Την ανάγκη να δομηθεί ένα νέο σύστημα στον Τομέα Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε σε συνέντευξή τύπου σήμερα ο καθηγητής Γεωολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

«Υπάρχει προβληματισμός για το πώς θα μπορέσουμε στο μέλλον όλες τις έκτακτες ανάγκες με βάση τα μαθήματα που πήραμε από τις καταστροφές που συντελέστηκαν στη χώρα. Μπαίνουμε σε νέα εποχή με νέο σύστημα πολιτικής προστασίας που θα δίνει την ευκαιρία να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί και διαχειριζόμαστε πιο εύκολα τις έκτακτες ανάγκες» , δήλωσε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε πως το σύστημα αυτό θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες.

Ο πρώτος όπως είπε ,  είναι ο επιστημονικός κόσμος και οι τεχνικοί που διαθέτουν τις γνώσεις για τους κινδύνους.
«Αυτή η γνώση πρέπει να μεταβιβάζεται σε εκείνους που επιχειρούν για να είναι αποτελεσματικοί. Ο τρίτος πυλώνας είναι οι πολίτες που εκπροσωπούνται από τους αυτοδιοικητικούς. Όλοι πρέπει να είναι σε συνεργασία για να υπάρχει αποτέλεσμα. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει ο έλεγχος των ενεργειών πριν και μετά μια φυσική καταστροφή. Πρέπει ακόμη να υπάρχει απολογισμός των δράσεων κάτι που πρέπει να προβλεφθεί στο θεσμικό πλαίσιο», δήλωσε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε πως τα προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής θα αυξηθούν.

«Θα αντιμετωπίσουμε νέους κινδύνους τους οποίους δεν ξέραμε καθώς και νέα φαινόμενα. Αυτές οι επιπτώσεις θα είναι όλο και μεγαλύτερες. Θα υπάρχουν και ειδικές μορφές επιπτώσεων που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει», είπε.

Σωτήρια η ενημέρωση του κοινού για τις φυσικές καταστροφές και τα τσουνάμι

Σε ερώτηση για την απομάκρυνση των πινακίδων για τα  τσουνάμι που ζήτησε η διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Κω για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στον τουρισμό ο κ. Λέκκας τόνισε πως αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών δίπλα στους ακρίτες του Καστελλορίζου

Εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την αντίδραση των ξενοδόχων στις πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί με αφορμή τη συμμετοχή του Δήμου Κω σε πρόγραμμα για την προειδοποίηση για κύματα τσουνάμι.

« Έχω επισκεφθεί πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με τη δική μας . Σε πολλές η διαχείριση των καταστροφών αυτών είναι πολύ πίσω . Στις προηγμένες χώρες όπως η Ιαπωνία η Χαβάη οι Φιλιππίνες η Ιταλία η ενημέρωση και πληροφόρηση του κοινού είναι το βασικό. Ενας ενημερωμένος πολίτης είναι αυτός που αντιδρά πιο εύκολα . Αυτή η νοοτροπία του να αποκρύπτουμε τα πάντα και να μην συζητάμε στην Ελλάδα είναι ότι πιο καταστροφικό υπάρχει και την απορρίπτω . Στον ΟΑΣΠ έχουμε τυπώσει χιλιάδες φυλλάδια και δώσαμε μόνο 500. Αυτό έγινε γιατί οι φορείς δεν τα ήθελαν. Έτσι δείχνουμε ότι είμαστε χώρα απροετοίμαστη που καλύπτει τα προβλήματα χωρίς να τα διαχειρίζεται. Αυτή είναι αναχρονιστική διαδικασία», δήλωσε ο κ. Λέκκας.

 152 total views,  2 views today