[story-lines]
Η έκδοση μάλιστα των φορολογικών στοιχείων θα γίνεται σε on line χρόνο από το taxisnet ώστε να παρακολουθείται η επιχειρηματική δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο και παράλληλα να διατηρούνται σε ψηφιακή μορφή τα φορολογικά στοιχεία για φορολογικούς ελέγχους εκ των υστέρων.
Ειδικότερα:
α) Καθιερώνεται η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων πελατών για συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων και ελεύθερους επαγγελματίες .Το βιβλίο τήρησης πελατών υπήρχε σε χειρόγραφη μορφή έως τα τέλη του 2012 αλλά καταργήθηκε στο πλαίσιο της κατάργησης του κώδικα βιβλίων και στοιχείων και την αντικατάστασή του με τον κώδικα φορολογικών διαδικασιών.
Ωστόσο η κατάργηση του εξέθρεψε τη φοροδιαφυγή σε κλάδους επαγγελματιών που ήταν υποχρεωμένοι να δηλώνουν τους πελάτες τους από τη στιγμή που έμπαιναν στην επιχείρησή τους (γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, γιατροί, συνεργεία οχημάτων, φροντιστήρια κλπ), καθώς διαπιστώθηκε ότι απέφευγαν να το πράττουν.
Με την καθιέρωση του ηλεκτρονικούς βιβλίου πελατών η εφορία θα γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο πόσοι πελάτες δηλώθηκαν ότι βρίσκονται στην επιχείρηση και έτσι ο επιτόπου φορολογικός έλεγχος θα είναι σχετικά εύκολος.
β) Ξεκινά από φέτος σε πιλοτική βάση για ορισμένο αριθμό επιχειρήσεων η ηλεκτρονική τιμολόγηση φορολογικών στοιχείων και από το 2020 θα επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Τα φορολογικά στοιχεία θα εκδίδονται σε ψηφιακή μορφή και θα καταχωρούνται απευθείας στο taxisnet,ενώ ταυτόχρονη καταργείται η χρήση των χειρόγραφων φορολογικών στοιχείων που διακινούνται σήμερα.
Με τη διαδικασία αυτή αναμένεται να δοθεί τέλος στην εκτεταμένη χρήση πλαστών και εικονικών τιμολογίων.
γ) Σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω του taxisnet, θα εκδίδονται και τα δελτία αποστολής που αφορούν διακίνηση προϊόντων, με την παράλληλη ηλεκτρονική τήρηση βιβλίου διακίνησης. Με τον τρόπο αυτό ο έλεγχος της εφορίας επί τόπου η εκ των υστέρων θα είναι ιδιαίτερα εύκολος.