Ε. Παπανικήτα: Δεν υπάρχει κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα αλλά απαιτείται προσοχή!

187

Tην προσοχή των γονιών και των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς επέστησε η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρόδου κ.  Ειρήνη Παπανικήτα μιλώντας στον Sky  με αφορμή την ηπατίτιδα που προσβάλει τα παιδιά.

Η κ. Παπανικήτα τονισε πως πρέπει να εφαρμόζονται πιστά τα μέτρα υγιεινής ενώ και η διατροφή των παιδιών πρέπει να είναι σωστή.

«Παγκοσμίως όπως τόνισε η κ. Παπανικήτα έχουν καταγραφεί 166 κρούσματα από τα οποία τα 40 στην Ευρώπη. Στην χώρα μας δεν υπάρχει μέχρι τώρα κανένα κρούσμα.  Επίσης δεν υπάρχει σαφής συσχέτιση της νόσου με τον κορονοϊό ούτε με το εμβόλιο. Τα περισσότερα παιδιά που προσβλήθηκαν ήταν κάτω των έξι ετών και ανεμβολίαστα. Συνήθως προσβάλλονται παιδιά από τριών έως έξι ετών», δήλωσε η κ. Παπανικήτα.

Η Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρόδου αναφέρθηκε και στα συμπτώματα προκειμένου γονείς και εκπαιδευτικοί να είναι πλήρως ενήμεροι.

« Τα συμπτώματα είναι πόνοι στην κοιλιά εμετοί και διάρροιες. Η επιπλοκή της νόσου είναι η ηπατίτιδα.  Οι γονείς πρέπει να ανησυχούν όταν το παιδί έχει αρθραλγίες καταβολή ανορεξία και παρουσιάσει σκούρα ούρα και ίκτερο», είπε η κ. Παπανικήτα και συνέστησε να μένουν τα παιδιά που νοσούν στα σπίτια τους μέχρι την πλήρη ίαση της ασθένειας καθώς η μεταδοτικότητα είναι μεγάλη.

Εξαιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητας πρέπει να τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες υγιεινής .  Ακόμη  πρέπει να είναι η διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες δηλαδή ψωμί και μακαρόνια . Απαγορεύονται τα λιπαρά το βούτυρο τα αλλαντικά  και τα σνάκ που τρώνε τα παιδιά δηλαδή γαριδάκια και πατατάκια. Αναγκαίο είναι να πίνουν άφθονο νερό.

Σε ερώτηση αν μπορεί να έρθει και στην Ελλάδα τόνισε πως στη χώρα μας δεν υπάρχει κανένα κρούσμα.

Επίσης η κ. Παπανικήτα ζήτησε και το προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς να είναι προσεκτικό να εφαρμόζει τα μέτρα υγιεινής αλλά και τη διατροφή των παιδιών.

Αναφέρθηκε επίσης και στην πανδημία λέγοντας πως είναι  μικρό το ποσοστό των παιδιών στην περιοχή μας που νοσούν.