«Η γιορτή της Σύμης τροφοδοτεί εμάς τους Δωδεκανήσιους με την ιστορική γνώση της σύγχρονης ιστορίας τόσο των Δωδεκανήσων όσο και της Ελλάδας, για το Χθες, το Σήμερα, το Αύριο ! Μας θυμίζει, και κυρίως μας εμπνέει…. Να στραφούμε στο μέλλον».

Αυτό υπογραμμίζει με αφορμή τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της 8ης Μαΐου η υποψήφια βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Ελευθερία Φτακλάκη.

Αναλυτικά σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρονται τα ακόλουθα:

Στις 8 Μαΐου η Σύμη γιόρτασε με λαμπρότητα την ιστορικά σημαντική επέτειο της 8ης Μαΐου του 1945 κατά την οποία υπεγράφη η παράδοση των νησιών της Δωδεκανήσου από τους Γερμανούς στις Συμμαχικές δυνάμεις, σηματοδοτώντας και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η γιορτή της Σύμης τροφοδοτεί εμάς τους Δωδεκανήσιους με την ιστορική γνώση της σύγχρονης ιστορίας τόσο των Δωδεκανήσων όσο και της Ελλάδας, για το Χθες, το Σήμερα, το Αύριο !
Μας θυμίζει, και κυρίως μας εμπνέει…. Να στραφούμε στο μέλλον
«Σήμερα κρυφομίλησε, η λευτεριά με μένα…Πάψετε Δώδεκα νησιά να ΄στε συλλογισμένα!!!!», όπως έγραψε ο εμβληματικός δάσκαλος Φώτης Βαρέλης, λόγια χαραγμένα στον βράχο – μνημείο της Σύμης αλλά και χαραγμένα στις ψυχές μας διαχρονικά.
Τα διδάγματα της ιστορίας μας οδηγούν σε ένα αναπόδραστο συμπέρασμα. Η Δωδεκάνησος, ως πύλη της Ελλάδας και της Ευρώπης προς τη Μέση Ανατολή, διαδραματίζει καίριο ρόλο ως σημείο αναφοράς των εξελίξεων. Η γεωγραφική θέση και η νησιωτική φύση της περιοχής μας, την καθιστούν παράγοντα ασφάλειας και ανθρωπισμού ταυτόχρονα.
Η ελληνική πολιτεία, καλούμενη να αναπτύξει μια εξωτερική πολιτική με άξονες τόσο τη ρεαλιστική εκτίμηση της κατάστασης και των αναπτυσσομένων συμφερόντων, όσο και τις ρυθμίσεις του διεθνούς δικαίου και της εφαρμογής τους στην περιοχή, πρέπει να αντιληφθεί τη στρατηγική σημασία της Δωδεκανήσου και του ρόλου που τα νησιά μπορούν να διαδραματίσουν σε γεωστρατηγικό, πολιτικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο.
Για αυτό πρέπει να ενισχύσει τη νησιωτική επικράτεια της, πρέπει να αποδώσει και στη Δωδεκάνησο την προσοχή και την αξία που, σήμερα αλλά και διαχρονικά, η θέση και η λειτουργία της επιτάσσουν. Με υποδομές, με πολιτικές πρωτοβουλίες, με αναθεωρήσεις δυσμενών επιλογών που η κρίση προκάλεσε. Γιατί η πραγματική έξοδος από την κρίση θα είναι για εμάς ακριβώς η αποκατάσταση των αδικών που βιώνουν οι νησιώτες…

 102 total views,  2 views today