεγονότα για ολόκληρο τον πλανήτη. Κατάρρευση των κομουνιστικών καθεστώτων η πτώση του τείχους του Βερολίνου. Ακούσαμε  μεγάλους ηγέτες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Από το Βίλι Μπράντ, τον Ντελόρ,  τον Μιτεράν τη Θάτσερ τον Κορμπατσώφ αλλά και θρησκευτικούς ηγέτες όπως ο Δαλάι Λάμα και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Συμμετείχαμε στις διαδικασίες της διακυβερνητικής που κατέληξε στην ΟΝΕ και τη συνθήκη του Μάαστριχτ . Τη διαδρομή αυτή περιγράφει το βιβλίο που έγραψε ο Γιώργος Συριόπουλος. Εκεί στα «δεν»  που θέτει ότι η Ευρώπη δεν απέκτησε συνταγματικό χάρτη δεν προώθησε όπως θα έπρεπε την πολιτική ένωση δεν εξάλειψε πέτυχε την προσδοκόμενη κοινωνική συνοχή. Ακόμη η ΕΕ δεν έει γίνει  μέλος του ΟΗΕ γιατί δεν έχει προχωρήσει όσο θα έπρεπε η κοινή εξωτερική πολιτική και η πολιτική άμυνας ώστε να μπορεί  να συμμετέχει ως αυθύπαρκτη νομική οντότητα. Αναδεικνύει και τα θετικά όπως η καθιέρωση του κοινού νομίσματος στα πλαίσια της νομισματικής ένωσης η οποία όμως δεν  ολοκληρώθηκε ποτέ γιατί  είναι ολιγότερο οικονομική και περισσότερο νομισματική. Οι ευρωπαϊκές κοινότητες θέλησαν την οικονομική σύγκλιση. Προς αυτό ο σκοπό διέθεσαν πόρους στα  κράτη μέλη ώστε να μπορούν τα ολιγότερα εύπορα κράτη  να πλησιάσουν τα οικονομικώς δυνατά», δήλωσε ο κ Βασίλης Υψηλάντης που έκανε μνεία και στον αείμνηστο Λούη Σορωνιάτη για τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονταν και ανέλυε ζητήματα που άπτονται της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Απονομή σήματος “Bike friendly Destination” στο Δήμο Λέρου

«Αποτυπώνει τις λειτουργίες των θεσμικών οργάνων τη διαδικασία των αποφάσεων και τις αστοχίες που υπάρχουν. Η άριστη ιστορική θεμελίωση της ενοποιητικής διαδικασίας της ΕΕ δεν τον συμπαρασύρει  στο να περιορίσει τις σκέψεις του στις ιστορικές μόνο αναφορές. Μας εισάγει με ρεαλισμό στις ανάγκες του σήμερα. Μας βάζει κατευθείαν  στο 2019 που είναι έτος ευρωεκλογών και στις αλλαγές προσώπων στα όργανα της ΕΕ», τόνισε ο κ. Βασίλης Υψηλάντης.

«Οι ευρωεκλογές αυτές είναι σημείο πολύ σημαντικό  ιστορικά για την Ευρώπη  γιατί αυτή την ώρα  θα πρέπει μέσω των εκλογών αυτών να ανακοπούν οι δρόμοι όσων επιδιώκου μέσα  από  συγκυριακές αδυναμίες να εκφράσουν με το λαϊκισμό και μισαλλοδοξία αρχές που δεν υιοθετεί  η ΕΕ.», τόνισε  ο κ Υψηλάντης.

«Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς ειδικά στα μικρά παιδιά ότι η Ευρωπαϊκή ενοποίηση κτίσθηκε πάνω στις στάχτες του Β Παγκοσμίου Πολέμου που δεν αποφεύχθηκε.  Πώς να εξηγήσει κανείς ότι η ενοποίηση είναι η ενοποίηση των εχθρών.   Στο βιβλίο ο Γιώργος Συριόπουλος θέτει το ζήτημα πολύ εύστοχα με τη διακήρυξη του  Ε Σουμάν. Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια αναπτυξιακή θεσμική οντότητα. Πρέπει να γίνουν όλα εκείνα τα βήματα για να ολοκληρωθεί το σχέδιο που είναι ημιτελές. Αν δεν γίνει αυτό το οικοδόμημα θα καταρρεύσει», τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής κ. Σωτήρης Ντάλης.

Στους λόγους που τον ώθησαν να γράψει το βιβλίο αναφέρθηκε ο κ Γιώργος Συριόπουλος. Εκανε όμως πολλές φορές αναφορά στον αείμνηστο Λουη Σορωνιάτη .

«Το βιβλίο που έχω γράψει με κόπο περιέχει έρευνα. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο κ. Γ Δαδήρας. Υποκατέστησε ένα μοναδικό μου φίλο το Λούη Σορωνιάτη . Για τους πολλούς ήταν ένας ευχάριστος άνθρωπος. Για τους λίγους που τον γνώριζαν ήταν ένας αξιολογότατος συζητητής. Μια κινητή εγκυκλοπαίδεια. Ένας άνθρωπος που αγαπούσε πολύ τη ζωή. Εκείνος με ώθησε να ενδιαφέρομαι για την οικονομία», είπε ο κ. Συριόπουλος.

Αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου ήταν οι νέοι μέσα από τα μάτια και τις απαντήσεις που του έδιναν τα παιδιά του για την Ευρώπη.

Ο  κ. Συριόπουλος αναφέρθηκε και στον κ. Δ Τσοπανάκη με την ιδιότητα του εκδότη.

«  Το κλικ για τη συγγραφή του βιβλίου έγινε σε μια κουβέντα με τα παιδιά μου. Σε μια παραλία όπου συνειδητοποίησα πως ψηφίζουν στις ευρωεκλογές ( τα δύο από τα τρια). Έπαθα σοκ καθώς συνειδητοποίησα πως έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν για το μέλλον όλων μας., Δεν ήξεραν όμως τι θα ψηφίσουν γιατί δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι γίνεται στις Βρυξέλες. Όταν τους ρώτησα τι είναι η Ευρώπη μου απάντησαν Eurovision. Εκεί κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά. Τα παιδιά  όμως είχαν ήδη εμποτιστεί με την ιδέα της Ευρώπης. Η κόρη μου Νεφέλη επέβαλε το όνομα της στον τίτλο του βιβλίου.  Της απάντησα  ότι θα το κάνω αλλά θα πρέπει να αναλογιστώ αν η Ευρώπη είναι θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα ή  και τα δυο μαζί  Το πρόσημο είναι θετικό από όποια  πλευρά και αν κοιτάξεις. Υπάρχουν τα ευρωφελή αλλά και ορισμένες απειλές δηλαδή ψήγματα μικρά  ανθενωτικές πραγμάτων δηλαδή που μας διχάζουν και μας χωρίζουν. Δεν πιστεύω στους διχασμούς. Σε αυτό βοήθησαν πολλά ακόμη και η μετανάστευση. Ο κόσμος αλλάζει γίνεται περίπλοκος έρχονται νέοι άνθρωποι δίπλα μας που δεν μπορούν να χωριστούν σε αριστερούς και δεξιούς. Σε αυτό που μπορεί να μας χωρίσει σε αυτό τον πλανήτη είναι ο κόσμος της τεχνολογίας. Αυτοί που είναι  προηγμένοι τεχνολογικά είναι πιο κοντά στο μέλλον . Ο κόσμος πάσχει από υπερπληροφόρηση που έχει το αντίθετο αποτέλεσμα τελικά», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Συριόπουλος.

 168 total views,  2 views today