Το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι αρκετά τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα που  συμβαίνουν στον τόπο μας. 

Γράφει ο:  Γιώργος Σάββενας, Αρχιτέκτων μηχανικός

Τις περισσότερες φορές αυτά οφείλονται σε σοβαρές ελλείψεις του οδικού μας δικτύου, σε ελλιπείς και ουσιαστικούς ελέγχους, στην επιπόλαιη και επικίνδυνη οδική συμπεριφορά μας.

Αλήθεια, πώς νοιώθει κανείς όταν μετά από όλα αυτά έρχεται ένα “Festival of speed” να μας “ξεγελάσει” έστω και για λίγο με το εντυπωσιακό θέαμα; Ταυτόχρονα, μας αναδεικνύει τις κακοτοπιές των δρόμων μας και τις σημαντικές παραλείψεις μας;

Σε ανάλογο Φεστιβάλ Ταχύτητας στο Γκούντγουντ της Αγγλίας, βλέπουμε τα αυτοκίνητα να τρέχουν σε ειδικά διαμορφωμένη πίστα και όχι απλά να κινούνται στους δρόμους της πόλης, μετατρέποντάς τους σε πασαρέλα καλλιστείων.

Οι πόλεις που διοργανώνουν ανάλογα φεστιβάλ, έχουν πρωτίστως αντιμετωπίσει πολλά ζητήματα, ώστε να έχουν στην καθημερινότητά τους υψηλό δείκτη οδικής ασφάλειας.

Νομίζω ότι θα ήταν καλή ευκαιρία να επιδιώξουμε και εμείς κάτι ανάλογο και αυτό σίγουρα θα άφηνε πίσω του έργα υποδομής.

Ταυτόχρονα, εκτός της τουριστικής  προβολής και του απλού θεάματος, να υπάρχει και μια άλλη σημαντική στόχευση: η ανάδειξη της ασφαλούς οδήγησης και η συμβολή των νέων τεχνολογιών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αυτό θα ήταν μια πραγματική γιορτή της παρελθούσας και της μελλοντικής εξέλιξης του αυτοκινήτου.

Επίσης, παράλληλα στοχευμένες δραστηριότητες θα προέβαλαν το νησί μας, θα ενίσχυαν την τοπική αγορά, θα προήγαγαν την οδηγική παιδεία και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Τελειώνοντας θέλω να επισημάνω το εξής:

Τώρα που τα φώτα της γιορτής έσβησαν, ας “ζυγίσουμε” αυτά που μας έμειναν.

Κατανοώ τις υγιείς προθέσεις και την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν τόσο οι διοργανωτές όσο και αυτοί που στήριξαν την εκδήλωση.

Γνωρίζω επίσης ότι η προσπάθεια, αν και με παραλείψεις, ίσως είναι η αφετηρία για κάτι καλύτερο και είναι προτιμότερη από την απραξία.

Εκτιμώ όμως ότι καλοπροαίρετες επισημάνσεις, μόνο θετικά μπορούν να συμβάλουν στην ποιότητα, στη στόχευση, στην ασφάλεια και στην μετεξέλιξη αυτής της διοργάνωσης.

 294 total views,  4 views today