Το πρόγραμμα τoυ κόμματος του για την αναδιάταξη της χώρας παρουσίασε μιλώντας σήμερα στον Sky ο πρόεδρος της «Δημιουργίας Ξανά» Θάνος Τζήμερος.
Ιδιαίτερα έμφαση έδωσε στον οικονομικό τομέα υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαίο ένα δημιουργικό σοκ.
«Η αλλαγή γίνεται εύκολα. Το να φτιάξεις ένα απλό φορολογικό σύστημα δεν είναι δύσκολο. Να καταργηθούν δεκάδες χιλιάδες αντιφατικών διατάξεων και νόμων που μπερδεύουν ακόμη και τους πιο έμπειρους φοροτεχνικούς. Δεν είναι δύσκολο αυτό. Μείωση της φορολογίας χρειάζεται. Η Ελλάδα είναι ένα «μαγαζί». Δίπλα της υπάρχουν άλλα «ανταγωνιστικά μαγαζιά». Και η Εσθονία δίπλα μας είναι. Σε αυτή ο κάθε Ροδίτης μπορεί να δημιουργήσει μέσα σε 20 λεπτά επιχείρηση κάνοντας χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή ακόμη και του κινητού του. Να αντιληφθούμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο. Πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Άλλα κράτη έχουν γραμμική φορολογία 10% και εμείς έχουμε συνολικά 80%», τόνισε ο κ. Τζήμερος και πρόσθεσε ότι το φορολογικό σύστημα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επενδυτές.
Ο κ. Τζήμερος προέτρεψε τους πολιτικούς να πάψουν να θεωρούν ότι η ανάπτυξη είναι ένα φυσικό φαινόμενο.
«Δεν είναι φυσικό φαινόμενο η ανάπτυξη. Δεν είναι η άνοιξη που διαδέχεται το χειμώνα. Υπάρχουν κράτη που οδηγήθηκαν σε πλήρη κατάρρευση και εξαφανίστηκαν από το χάρτη. Εμείς προσπαθούμε να αντιγράψουμε τα συστήματα των κρατών που κατέρρευσαν. Είδαμε το θαυμασμό των κυβερνώντων για τη Βενεζουέλα και τον κ. Μαδούρο. Είδαμε επίσης και την κατάσταση στη συγκεκριμένη χώρα. Έχουμε να κάνουμε με ένα σύστημα που υπηρετεί τον κρατισμό» , είπε ο κ. Τζήμερος.
Σε ερώτηση αν η μείωση της φορολογίας μπορεί γίνει κλιμακωτά ο κ. Τζήμερος δήλωσε ότι αυτό είναι λάθος και έθεσε ως παράδειγμα την Εσθονία, που μπορεί το 1992 να είχε τους πολίτες με δελτίο στα τρόφιμα, για να μην πεθάνουν από πείνα αλλά ανέκαμψε!
«Όχι αυτό είναι το μεγάλο λάθος. Δεν γίνεται κλιμακωτά η αλλαγή. Είναι αντιστροφή των φυσικών νόμων. Όσα κράτη έκαναν μεταρρυθμίσεις, τις έκαναν αμέσως όλες. Η Εσθονία για παράδειγμα που την αναφέρω πολύ συχνά το 1992 είχε τους πολίτες της στην ουρά με δελτίο για να μην πεθάνουν της πείνας. Αλλά έκανε όλες τις μεταρρυθμίσεις σε ένα εξάμηνο και μετά …κάλπαζε», είπε.
Ο κ.Τζήμερος αναφέρθηκε στο μοντέλο που εφάρμοσαν και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και τώρα είναι σε ανάπτυξη.
«Αν μειωθεί η φορολογία στο 12% δεν θα σοκάρουν τα μέτρα. Μιλάμε για γραμμικό φόρο χωρίς κλίμακα. Φόρος δηλαδή σε όλο το εύρος των εσόδων. Μιλάμε για ΦΠΑ στο 15% και 9% για είδη πρώτης ανάγκης. Αυτό θα είναι όλο το φορολογικό νομοσχέδιο. Αυτό εφάρμοσαν όλα τα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και καλπάζουν. Πρώτη φορά εφαρμόσθηκε στο Χονγκ Κόνγκ και είδαμε την ανάπτυξη που είχε. Κράτη που ήταν πίσω μας έχουν ξεπεράσει σε ρυθμούς ανάπτυξης», είπε ο κ. Τζήμερος και πρόσθεσε ότι με το συγκεκριμένο μοντέλο θα πατάσσονταν και η φοροδιαφυγή.
Στην πάταξη της φοροδιαφυγής θα βοηθούσαν όπως είπε, οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
«Η φοροδιαφυγή θα πάψει να υπάρχει αν καταστεί ασύμφορη. Αν το κράτος αναγνωρίζει τα έξοδα που κάνει ο εκάστοτε πολίτης προκύπτει φόρος ο οποίος πληρώνεται», τόνισε ο πρόεδρος της «Δημιουργία Ξανά».
Στο πρόγραμμα του κόμματος είναι η εφαρμογή της πληροφορικής σε όλο το εύρος του δημοσίου τομέα.
«Προτείνουμε την κατάργηση του περιττού δημοσίου για να διασωθεί το αναγκαίο. Άρση μονιμότητας δημοσίων υπαλλήλων και αξιολογήσεις ώστε αυτοί που δεν κάνουν να φεύγουν. Δεν μασάμε τα λόγια μας. Απολύσεις , λέμε , σε οργανισμούς που δεν χρειάζεται να λειτουργούν. Θα αξιολογούνται πρώτα οι δομές και μετά οι άνθρωποι. Υπάρχουν δομές που είναι παντελώς άχρηστες», υπογράμμισε ο κ. Τζήμερος που μίλησε και για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
«Όσο για το κενό που θα δημιουργηθεί από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα καλυφθεί με περικοπή δημοσίων εξόδων με κατάργηση δημόσιων οργανισμών με απολύσεις όσων δεν χρειάζονται», είπε.
Για να έρθουν καλύτερες ημέρες στην Ελλάδα ο κ. Τζήμερος είπε ότι χρειάζεται να γίνει περικοπή των πολύ μεγάλων συντάξεων.
«Η υψηλότερη σύνταξη είναι 6.000 ευρώ. Στο σύστημα φαίνονται συντάξεις από 1500 έως 6.000 ευρώ λαμβάνουν 365.613 άτομα . Δεν είναι λίγα. Δεν ανταποκρίνεται αυτό στις ασφαλιστικές εισφορές. Υπάρχουν άνθρωποι που μετά από τόσα χρόνια κρίσης παίρνουν δέκα συντάξεις. Πόσες ζωές έζησε κάποιος για να πάρει τόσες; Το πολιτικό σύστημα έχει πετάξει το παραμύθι για το ύψος των συντάξεων . Ακόμη υπάρχουν 11 χήρες στη χώρα, που λαμβάνουν μέσο όρο σύνταξης 4.515,56 ευρώ. Οι εργαζόμενοι σήμερα παίρνουν 500 ευρώ. Το σύστημα μας είναι «αεροπλανάκι» δηλαδή κλέβουμε τα παιδιά μας. Για να καταβάλλονται όλα αυτά το κράτος δίνει χρήματα και μάλιστα αρκετά», τόνισε ο κ. Τζήμερος και πρόσθεσε ότι όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα στο σύστημα αλλά οι πολιτικοί δεν θα εμφανίζουν.
Σε ερώτηση σχετικά με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά ο κ. Τζήμερος δήλωσε:
«Εμείς προτείνουμε γενικό ΦΠΑ σε όλη τη χώρα. Ο πρώτος συντελεστής 15% και 9% για τα είδη πρώτης ανάγκης».
Για το μεταναστευτικό ο κ. Τζήμερος είπε:
“Θέλουμε να έχει σύνορα η Ελλάδα ή όχι; Αν θέλουμε να έχει να εφαρμοσθεί ο νόμος για την προστασία των συνόρων και την παράνομη είσοδο στη χώρα. Δηλαδή να συλλαμβάνονται οι παράτυποι μετανάστες, να δικάζονται και να απελαύνονται. Εκτός αν το δικαστήριο κρίνει ότι έχουμε να κάνουμε με πρόσφυγες. Η μοναδική περίπτωση που εφαρμόσθηκε ο νόμος ήταν στην περίπτωση των οκτώ αξιωματικών από την Τουρκία. Σε όλες τις άλλες καταστάσεις έχουμε να κάνουμε με “εισβολείς”. Δεν μπορεί μια χώρα να δέχεται εισβολή και να τη χρηματοδοτεί”.
Σχετικά με τον τουρισμό ο κ. Τζήμερος ανέφερε:
«Όταν ένα κόμμα διαχωρίζει τους τομείς και τις επαγγελματικές ομάδες ανάλογα από πού θα αντλήσει ψήφους δεν είναι καλό. Εμείς λέμε για όλη τη χώρα για τους πάντες από τον εφοπλιστή μέχρι τον λούστρο να ισχύει ο ίδιος φορολογικός συντελεστής δηλαδή 12% χωρίς κλίμακα σε όλο το εισόδημα. Στη γειτονία μας ο φόρος είναι στο 10%.
Σε ερώτηση αν η «Δημιουργία Ξανά» θα συγκροτήσει ψηφοδέλτιο στα Δωδεκάνησα ο κ. Τζήμερος δήλωσε:
«Θα έχουμε ψηφοδέλτιο στις εθνικές εκλογές. Εμείς πιστεύουμε ότι θα διενεργηθούν τον Οκτώβριο γιατί αυτοί που διοικούν ( κατσαπλιάδες) θα μείνουν μέχρι τη στιγμή που θα «παντελονιάζουν χρήματα». Δεν μπορώ να βρω λέξεις που να μπορούν να χαρακτηρίσουν αυτό που ζούμε, να περιγράψει την ανικανότητα και το θράσος. Δεν υπάρχει τόσο μαύρο για να περιγραφεί η κατάσταση».
Ο κ.Τζήμερος ανακοίνωσε ότι η “Δημιουργία Ξανά” δεν θα λάβει μέρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να απαλλαγούν από την τοξικότητα των κομμάτων. Οι θεσμοί όμως μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Η “Δημιουργία Ξανά” προτείνει να υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους υποψηφίους δημάρχους, και ένα άλλο επίσης ενιαίο για τους υποψηφίους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Επίσης οι πολίτες να “σταυρώνουν” δύο υποψήφιους δημάρχους με σειρά προτεραιότητας. Θα άλλαζε το κλίμα και δεν θα “σφάζονταν” μεταξύ τους οι υποψήφιοι», είπε.
Ειδικά για τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο κ. Τζήμερος είπε:
«Προτείνουμε η αυτοδιοίκηση να γίνει πραγματική έχοντας πόρους δικαιοδοσίες και ευθύνες σε αναλογία. Δεν υπάρχει ουδένα διοικητικό σύστημα που να μην τα έχει αυτά. Το 12% της φορολογίας να σπάσει και ένα ποσοστό να μένει στις τοπικές κοινωνίες. Να μην περιμένουν οι ΟΤΑ από την κυβέρνηση και τα υπουργεία. Η διαδρομή των χρημάτων δημιουργεί και καθιστά τις τοπικές κοινωνίες “ζήτουλες” της ελεημοσύνης του κράτους. Θα μπορούσαν να αυτοδιοικούνται όπως γίνεται στα καντόνια της Ελβετίας και στις πολιτείες των ΗΠΑ. Ο σοσιαλισμός όπου εφαρμόστηκε κατέρρευσε. Η αντίληψη ότι λεφτά υπάρχουν κάπου και θα τα πάρουμε είναι αντίληψη καταστροφής”
Ο κ. Τζήμερος ανέλυσε τις θέσεις επίσης σε συνέντευξή τύπου σήμερα στο ξενοδοχείο Semiramis και στην ομιλία του στον ίδιο χώρο. Αύριο θα επισκεφθεί την Κω.