«Σήμερα 197 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα της Κάσου, είναι ημέρα ιστορικής μνήμης και πατριωτικής υπερηφάνειας για την θυσία των κατοίκων της επαναστατημένης Κάσου, που με την Δωδεκανησιακή λεβεντιά τους υπερασπίστηκαν την απόφασή τους για ελευθερία και ανεξαρτησία και έβαψαν με το αίμα τους το ελληνικό χώμα».

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων ο δήμαρχος Χάλκης κ. Ευάγγελος Φραγκάκης και τόνισε πως η

ιστορία του νησιού της Κάσου, η ανείπωτη βαρβαρότητα του εχθρού και το νησιωτικό σθένος πρέπει να μείνουν χαραγμένα στην μνήμη όλων  γιατί μόνο έτσι θα κρατήσουμε ψηλά τις θεμελιώδεις αξίες της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και της Εθνικής μας Αξιοπρέπειας.Αναλυτικά ο κ. Ευάγγελος Φραγκάκης τόνισε στο χαιρετισμό του τα εξής:

Το πρώτο εξάμηνο του 1824 οι Τούρκοι στρέφονται εναντίων της Κάσου, ξεκινώντας έναν σφοδρό κανονιοβολισμό εναντίο της. Οι Κασιώτες αντιστέκονται με γενναιότητα όμως η αριθμητική υπεροχή του εχθρού καταφέρνει να τους λυγίσει. Ακολουθούν σφαγές, λεηλασίες, αιχμαλωσίες και η ολοκληρωτική καταστροφή του νησιού.

Μετά το ολοκαύτωμα της Κάσου το νησί παραμένει έρημο για αρκετά χρόνια. Η ενσωμάτωση της Κάσου και των γειτονικών νησιών στην Ελλάδα με το πρωτόκολλο της 18ης Μαρτίου 1829 έπαιξε καθοριστικό ρόλο και οι Κασιώτες επέστρεψαν στον τόπο τους. Ακολουθεί ο τουρκικός ζυγός και η ιταλική κατάληψη του νησιού και τελικά στις 7 Μαρτίου του 1948 το νησί ενσωματώνεται στην Ελλάδα.

Σήμερα 197 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα της Κάσου, είναι ημέρα ιστορικής μνήμης και πατριωτικής υπερηφάνειας για την θυσία των κατοίκων της επαναστατημένης Κάσου, που με την Δωδεκανησιακή λεβεντιά τους υπερασπίστηκαν την απόφασή τους για ελευθερία και ανεξαρτησία και έβαψαν με το αίμα τους το ελληνικό χώμα.

Η ιστορία του νησιού της Κάσου, η ανείπωτη βαρβαρότητα του εχθρού και το νησιωτικό σθένος πρέπει να μείνουν χαραγμένα στην μνήμη όλων μας γιατί μόνο έτσι θα κρατήσουμε ψηλά τις θεμελιώδεις αξίες της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και της Εθνικής μας Αξιοπρέπειας.

Η Ηρωική Νήσος Κάσος είναι ένα υπερήφανο ακριτικό  νησί της Δωδεκανήσου και όπως όλα τα νησιά μας που παρά τις δυσκολίες στέκεται εκεί και καθημερινά υπερασπίζεται με υπέρμετρη εθνική ομοψυχία τους συνοριακούς ιστούς της χώρας  αμβλύνοντας τις ανισότητες στο πλαίσιο της αυτονόητης συνοχής μας.

Τα μικρά νησιά της χώρας μεγαλώνουν σε μέγεθος και ψυχή την Ελλάδα μας.

 

 

 

 

 

 151 total views,  2 views today