Τη σύγκληση σύσκεψης για θέματα που αφορούν την πολιτική προστασία θα ζητήσει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας σε δέκα ημέρες που θα βρίσκεται στη Ρόδο προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν την πολιτική προστασία.

Ο κ. Λέκκας μιλώντας στον Sky,  ανακοίνωσε και τη διεξαγωγή εξαήμερης άσκησης τον Οκτώβριο στη Ρόδο για να τσεκαριστεί το επίπεδο ετοιμότητας όλων τα ων υπηρεσιών που εμπλέκονται στον τομέα Πολιτικής Προστασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Λέκκας σε υπόμνημα του υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει έλεγχος των κατασκευών που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές.

Αναλυτικότερα χαρακτηριστικά αιφνίδιας προσβολής, έντονης ραγδαιότητας και υψηλών ταχυτήτων στους ανέμους, καθώς και μικρής χρονικής διάρκειας είχαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον χώρο της Β. Ελλάδας και ειδικά στη Χαλκιδική όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας.

«Τα φαινόμενα αυτά σε συνδυασμό με τις ακραίες θερμοκρασίες που επικράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα εντάσσονται στις διαφοροποιήσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και συνιστούν έναν αυτοτροφοδοτούμενο, επιταχυνόμενο κύκλο φαινομένων με όλο και μεγαλύτερες επιπτώσεις», εξηγεί ο καθηγητής στο υπόμνημά του.

Περαιτέρω παρατηρεί ότι οι μεγάλες βλάβες αντιστοιχούν κατά κύριο λόγο σε δευτερεύουσες κατασκευές προς εξυπηρέτηση εποχικών αναγκών στις τουριστικές περιοχές και σε γραμμές ζωής (lifelines), σημειώνοντας ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις η τρωτότητα είναι αυξημένη λόγω έλλειψης κανονισμών και προχειρότητας σε επίπεδο κατασκευής». «Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει έλεγχος στο σύνολο των κατασκευών αυτών και ειδικά σε τουριστικές περιοχές», εκτιμά.

Όσο για το αν μπορεί να υπάρξει έγκαιρη ειδοποίηση για την εμφάνιση των συγκεκριμένων καιρικών φαινομένων ο κ. Λέκκας δήλωσε:

«Μπορεί να υπάρξει ειδοποίηση για τα φαινόμενα αυτά. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της ΕΜΥ. Δεν μπορούμε όμως να γνωρίζουμε από που θα περάσει το μάτι του υδροστρόβιλου. Το ζήτημα αν οι προειδοποιήσεις εκδίδονται έγκαιρα και αν ο πληθυσμός είναι ώριμος να αντιδράσει θετικά. Το θέμα είναι τεράστιο και ανοίγει προσεχώς σε συζήτηση».

Σε ότι αφορά τους ελέγχους στις κατασκευές σταθερές και μη ο κ. Λέκκας δήλωσε:

«Πρέπει να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι μη σταθερές κατασκευές. Οι σταθερές σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν δομηθεί σύμφωνα με τον αντισεισμικό κανονισμό . Είναι επαρκείς σε ότι αφορά την αντοχή τους στα φυσικά φαινόμενα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι πρόχειρες κατασκευές που προεκτείνουν τις μόνιμες. Εκεί πρέπει να γίνουν οι έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα και στη Ρόδο. Η εικόνα είναι παντού η ίδια»

Σχετικά με τον τομέα Πολιτικής Προστασίας ο κ. Λέκκας δήλωσε:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Δημοπράτηση συμπληρωματικών έργων για το Νοσοκομείο Καρπάθου

Η πολιτική προστασία είναι τεράστιο θέμα. Πάσχει από τη γραφειοκρατία. Το σύστημα λίγο ως πολύ είναι καλό και θα μπορούσε να βελτιωθεί ανάλογα με τις υφιστάμενες συνθήκες. Το κυρίαρχο θέμα είναι η γραφειοκρατία. Δεν υπάρχουν σαφές διαδικασίες για τις δαπάνες όπως για παράδειγμα για τα εκτός έδρας των υπαλλήλων για τις μετακινήσεις των οχημάτων .Αποτέλεσμα είναι να γίνεται μεγάλη προσπάθεια χωρίς αποτέλεσμα. Η γραφειοκρατία πρέπει πρώτα από όλα να φύγει για να διαμορφώσουμε ότι μπορούμε».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα στην πράξη ο νόμος για την Πολιτική Προστασία δεν έχει εφαρμοσθεί.

«Δεν υπάρχει πολιτική θέληση από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για να γίνουν κάποια πράγματα. Ουσιαστικά δεν υπάρχει πολιτική για την .. πολιτική προστασία», δήλωσε .

Σε ερώτηση για τα τρωτά σημεία της Ρόδου ο κ. Λέκκας δήλωσε:

« Θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα. Θα έρθω στη Ρόδο σε δέκα ημέρες . Θα ζητήσω τη σύγκλιση σύσκεψης ώστε να κάνουμε κάποιες δράσεις. Υπάρχει στη Ρόδο πρόβλημα. Δεν θα αναφέρω όμως περιοχές. Εγώ μπορώ να διαθέσω την τεχνογνωσία του Πανεπιστημίου».

Άσκηση ετοιμότητας τον Οκτώβριο

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε και στη διεξαγωγή άσκησης ετοιμότητας που θα διαρκέσει έξι ημέρες. Θα πραγματοποιηθεί όπως τόνισε τον Οκτώβριο για να κριθεί το επίπεδο ετοιμότητας υπηρεσιών που εμπλέκονται στον τομέα της πολιτικής προστασίας και εθελοντών.

« Η άσκηση θα διαρκέσει έξι ημέρες και θα αφορά την αντιμετώπιση προβλημάτων από ισχυρή σεισμική δόνηση στην πόλη στη Μεσαιωνική Πόλη. Θα υπάρχουν σενάρια για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών στο λιμάνι και το αεροδρόμιο , και φωτιά στις Πεταλούδες και τσουνάμι στη Λίνδο»

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Μιλώντας στον Sky ο πρόεδρος του Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης της Unesco διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι:

“Ακόμη αν το 112 υπήρχε δεν θα ήταν δυνατό να δοθεί προειδοποίησης γιατί κανείς από την ΕΜΥ δεν θα μπορούσε να γνωρίζει που θα κτυπούσε ο υδροστρόβιλος. Δεν υπάρχει όχι στην Ελλάδα ούτε στην Αμερική σύστημα ειδοποίησης για τέτοια καιρικά φαινόμενα”, είπε σήμερα στον sky o κ Γεράσιμος Παπαδόπουλος που αναγνώρισε ότι το σύστημα 112 θα πρέπει να λειτουργεί. Έπρεπε να είχε λειτουργήσει από το 2012 οι ευθύνες είναι διαχρονικές .

Σε ερώτηση για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι τοπικές αρχές ώστε να έχουν σωστή ενημέρωση οι πολίτες και να μην μπαίνουν σε κίνδυνο ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε:
«Πρέπει οι πολίτες να έχουν ενημέρωση. Ακόμη και οι ασκήσεις είναι στα πολύ σημαντικά που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση της κατάστασης»

 118 total views,  2 views today