Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου θα καθίσουν την 1η Απριλίου δύο μουσουλμάνοι από τη Ροδόπη που κατηγορούνται για κατασκοπία. Πρόκειται για τον 38χρονο πρώην γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και έναν 55χρονο μάγειρα, πρώην μέλος πληρώματος επιβατηγού πλοίου, που φωτογράφιζε πολεμικά πλοία, στρατιωτικές θέσεις και σκοπιές στο Καστελόριζο.
Η δράση τους αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, όταν στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών διαπίστωσαν πως επί μήνες ο μάγειρας έστελνε φωτογραφικό υλικό στον υπάλληλο του τουρκικού προξενείου. Στο κινητό τηλέφωνο του 55χρονου ναυτικού είχαν βρεθεί αποθηκευμένα αρχεία εικόνας, μεταξύ των οποίων τρεις φωτογραφίες πλοίων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και σκάφους του Λιμενικού Σώματος με στοιχεία Ρ-206, με λήψεις από υψομετρική διαφορά, ώστε να είναι εμφανείς ο εξοπλισμός και ο οπλισμός τους πάνω σε αυτά.
Στον 38χρονο είχε επιβληθεί κάθειρξη 5 ετών, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη, και στον 55χρονο ποινή φυλάκισης 4 ετών, με την έφεση να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Και στους δύο είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Ο 55χρονος μάγειρας αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από έφεση κατά της απόφασης του πρωτόδικου δικαστηρίου, ενώ ο πρώην γραμματέας του τουρκικού προξενείου οδηγήθηκε στη φυλακή.
Στις 6 Ιουνίου 2022, ο 38χρονος αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής, που έγινε δεκτή από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του κάθε 1η και 15η του μήνα στο αστυνομικό τμήμα της κατοικίας του και της καταβολής εγγυοδοσίας 2.000 ευρώ.
Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης ο 55χρονος μάγειρας είχε απολυθεί από την πλοιοκτήτρια εταιρία όπου εργαζόταν. Απολογούμενοι οι δύο κατηγορούμενοι είχαν αρνηθεί όσα τούς αποδίδονται, ενώ είχαν ισχυριστεί ότι οι πληροφορίες τις οποίες κατηγορούνται ότι συνέλεγαν ήταν απλές και γνωστές σε οποιονδήποτε τυγχάνει να βρίσκεται στην περιοχή, και σε καμία περίπτωση απόρρητες. Ομως, δεν έπεισαν τους δικαστές που τους καταδίκασαν, ενώ τώρα θα εξεταστεί η έφεσή τους.
Η πρωτόδικη καταδίκη τους, τον Δεκέμβριο του 2021, είχε προκαλέσει αυθημερόν την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. «Καταδικάζουμε την καταδίκη του συμβεβλημένου γραμματέα μας, ο οποίος εργάζεται στο γενικό προξενείο μας στη Ρόδο, σε βαριά φυλάκιση 5 ετών με την κατηγορία της λεγόμενης κατασκοπίας» αναφέρει η ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «αβάσιμες κατηγορίες» και για δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο που στόχο είχαν να ασκήσουν πίεση στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας πως κατά τη διάρκεια της δίκης καταπατήθηκαν βασικές αρχές του Δικαίου, κατηγορώντας την έδρα για «προκατειλημμένη στάση».