«Θέλει δρόμο ακόμη η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος . Η κυβέρνηση δεν είπε ποτέ ότι διαθέτει το μαγικό ραβδί για να λύσει ένα τέτοιο ζήτημα από τη μια ημέρα στην άλλη. Διαθέτει όμως την βούληση και την πολιτική για να προχωρήσει και να δώσει λύσεις».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας σήμερα στον Sky η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, με αφορμή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Σύμη.

Για το μεταναστευτικό η ευρωβουλευτής έχει καταθέσει δύο ερωτήσεις ήδη.
Όπως τόνισε η κ. Βόζεμπεργκ η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε το πρόγραμμα της για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

«Το μεταναστευτικό έχει πάρει διαστάσεις, όχι μόνο στη Σύμη. Στις δομές συγκεντρώνονται άνθρωποι υπερδιπλάσιοι της χωρητικότητας τους. Η εικόνα που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση είναι απότοκο της εσφαλμένης πολιτικής που εφαρμόσθηκε για το μεταναστευτικό από την προηγούμενη. Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε στους πολίτες το πρόγραμμα με το οποίο πρόκειται να πορευτεί για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού . Μιλάμε, για απομάκρυνση από την πολιτική των ανοικτών συνόρων, για καλύτερη φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στην απονομή του ασύλου και επιτάχυνση για τις επιστροφές εκείνων που εκείνων που είναι μετανάστες και δεν δικαιούνται να έχουν το χαρακτήρα του πρόσφυγα», δήλωσε η κ. Βόζεμπεργκ.

Με αφορμή την αντίδραση του δημάρχου Σύμης η κ. Βόζεμπεργκ τόνισε πως δεν μπορεί να περιμένει από μια κυβέρνηση δύο μηνών να εξομαλύνει την κατάσταση με ένα μαγικό ραβδί.
«Δεν γίνεται η κυβέρνηση με ένα μαγικό ραβδάκι να εξομαλύνει την κατάσταση που ταλανίζει τον τόπο μας εδώ και τέσσερα χρόνια. Έχουμε μείζον πρόβλημα. Έχω πιέσει εξαιρετικά την ΕΕ και την έχω επικρίνει για τις πολιτικές που έχει εφαρμόσει. Το να ρυθμιστεί το μεταναστευτικό στη χώρα μας θέλει δρόμο. Πότε δεν είπαμε ότι θα το αλλάξουμε με μαγικό ραβδάκι. Αυτό θα ήταν ψέμα», είπε η κ. Βόζεμπεργκ.

Η κυβέρνηση θέλει και μπορεί να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ τόνισε πως θα πρέπει να αποσυμφορηθούν οι υπερφορτωμένες δομές

Στις υπερφορτωμένες δομές πρέπει να υπάρξει αποσυμφόρηση . Να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι αυτοί στην ενδοχώρα για να μην δημιουργούνται ακραίες καταστάσεις. Αλλά και πάλι οι άνθρωποι που φιλοξενούμε στη χώρα μας είναι περισσότεροι από τις δομές που υπάρχουν .Το πρόβλημα δεν λύνεται με μια κίνηση ή με κάποιες αποφάσεις. Θέλει σταδιακή και πολύ προσεγμένη πολιτική, που θα έχει συγκεκριμένους άξονες. Αυτή την πολιτική την έχει η παρούσα κυβέρνηση . Έχει και την πολιτική βούληση να ρυθμίσει το θέμα σεβόμενη τα δικαιώματα των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων » , τόνισε η κ. Βόζεμπεργκ και πρόσθεσε πως ο αρμόδιος υπουργός θα δώσει απαντήσεις.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ μίλησε για τις διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα και σε άλλα νησιά και τόνισε οι χώρες που είναι πύλες εισόδου δεν μπορεί να είναι υπεύθυνες για την απονομή του ασύλου.

«Η ελληνική κοινωνία στενάζει. Και στο νησί μου τη Χίο υπάρχει πρόβλημα και στη Λέσβο στη Σάμο την Κω και στη Λέρο που ήμουν προσφάτως. Εμείς ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλάβει οι χώρες που είναι πύλες εισόδου δεν μπορεί να είναι υπεύθυνες για την απονομή του ασύλου. Πρέπει προχωρήσει στην αναθεώρηση της συνθήκης Δουβλίνο . Στα δικά μας δεδομένα η κυβέρνηση θα υλοποιήσει την πολιτική που πρέπει», είπε η κ. Βόζεμπεργκ που πρόβλεψε ότι το χειμώνα οι συνθήκες για τους παράτυπους μετανάστες θα γίνουν χειρότερες.

Αναφορά έκανε και στις επόμενες κινήσεις που θα κάνει για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού σε επίπεδο ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Η Μίκα Ιατρίδη επανεκλέχθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων

«Το ευρωκοινοβούλιο ανοίγει την επόμενη εβδομάδα. Προτεραιότητα μου είναι το μεταναστευτικό. Σκοπεύω να πιέσω την ΕΕ σε δύο κατευθύνσεις ώστε να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις στις χώρες που έχουν κλείσει τις πόρτες τους και να δουν με διαφορετικό μάτι την συμφωνία με την Τουρκία καθώς δεν γίνονται με τους ρυθμούς που πρέπει οι επιστροφές», είπε η κ. Βόζεμπεργκ που θα κάνει παρεμβάσεις για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η κ. Βοζεμπεργκ συμμετέχει στην επιτροπή μεταφορών τουρισμού και ναυτιλίας όπου και εκεί θα κάνει παρεμβάσεις σε καίρια ζητήματα.

Στην αντιπολίτευση για την άσκοπη κριτική «Κρείττον του λαλείν το σιγάν»

Όσο για την άρση των capital controls και τις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση η κ. Βόζεμπεργκ δήλωσε :

«Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης που έχει την ευθύνη για αυτό που έγινε το 2015, να μας κουνούν το δάκτυλο για τα capital controls . Αυτό πάει πολύ. Να θυμίσουμε πως το μέτρο επιβλήθηκε με μια εσφαλμένη πολιτική του πρώτου εξαμήνου που φόρτωσε την Ελληνική Οικονομία με 100 δις ευρώ . Επίσης η συγκέντρωση των υπερπλεονασμάτων ήταν επιλογή μιας κυβέρνησης που εκτός από την άγρια φορολόγηση ιδιωτών και επιχειρηματιών, είχε επιλέξει να αιμορραγεί το επενδυτικό πακέτο. Οδήγησαν την οικονομία στα βράχια. Η άρση των capital controls που πέτυχε η κυβέρνηση μας δείχνει ότι μπορεί να αλλάξει την οικονομία . «Κρείττον του λαλείν το σιγάν» έλεγαν οι αρχαίοι . Αυτό ταιριάζει σε αυτούς που έφεραν την Ελλάδα σε αδιέξοδο και τώρα ομιλούν και ασκούν και κριτική στη ΝΔ. Η αντιπολίτευση πρέπει να στηρίζεται σε επιχειρήματα και στοιχεία και όχι σε μια στείρα αντιπαράθεση που δεν βοηθάει. Προσπαθούμε να βγούμε από την κρίση και να πάμε μπροστά. Ας αντιληφθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι έχουν, πολύ μεγάλη ευθύνη και στον τρόπο που ασκεί την κριτική της» .

Νέα ερώτηση  για τη στάση της Κομισιόν

στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές από Τουρκία

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της k.Ελίζας Βόζεμπεργκ είναι το ακόλουθο:

«Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα η κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών μέσω των ανατολικών θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να δέχονται εκ νέου μεγάλες πιέσεις τα νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Λέρου και της Κω. Τον περασμένο Ιούλιο οι αφίξεις υπηκόων τρίτων χωρών στα παραπάνω νησιά ανήλθαν σε 6.000 περίπου, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 120% συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2018. Την ίδια ώρα αυξητικές είναι οι τάσεις και στα χερσαία σύνορα του Έβρου και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα, η μεγάλη συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στα παράλια της Τουρκίας αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλούν δικαιολογημένη ανησυχία για επιδείνωση της κατάστασης τους επόμενους μήνες, δεδομένων και των καλών καιρικών συνθηκών. Σε αυτό το πλαίσιο, η απρόβλεπτη στάση της Τουρκίας απέναντι στη συμφωνία της με την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες και οι επαναλαμβανόμενες  απειλές για άνοιγμα των συνόρων της, δημιουργούν κλίμα πίεσης σε Ελλάδα και Ευρώπη και έχουν θέσει τις ελληνικές αρχές σε κατάσταση επιφυλακής.

Δεδομένου ότι, μέχρι στιγμής, τα αντικρουόμενα συμφέροντα των κρατών μελών στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος εμποδίζουν την πλήρη εφαρμογή των ευρωπαϊκών αποφάσεων για δίκαιη και αναλογική κατανομή των προσφύγων σε ολόκληρη την Ε.Ε. ερωτάται η Επιτροπή:

Πώς σκοπεύει να αντιδράσει με βάση τα νέα δεδομένα έτσι ώστε να υπάρξει ίση κατανομή βαρών μεταξύ των κρατών μελών και όχι υπερσυσσώρευση προσφυγικών πληθυσμών στην Ελλάδα;».

 

 168 total views,  2 views today