Για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία, τη διαχείριση της κατάστασης, τη στάση των κομμάτων και της κοινωνίας, αλλά και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, όπως και την καθυστέρηση που παρατηρείται στον εμβολιασμό των νησιωτών μίλησε σήμερα στον sky η Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής Ελευθερία Φτακλάκη.

Ξεκινώντας τη συζήτηση, η κυρία Φτακλάκη, επισήμανε και με αφορμή τις δηλώσεις που προηγήθηκαν στο σταθμό μας, από την Πρόεδρο των Νοσοκομειακών Ιατρών Ρόδου Π. Γαλανού ότι ο κάθε αναρμόδιος εκφράζει απόψεις γύρω από τα εμβόλια, “συμφωνώντας ότι πράγματι είμαστε ειδήμονες στα πάντα. Είναι μία βασική παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας, πράγμα το οποίο το βρίσκουμε μπροστά μας. Δε μπορούμε να συνεννοηθούμε στα βασικά. Ποιός αποφασίζει τελικά σ’ αυτό τον τόπο; Και δεν το λέω έτσι απλά για χάρη της συζήτησης, αλλά το εννοώ βαθύτατα. Το βασικότερο πρόβλημα που βρήκαμε μπροστά μας με την ιστορία του κορωνοϊού είναι ότι έχει να κάνει με την απουσία συνεννοήσεων και την έλλειψη συντονισμού.

Από την πρώτη μέρα η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά τόνισε προς πάσα κατεύθυνση και στην Κυβέρνηση και στην αξιωματική Αντιπολίτευση ότι πρέπει να συνεργαστούμε. Ενάμιση χρόνο πριν έγινε αυτή η συζήτηση και πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί και να συνεργαστούμε, να φτιάξουμε ειδικές επιτροπές για να δούμε πως θα αντιμετωπισθεί αυτός ο τόσο επικίνδυνος εχθρός, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έχει καταπολεμισθεί και βεβαίως κι εμείς σαν κοινωνία που συνεχίζουμε να βιώνουμε τα προβλήματα, αλλά και τις απώλειες και τις τραγικές συνέπειες αυτού του εχθρού.

Δε θα είμαι επικριτική, γιατί νομίζω ότι όλες αυτές οι αγωνίες που έχει η κοινωνία αφενός για την ασφάλεια της ζωής της και αφετέρου το αίσθημα της επιβίωσης, τα οποία τα αντιμετωπίζουμε στο σύνολο μας σαν κοινωνία, εκτιμώ ότι και να φωνάζουμε τώρα και τα κόμματα και να δίνουμε ανάθεμα ή να λέμε οτιδήποτε, δεν έχει καμία αξία. Γι’ αυτό και πολύ σύντομα υπήρξε λάθος διαχείριση ως προς το ότι δεν έγιναν οι απαιτούμενες συνεργασίες να μπορέσει να υπάρξει ένα κλίμα συναίνεσης, προκειμένου να μην υπάρχουν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, να μην πάρει πάνω της η Κυβ/ση μόνη της κάτι τόσο δύσκολο που πραγματικά ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχει ανακαλύψει κανείς. Γιατί κανείς δεν έχει το μαγικό ραβδί που μπορεί να βρει αυτή τη λύση.

Άρα με αυτό το δεδομένο, σίγουρα η Κυβέρνηση έκανε λάθη. Το κακό είναι ότι δεν άκουγε τον κώδωνα του κινδύνου. Έπρεπε από την αρχή να κάνει πιο ουσιαστικές κινήσεις, να μη σταθεί στο επικοινωνιακό, να πάμε στην ουσία. Γιατί είμαι σίγουρη ότι όλοι γνώριζαν σε πολιτικό επίπεδο ότι η διαδικασία θα κρατήσει αρκετό καιρό, εφόσον δεν είχε βρεθεί το εμβόλιο. Όταν βρέθηκε το εμβόλιο και πάλι βλέπουμε ότι υπάρχει μία κωλυσιεργία, γιατί είναι ανθρωπίνως αδύνατο να καλυφθεί η παγκόσμια κοινότητα από τρεις εταιρίες που έχουν δημιουργήσει το εμβόλιο, που παρατηρούνται και προβλήματα”.

Σχετικά με τον κόσμο που δεν τηρεί πλέον σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα προστασίας, ανέφερε:

“Και έρχομαι τώρα στις ευθύνες της κοινωνίας για να μη ρίχνουμε μόνο στο πολιτικό σύστημα το ανάθεμα. Κοινωνία σημαίνει και ατομική-προσωπική ευθύνη. Και πολύ σωστά είπε και η κυρία Γαλανού ότι αυτό που βλέπουμε στο νησί μας είναι απαράδεκτο! Το ελάχιστο που μπορούμε να συνεισφέρουμε είναι η προστασία και του εαυτού μας, αλλά και των συμπολιτών μας. Για να πάμε και στο τρίτο επίπεδο που έχει να κάνει με την οικονομία μας και για να επαναλειτουργήσει, θα πρέπει να ανοίξουν οι αγορές. Τόσο προς τα καταστήματα, όσο και προς τον τουρισμό. Αν δε λειτουργήσει ο τουρισμός φέτος, έχουμε τελειώσει ως οικονομία. Δε μπορούμε να λειτουργήσουμε με κρατικοδίαιτες εισφορές και επιδόματα και δε μπορεί να το αντέξει και για πολύ ακόμη η Κυβέρνηση. Αρα η ευθύνη είναι διπλή. Επίσης, από τη μία ζητάμε λιγότερη αστυνόμευση και από την άλλη δε βοηθάμε και εμείς σ’ αυτό. Βλέπω τι γίνεται και είναι κάτι για το οποίο δε μπορεί να κάνει κάτι το κράτος”.

Τέλος, για την καθυστέρηση στον εμβολιασμό των νησιωτών σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα από την Κυβέρνηση, σημειώνοντας τα εξής:

¨”Υπήρξε μία εξαγγελία για τον εμβολιασμό των νησιών. Κάτι που το λέγαμε από την πρώτη στιγμή εμείς και όχι μόνο για τον τουρισμό, αλλά και για το θέμα της μη διασύνδεσης και της προσβασιμότητας με την ηπειρωτική Ελλάδα και της απουσίας υγειονομικής θωράκισης στα Νοσοκομεία και τις ΜΕΘ. Βλέπουμε ότι έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία, η Αθήνα έχει γεμίσει, η Κρήτη εξίσου, γίνονται πάρα πολλές αεροδιακομιδές και γι’ αυτό φωνάζαμε από την πρώτη στιγμή: ΘΩΡΑΚΙΣΤΕ ΤΑ ΝΗΣΙΑ!

Κι αν δε μπορείτε να δημιουργήσετε ΜΕΘ, τουλάχιστον φροντίστε σε προτεραιότητα των εμβολιασμό των νησιωτών κι ενώ εξαγγέλθηκε από το Φεβρουάριο, έχουμε φθάσει Απρίλιο και δυστυχώς οι αριθμοί είναι πάρα πολύ μικροί. Άρα συμπερασματικά η Κυβέρνηση θα πρέπει να προτεραιοποιήσει το θέμα των εμβολιασμών στη νησιωτική Ελλάδα. Αυτό θα δώσει ανάσες. 

“Όσο για το “βαθύ κόκκινο” είναι για τα μάτια του κόσμου. Ανακοινώνουν και νησιά με τραγικά λάθη όπως στην περίπτωση της Χάλκης και διακρίνω πανικό στην Κυβέρνηση, η οποία πρέπει να επαναξιολογήσει τη στρατηγική της…”, είπε καταλήγοντας η Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής και πολιτευτής Δωδεκανήσου Ε. Φτακλάκη.

 

 418 total views,  2 views today