«Η Ευρώπη του αύριο πρέπει να μπορέσει να υπερκεράσει, με συγκεκριμένα εργαλεία και στόχους την Ευρώπη του σήμερα. H ψαλίδα των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων αυξάνει, η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης είναι ελλιπής, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων έχει ουσιαστικά αποτύχει, η Συνθήκη του Δουβλίνου παραμένει οιονεί υπό αναθεώρηση. Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να πειστούν ότι η Ευρώπη παραμένει σταθερή στις αρχές της, την αλληλεγγύη και την διασφάλιση του κράτους δικαίου, αλλά επίσης, ότι προωθεί την οικονομική σύγκλιση και την ευημερία για όλους»
Στο διακύβευμα των ευρωεκλογών αναφέρεται μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στο skyrodos.gr η υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ κ. Ελένη Παναγιωταρέα.
Η κ. Παναγιωταρέα επισημαίνει το σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας της Ελλάδας έναντι των εταίρων και δανειστών της. Αναφέρεται και στην οικονομική κατάσταση καθώς η χώρα μας αποτελεί όπως λέει «ειδική περίπτωση», γιατί «διατηρεί το θλιβερό προνόμιο να είναι η μοναδική, από τις χώρες που υλοποίησαν πρόγραμμα προσαρμογής και βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
« Πριν λίγες μέρες το Eurogrop πάγωσε την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατομμυρίων ευρώ για τηνΕλλάδα . Δεν κάνουν πλέον χαριστικές “εκπτώσεις” οι θεσμοί στην απαίτηση τους για εφαρμογή των προαπαιτουμένων. Με θλίβει που συζητάμε ακόμα για το ρυθμό μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών όταν πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά, ή που παραμένουμε αγκυλωμένοι στις ιδεοληψίες μας για την επιχειρηματικότητα όταν η ανεργία των νέων καλπάζει», επισημαίνει η κ.. Παναγιωταρέα
Η κ. Παναγιωταρέα χαρακτηρίζει τιμητική τη πρόταση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι υποψήφια ευρωβουλευτής και τονίζει:
«Γνωρίζω το ήθος του και την ανεξαρτησία της σκέψης του. Έχει σχηματίσει μία δυνατή ομάδα και θέλει όλοι εμείς, σε όποιες εκλογές και αν είμαστε υποψήφιοι, να τον υποστηρίξουμε στην υλοποίηση ενός σοβαρού και αξιόπιστου προγράμματος για την πραγματική έξοδο από την κρίση»
Το βιογραφικό της κ. Ελένη Παναγιωταρέα που είναι κόρη της γνωστής δημοσιογράφου κ. Άννας Παναγιωταρέα αποδεικνύει ότι και μπορεί να δώσει τη μάχη στην Ευρωβουλή για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για την Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό της που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο της Πειραιώς, η κ. Ελένη Παναγιωταρέα είναι πολιτικός επιστήμων-οικονομολόγος με μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το ερευνητικό της έργο αφορά τη ζώνη του ευρώ και ειδικότερα την οικονομική διακυβέρνηση, τις χρηματοοικονομικές κρίσεις και κρίσεις χρέους, τη δημοκρατική νομιμοποίηση θεσμών, καθώς και ζητήματα πολιτικής οικονομίας. Μελέτες της έχουν παρουσιαστεί σε σημαντικούς συλλογικούς τόμους, όπως ‘Economic Crisis and Structural Reforms in Southern Europe’ (Routledge). Εργάστηκε επί χρόνια ως οικονομολόγος στο χρηματοοικονομικό τομέα, ενώ συμβουλεύει τακτικά ξένους θεσμικούς επενδυτές και διεθνείς εταιρείες διαχείρισης πολιτικού κινδύνου. Ερευνήτρια στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), έχει συμμετάσχει σε σειρά Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Η συνέντευξή της στο skyrodos.gr αναλυτικά:
Ποιος ήταν ο λόγος που σας ώθησε να λάβετε μέρος στις ευρωεκλογές ειδικά τώρα που η κατάσταση στην Ευρώπη είναι διαφορετική;
Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ιδιαίτερα τιμητική. Γνωρίζω το ήθος του και την ανεξαρτησία της σκέψης του. Έχει σχηματίσει μία δυνατή ομάδα και θέλει όλοι εμείς, σε όποιες εκλογές και αν είμαστε υποψήφιοι, να τον υποστηρίξουμε στην υλοποίηση ενός σοβαρού και αξιόπιστου προγράμματος για την πραγματική έξοδο από την κρίση. Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι, όπως ακριβώς λέτε, διαφορετική. Οι Αντι-Ευρωπαϊστές και οι Ευρω-σκεπτικιστές κερδίζουν συνεχώς πολιτικό έδαφος ενώ η Ευρώπη συνεχίζει, σήμερα, το περίφημο kicking the can down the road, δηλαδή την αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων, δράσεων, και λύσεων σε μία σειρά από ζητήματα, από την πορεία απόκλισης των οικονομιών έως τη μετανάστευση. Λαμβάνω μέρος στον αγώνα που θα δώσει η Νέα Δημοκρατία επειδή διεκδικεί την ισότιμη και δίκαιη συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους. Θεωρώ ότι έχω τις γνώσεις και την εμπειρία ώστε να φανώ χρήσιμη και αποτελεσματική για τα εθνικά συμφέροντα.
Βρισκόμαστε περίπου 90 μέρες πριν από τις κάλπες και δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο το πλαίσιο σε ότι αφορά τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών καθώς η κυβέρνηση δεν μένει πάντα σταθερή στις απόψεις της ενώ κυκλοφόρησαν ειδήσεις ακόμη και περί αλλαγής ημερομηνιών. Τι δείχνουν όλα αυτά;
Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει συνηθίσει να παίζει θεσμικά παιχνίδια χωρίς μέτρο και, ακόμα χειρότερα, να επιδίδεται απροκάλυπτα σε μικροπολιτικές επιδιώξεις και μεθοδεύσεις. Στις μέρες της, έχει χαθεί εντελώς ο σεβασμός του πολιτικού αντιπάλου και του fair play. Επιχειρεί η κυβέρνηση να βρει τον πιο ωφέλιμο χρόνο και τρόπο για τη διεξαγωγή των εκλογών. Κάθε μέσο νομιμοποιείται για να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία. Κάθε μέσο νομιμοποιείται προκειμένου η επόμενη κυβέρνηση να βρει μία δυσβάσταχτη κληρονομιά σε επίπεδο οικονομίας, θεσμικής λειτουργίας, και όχι μόνον.
Eκτός των άλλων όμως το Μαξίμου με πρόσχημα το Brexit εμποδίζει την συμμετοχή των 70.000 Ελλήνων που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Σε ποια άλλη χώρα συμβαίνουν αυτά;
Ο πρωθυπουργός από τη μία προβάλλει την ανάγκη συγκρότησης ενός δημοκρατικού μετώπου που θα λειτουργήσει, υποτίθεται, ως ανάχωμα στην άνοδο της ακροδεξιάς και, από την άλλη, ο ίδιος εμποδίζει τους 70.000 Έλληνες που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές. Η Ελλαδα είναι η μοναδική χώρα που έσπευσε να ανακοινώσει ότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές δε θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα στη Βρετανία. Καμία άλλη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης δεν θα προχωρούσε στη στέρηση του δικαιώματος ψήφου. Η έλλειψη μέτρου καταλήγει σε ιδιαίτερα επιβλαβείς πρακτικές, οι οποίες, καθώς πολλαπλασιάζονται τελικά “νομιμοποιούνται”.
Το ερευνητικό σας έργο αφορά τη ζώνη του ευρώ και ειδικότερα την οικονομική διακυβέρνηση τις χρηματοοικονομικές κρίσεις και κρίσεις χρέους. Πως ήταν τελικά οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην κρίση χρέους της χώρας καθώς θεωρητικά έχουμε βγει από τα μνημόνια αλλά ο κ. Μοσκοβισί ζήτησε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και τα συμφωνηθέντα γεγονός που αποδεικνύει ότι η χώρα εξακολουθεί να είναι στη μέγγενη των δανειστών;
Η Ελλάδα δυστυχώς εδώ αποτελεί “ειδική περίπτωση”. Διατηρεί το θλιβερό προνόμιο να είναι η μοναδική, από τις χώρες που υλοποίησαν πρόγραμμα προσαρμογής ,που βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Συνεχίζει να υλοποιεί, σε ένα συνολικό πλαίσιο ελέγχου, μία σειρά από δεσμεύσεις και υποχρεώσεις του τρίτου Μνημονίου. Με απόφαση δε της Επιτροπής (20 Φεβρουαρίου), η ενισχυμένη εποπτεία συνεχίζεται για ακόμα ένα εξάμηνο! Πριν λίγες μέρες το Eurogrop πάγωσε την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατομμυρίων ευρώ για τηνΕλλάδα . Δεν κάνουν πλέον χαριστικές “εκπτώσεις” οι θεσμοί στην απαίτηση τους για εφαρμογή των προαπαιτουμένων. Με θλίβει που συζητάμε ακόμα για το ρυθμό μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών όταν πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά, ή που παραμένουμε αγκυλωμένοι στις ιδεοληψίες μας για την επιχειρηματικότητα όταν η ανεργία των νέων καλπάζει.
Οι Ευρωεκλογές θα υπογραμμίσουν την κατεύθυνση της Ευρώπης και θα καθορίσουν τη θέση της Ελλάδας. Ποια πρέπει να είναι η Ευρώπη του αύριο τελικά;
Η Ευρώπη του αύριο πρέπει να μπορέσει να υπερκεράσει, με συγκεκριμένα εργαλεία και στόχους, την Ευρώπη του σήμερα. H ψαλίδα των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων αυξάνει, η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης είναι ελλιπής, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων έχει ουσιαστικά αποτύχει, η Συνθήκη του Δουβλίνου παραμένει οιονεί υπό αναθεώρηση. Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να πειστούν ότι η Ευρώπη παραμένει σταθερή στις αρχές της, την αλληλεγγύη και την διασφάλιση του κράτους δικαίου, αλλά επίσης, ότι προωθεί την οικονομική σύγκλιση και την ευημερία για όλους.
Ποια μπορεί και ποια πρέπει να είναι η θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Η Ελλάδα οφείλει να αποκαταστησει κατ’ αρχάς την αξιοπιστία της η οποία ουσιαστικά έχει τρωθεί από την αλλοπρόσαλλη πολιτική της κυβέρνησης. Οφείλει να αποκαταστήσει την ισότιμη σχέση με τους εταίρους μας, να προβάλλει τα αιτήματα της στο πλαίσιο των κανονιστικών ευρωπαϊκών διατάξεων , επιδιώκοντας το μέγιστο όφελος σε τομείς που βρίσκεται εξαιρετικά πίσω , όπως για παράδειγμα στις νέες τεχνολογίες.
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμη με ευθύνη της κυβέρνησης είναι το μεταναστευτικό.Θα μπορούσε η Ευρώπη να κάνει κάτι περισσότερο; Ποια η άποψη σας ;
Το μεταναστευτικό αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση, από τις πρώτες μέρες ανάληψης της εξουσίας το 2015, ως πολιτικό. Η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε το ολέθριο σφάλμα για τα εθνικά μας συμφέροντα, πιστεύοντας ότι ο συνωστισμός προσφύγων και μη νόμιμων μεταναταστών στη χώρα μας θα εξανάγκαζε την Ευρωπαϊκή Ενωση να υποκύψει στην απαίτηση ελάφρυνσης του χρέους, που αποτελούσε-λανθασμενα όπως παραδέχτηκε πρόσφασταο Ε.Τσακαλώτος- την κεντρική διαπραγματευτική της επιλογή. Από εκεί κι έπειτα, παρά τον πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η κυβέρνηση στάθηκε ανίκανη να διαχειριστεί το πρόβλημα . Ετσι σήμερα καταγγέλλεται στον διεθνή τύπο για το κολαστήριο της Μόριας, με χιλιάδες εγκλωβισμένους ανα την Ελλάδα στα κέντρα υποδοχής. Οι διαδικασίες είτε απόδοσης ιθαγένειας είτε επαναπατρισμού καρκινοβατούν. Κατά τη γνώμη μου η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο.
Δεν έχουν ακόμη φανεί στην πλήρη έκταση τους οι παρενέργειες της πολιτικής που εφαρμόσθηκε από την κυβέρνηση για το «Μακεδονικό». Υπάρχει όμως στη Μεσόγειος και ο παράγοντας που ακούει στο όνομα Τουρκία. Είναι στη σωστή κατεύθυνση η πολιτική της Ελλάδας έναντι της γειτονικής χώρας που συνεχώς προκαλεί καθώς η άσκηση « Γαλάζια Πατρίδα» είναι μόνο ένα παράδειγμα;
Οι παρενέργειες της ιδεοληπτικής πολιτικής της κυβέρνησης που αποτυπώθηκε στην συμφωνία των Πρεσπών έχει διπλή προέκταση: Αφενός άνοιξε την όρεξη σε όμορα κράτη να προβάλλουν έωλες και ανύπαρκτες διεκδικήσεις και αφετέρου απέδειξε τον εθνομηδενισμό από τον οποίο εμφορείται ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς βουλευτές του, εξυμνώντας το επίτευγμα της συμφωνίας, εξέφρασαν την επιθυμία τους να αποτελέσει το…πρότυπο για επίτευξη συμφωνίας και με την Τουρκία. Ας έρθει ο κ. Τσίπρας να το προτείνει στους πολίτες των Δωδεκάνησων, των νησιών του Βόρειου Αιγαίου. Στη Ρόδο, στην προεκλογική περίοδο 2014, είχε πεί “ Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα”. Υποθέτω ότι θα του το θυμίσουν….