Σκληρή επιστολή προς τους αρμόδιους της ΔΕΗ και της ΔΕΔΔΗΕ έστειλε σήμερα ο δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος. Ακόμη ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο Μάνος Κόνσολας.

Ο δήμαρχος ζητά εξηγήσεις για τις πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση της Ρόδου αλλά και για το δίκτυο – με τα δυό εργοστάσιο σε πλήρη λειτουργία.

Η επιστολή του κ. Χατζηδιάκου:

Μετά τις πολλαπλές και πολύωρες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, που σημειώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην πόλη της Ρόδου, αλλά και σε ολόκληρο το νησί, έχουν προκληθεί ανυπολόγιστες ζημιές, με δυσμενείς συνέπειες στην τοπική οικονομία, πιθανόν στην υγεία των κατοίκων του νησιού και εν γένει στην κοινωνική ευταξία.

Με δεδομένα την έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου Θ.Η.Σ. στη Νότια Ρόδου, την παράλληλη λειτουργία του Α.Η.Σ. Σορωνής καθώς και την ολοκλήρωση των εργασιών του κέντρου αναδιανομής ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή Αγίου Νικολάου της πόλεως Ρόδου,

Καλούμε άμεσα τα διευθυντικά στελέχη της Δ.Ε.Η.-ΔΕΔΔΗΕ, λόγω και της έλλειψης δυνατότητας των τοπικών διευθυντικών στελεχών να απαντήσουν για τα απαράδεκτα αυτά φαινόμενα:

1) Nα ενημερώσουν τους πολίτες της Ρόδου για τα αίτια και τους λόγους των συχνών διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος.

2) Το σχεδιασμό για την πλήρη και ορθή τροφοδοσία του νησιού με ηλεκτρικό ρεύμα.

3) Τον τρόπο διασύνδεσης των Α.Π.Ε. με το δίκτυο της Δ.Ε.Η.-ΔΕΔΔΗΕ και τη σχέση, που έχουν οι Α.Π.Ε. με τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος.

4) Το σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα για την εγκατάσταση των δικτύων μεταφοράς υψηλής και χαμηλής τάσης ηλεκτρικού ρεύματος στο κέντρο αναδιανομής Αγίου Νικολάου.

ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

Σε περίπτωση αδράνειας, επανάληψης ή πλημμελούς αντιμετώπισης του προαναφερομένου φαινομένου, ο Δήμος Ρόδου, θα αναλάβει πρωτοβουλίες συγκέντρωσης περιπτώσεων προκλήσεως βλαβών σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις καθώς και οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον, προκειμένου να απευθυνθεί ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων για την διεκδίκηση αποζημίωσης και την υποχρέωση της Δ.Ε.Η.-ΔΕΔΔΗΕ για άμεση και συνεχή τροφοδοσία ολοκλήρου του νησιού με ηλεκτρικό ρεύμα.

 Ο ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, φέρνει στη Βουλή τα προβλήματα ηλεκτροδότησης της Ρόδου μετά τα δύο blackout του τελευταίου δεκαημέρου.

Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι η ΔΕΗ έπρεπε να είχε λάβει όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση προβλημάτων στο σύστημα από τη χαμηλή ζήτηση και να είχαν τοποθετηθεί ήδη τα αντισταθμιστικά πηνία.

Παράλληλα, θέτει ζήτημα ελέγχου του σχεδιασμού λειτουργίας των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος του δικτύου του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι, μέχρι να αποκατασταθούν όλα τα προβλήματα και να δοκιμαστεί η πλήρης λειτουργία του νέου εργοστασίου, δεν θα πρέπει να αποδυναμωθεί και να υποβαθμιστεί η λειτουργία του ΑΗΣ Σορωνής.

Τονίζει, μάλιστα, ότι ένα ανάλογο περιστατικό blackout τη θερινή περίοδο στη Ρόδο θα είναι ολέθριο για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία.

Ο Μάνος Κόνσολας στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέτει έξι (6) συγκεκριμένα ερωτήματα:

1ον: Που αποδίδει η ΔΕΗ τα δύο περιστατικά διακοπής της ηλεκτροδότησης των τελευταίων ημερών στη Ρόδο και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αντιμετώπιση τους;

2ον: Για ποιο λόγο δεν έχουν τοποθετηθεί στη Ρόδο τα αντισταθμιστικά πηνία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των χαμηλών φορτίων ηλεκτρικού ρεύματος τη χειμερινή περίοδο;

3ον: Εάν έχουν εντοπιστεί λάθη στο σχεδιασμό του δικτύου στη λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ.

4ον: Πότε θα τεθεί σε πλήρη ισχύ το νέο εργοστάσιο, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη λειτουργία του;

5ον: Μέχρι να τεθεί το νέο εργοστάσιο σε λειτουργία, είναι δυνατόν να αποδυναμωθεί η ισχύς και η λειτουργία του ΑΗΣ Σορωνής, όπως φημολογείται, με τη μεταφορά σε άλλες περιοχές των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών και μονάδας του εργοστασίου;

6ον: Με δεδομένο ότι τη θερινή περίοδο οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού πολλαπλασιάζονται, ποια μέτρα έχουν λάβει η ΔΕΗ και η Πολιτεία προκειμένου να μην αντιμετωπίσει η Ρόδος προβλήματα ηλεκτροδότησης στην καρδιά της τουριστικής περιόδου;

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Δέκα κρούσματα στη Ρόδο, δύο στην περιφέρεια Καλύμνου, 2199 κρούσματα στη χώρα

Κύριε Υπουργέ,

Τις τελευταίες ημέρες η Ρόδος αντιμετωπίζει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, αφού έχουν καταγραφεί δύο πολύωρα blackout.

Όλα αυτά, ενώ όλοι ήλπιζαν, ότι με την κατασκευή και λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο θα διασφαλιζόταν η απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση του νησιού και θα καλύπτονταν οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο.

Οι δύο περιπτώσεις blackout των τελευταίων ημερών (στις 9.11 και στις 17.11)  έχουν δημιουργήσει κλίμα έντονης ανησυχίας σε πολίτες, επιχειρηματίες και φορείς του νησιού. Κανείς δεν τολμά να διανοηθεί την επανάληψη ενός τέτοιου φαινομένου μέσα στην τουριστική περίοδο.

Είναι σαφές ότι υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν αλλά και ζητήματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν από τη ΔΕΗ και την Πολιτεία.

Το δεύτερο blackout το Σάββατο 17 Νοεμβρίου επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που εικάζεται ότι, πέραν των ελλείψεων που υπάρχουν στις τεχνικές υποδομές, συνδέεται και με το σχεδιασμό του δικτύου.

Εάν η αιτία που προκάλεσε τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, όπως μας είπαν, ήταν η μειωμένη ζήτηση, η ΔΕΗ όφειλε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα.

Αντί, όμως, να ληφθούν αυτά τα μέτρα και να αποκατασταθούν οι τεχνικές ελλείψεις που προκαλούν διακοπή της ηλεκτροδότησης στη Ρόδο, προκύπτει ότι ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί τα αντισταθμιστικά πηνία που θα λύσουν το πρόβλημα της μειωμένης ζήτησης τη χειμερινή περίοδο.

Επιπρόσθετα, δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά για την απρόσκοπτη λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο και αυτό γιατί δεν έχει τεθεί σε πλήρη ισχύ, προκειμένου να διαπιστωθούν οι αντοχές, η ανταπόκρισή του στις ανάγκες, αλλά και ενδεχόμενα προβλήματα.

Ιδιαίτερα όταν διατυπώνονται, πλέον, ενστάσεις για την ορθότητα σχεδιασμού και λειτουργίας των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος του νέου εργοστασίου.

Από τη στιγμή που δεν έχει αξιολογηθεί ο βαθμός ετοιμότητας και πλήρους λειτουργίας του νέου εργοστασίου θα ήταν ολέθριο λάθος να αποδυναμωθεί η ισχύς και να υποβαθμιστεί η λειτουργία του ΑΗΣ Σορωνής που για χρόνια καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού.

Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ, αλλά και η Πολιτεία, οφείλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να εγγυηθούν την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση του νησιού.

Επισημαίνω ότι ένα ανάλογο περιστατικό blackout τη θερινή περίοδο στη Ρόδο, θα είναι ολέθριο για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία.

 Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Που αποδίδει η ΔΕΗ τα δύο περιστατικά διακοπής της ηλεκτροδότησης των τελευταίων ημερών στη Ρόδο και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αντιμετώπιση τους;

2. Για ποιο λόγο δεν έχουν τοποθετηθεί στη Ρόδο τα αντισταθμιστικά πηνία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των χαμηλών φορτίων ηλεκτρικού ρεύματος τη χειμερινή περίοδο;

3. Εάν έχουν εντοπιστεί λάθη στο σχεδιασμό του δικτύου στη λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ.

4. Πότε θα τεθεί σε πλήρη ισχύ το νέο εργοστάσιο, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη λειτουργία του;

5. Μέχρι να τεθεί το νέο εργοστάσιο σε λειτουργία, είναι δυνατόν να αποδυναμωθεί η ισχύς και η λειτουργία του ΑΗΣ Σορωνής, όπως φημολογείται, με τη μεταφορά σε άλλες περιοχές των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών και μονάδας του εργοστασίου;

6. Με δεδομένο ότι τη θερινή περίοδο οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού πολλαπλασιάζονται, ποια μέτρα έχουν λάβει η ΔΕΗ και η Πολιτεία προκειμένου να μην αντιμετωπίσει η Ρόδος προβλήματα ηλεκτροδότησης στην καρδιά της τουριστικής περιόδου;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας, Βουλευτής Δωδεκανήσου

 198 total views,  2 views today