Η κατάσταση στην αγορά δεν φανερώνει ότι η οικονομία ξέφυγε από τα μνημόνια

1176

Στο ρυθμό των  μνημονίων  συνεχίζουν να κινούνται οι επιχειρηματίες σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο καθώς η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν έχει φθάσει ακόμη  παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες αναφέρθηκε μιλώντας στον Sky σήμερα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας.

«Δεν  έχει αλλάξει τίποτε. Η κατάσταση  σε ότι αφορά τη ρευστότητα είναι ασφυκτική. Δυστυχώς ακόμη δεν έχει γίνει τίποτε στην κατεύθυνση αυτή. Οι τράπεζες  εξακολουθούν να μην είναι προσβάσιμες για τους επιχειρηματίες», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην αγορά δεν φανερώνει ότι η οικονομία έχει ξεφύγει από τα μνημόνια.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ είπε ότι η δημιουργία επενδύσεων πρέπει να είναι μονόδρομος.

«Εξακολουθούμε να μιλάμε  για τις αντιρρήσεις των θεσμών. Εχουν υπογραφεί από πλευράς μας μιας σειράς υποχρεώσεων. Πρέπει να δούμε πως θα έρθουν επενδύσεις. Είναι μονόδρομος αυτό. Αλλά η επιχειρηματικότητα θα στηριχθεί όταν οι τράπεζες είναι προσβάσιμες και η φορολογία δεν είναι υψηλή», είπε ο κ. Καρανίκας.

«Για μας είναι στοίχημα η σύνδεση του εμπορίου με τον τουρισμό για να πάρουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ .

Σε ερώτηση σχετικά με το Brexit και το ενδεχόμενο  μιας άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ο κ. Καρανίκας τόνισε:

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις . Ένα Brexit θα έχει κόστος για όλους. Και για τη Μεγ Βρετανία που θα θεωρηθεί Τρίτη χώρα. Πιστεύω ότι στο τέλος κάτι θα γίνει. Εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ανάλογα θα ενημερώσουμε τα μέλη μας  στις  όποιες δυσκολίες παρουσιαστούν»

Ο κ. Καρανίκας αναφέρθηκε και στην επιστολή που  στάλθηκε στον πρωθυπουργό  με στόχο την  προστασία  της πρώτης κατοικίας των επιχειρηματιών, «ως κορυφαίου μέτρου για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την πορεία προς την ανάπτυξη».

«Είναι ανάγκη να ξεπεραστούν -πάση θυσία- οι αντιρρήσεις που προβάλλει τελευταία ένα μέρος των Θεσμών για την συμπερίληψη των δανείων των επιχειρηματιών στο νέο προστατευτικό πλαίσιο.  Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι η ανάληψη μιας δημόσιας  πρωτοβουλίας από την πλευρά σας που θα στηρίζει αυτό το δίκαιο αίτημα θα είναι καθοριστική για την καλύτερη προώθησή του και θα ανταποκρίνεται στις αγωνίες μιας σημαντικής μερίδας των συναδέλφων μας.

Η Συνομοσπονδία μας, εκπροσωπώντας το ελληνικό εμπόριο, πιστεύει πολύ ότι μία ενιαία στάση συνολικά του πολιτικού κόσμου της χώρας θα ωθούσε το κορυφαίο αυτό ζήτημα προς την τελική νομοθέτησή του», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

 

 

 

 

«Πρέπει να πεισθούν και οι θεσμοί ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας αφορά όλους τους Έλληνες. Μέριμνα  πρέπει να υπάρξει και για τα επιχειρηματικά δάνεια», δήλωσε ο κ., Καρανίκας

Σε ερώτηση  αν η κυβέρνηση στηρίζει το αίτημα της ΕΣΕΕ ο κ.Καρανίκας δήλωσε:

Όλος ο πολιτικός κόσμος έχει πεισθεί και θα εμμείνουν μέχρι το τέλος  για να περιληφθούν τα επιχειρηματικά δάνεια στο πλαίσιο προστασίας που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη.

Σύμφωνα με τον κ. Καρανίκα οι φόβοι που εκφράζουν οι θεσμοί δεν έχουν βάση  καθώς τα ποσά που οφείλονται δεν είναι μεγάλα ενώ είναι γνωστό ότι εκείνοι που δεν πληρώνουν τίθενται εκτός διαδικασίας.