Η Αυστραλία ανοίγει πλήρως τα σύνορά της ύστερα από δύο χρόνια

191

Aνοιξε σήμερα πλήρως τα εξωτερικά της σύνορα σε ταξιδιώτες που είναι εμβολιασμένοι έναντι του κορωνοϊού αφού έμειναν κλειστά για σχεδόν δύο χρόνια λόγω της πανδημίας.

Με τους τουρίστες να επιστρέφουν στη χώρα και εκατοντάδες ανθρώπους να ξανασυναντούν συγγενείς και φίλους. Πάνω από 50 διεθνείς πτήσεις είναι προγραμματισμένο να φθάσουν στη χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμπεριλαμβανόμουν 27 στο Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, ενώ  oι κλάδοι του τουρισμού και της φιλοξενίας προσβλέπουν στην ανάκαμψη τους αφού σφυροκοπήθηκαν από τους περιορισμούς της COVID-19.

«Είναι μια πολύ συναρπαστική ημέρα, μια ημέρα για την οποία ανυπομονούσα για πολύ καιρό, από την ημέρα που πρωτοέκλεισα τα σύνορα ακριβώς στην αρχή της πανδημίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον σε δημοσιογράφους από το νησί της Τασμανίας, που εξαρτάται ιδιαίτερα από τον τουρισμό.

Άνθρωποι που έμειναν μακριά από αγαπημένα πρόσωπα για μήνες συναντήθηκαν και πάλι με τους δικούς, όπως η Σίντι Μος που ταξίδεψε από το Κεντάκι των ΗΠΑ για να δει την κόρη της. «Απλά δεν την έχω δει τόσο καιρό και ήταν τόσο σημαντικό που κατάφερα να έρθω εδώ. Είμαι τόσο ενθουσιασμένη», δήλωσε συγκινημένη αφού αγκάλιασε την κόρη της.

Από την πλευρά του, ο πιλότος της Qantas Πολ Γκραντ δήλωσε χαρούμενος που «υποδέχεται και πάλι επιβάτες στο αεροσκάφος». Μια πτήση της Qantas από το Λος Άντζελες ήταν η πρώτη που προσγειώθηκε στο Σίδνεϊ, ενώ ακολούθησαν αεροσκάφη από το Τόκιο, το Βανκούβερ και τη Σιγκαπούρη.

« Όλοι περιμέναμε πολύ  καιρό αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Άλαν Τζόις, γενικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρίας Qantas. Ο τουρισμός είναι μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας, με αξία άνω των 60 δισεκ. δολαρίων Αυστραλίας που απασχολεί περίπου το 5% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Αλλά ο κλάδος έχει δεχθεί σφοδρό πλήγμα αφού η χώρα έκλεισε τα σύνορά της τον Μάρτιο του 2020.

Η χώρα, που κάποτε ήταν «πρωταθλήτρια» της στρατηγικής για μηδέν κρούσματα Covid, από τα τέλη της προηγούμενης χρονιά απομακρύνεται από την πολιτική των ελέγχων που την κατέστησαν σχεδόν ‘φρούριο’ και των συνεχών lockdowns και άρχισε να μαθαίνει να συμβιώνει με τον ιό αφού πέτυχε υψηλότερα επίπεδα εμβολιασμού.

Πηγή: iefimerida.gr