Παράξενη χαρακτήρισε τη φετινή τουριστική σεζόν, μιλώντας στον Sky η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Κω, Γ αντιπρόεδρος της ΠΟΞ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΞΕΕ  κ. Κωνσταντίνα Σβύνου .

Όπως τόνισε φέτος όλα κρίνονται από τις αφίξεις της τελευταίας στιγμής και από τις προσφορές και εκπτώσεις στις οποίες προβαίνουν οι ξενοδόχοι.

“ Έχουμε μια σεζόν παράξενη. Αυτό το περιμέναμε μετά την τουριστική έκθεση στο Βερολίνο. Σε γενικά πλαίσια σε όλη τη χώρα δεν πάμε καλά. Στην Κω η κίνηση είναι στα ίδια επίπεδα στις αφίξεις με πέρσι. Είμαστε από τους προορισμούς με τη λιγότερη μείωση. Όμως η αγοραστική δύναμη των τουριστών δεν είναι η αναμενόμενη», δήλωσε η κ. Σβύνου.
Οι ξενοδόχοι όπως τόνισε η κ . Σβύνου περιμένουν να δουν και τα οικονομικά αποτελέσματα της τουριστικής σεζόν προκειμένου να καταλήξουν σε συμπεράσματα.

«Πολλοί ξενοδόχοι έχουν περάσει σε ειδικές προσφορές προκειμένου να κρατήσουν τις πληρότητες τους σε βατά επίπεδα», είπε η κ. Σβύνου.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που γίνονται από την κυβέρνηση στον τομέα του τουρισμού.
« Βλέπουμε ότι έχουν σηκώσει τα μανίκια και δουλεύουν στην αναδιάρθρωση για την οποία είχαν δεσμευθεί. Εύχομαι να υλοποιηθούν όσα παλεύουμε εδώ και χρόνια. Στηριζόμασταν μέχρι τώρα στον τουρισμό της συγκυρίας. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής κάποιο πλάνο για να χαράξουμε τις δράσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσουμε. Υπάρχει δυναμική για να χαράξουμε πλάνο εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα του τουρισμού» είπε η κ. Σβύνου που αναφέρθηκε και στην πολιτική που ασκεί η γειτονική χώρα Τουρκία στον τομέα του τουρισμού.

« Το τουριστικό προϊόν της Τουρκίας είναι πολύ οικονομικό και εμείς δεν μπορούμε να το ανταγωνιστούμε σε αυτό το επίπεδο», δήλωσε.

Σε ερώτηση σχετικά με τα αιτήματα της διοίκησης της Ένωσης Ξενοδόχων Κω από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού η κ. Σβύνου δήλωσε:
«Πρέπει να δουλέψουμε σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τον τουρισμό. Πρέπει, όμως να λυθούν κάποια προβλήματα που ταλαιπωρούν εδώ και πολλά χρόνια τους ξενοδόχους για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά και οι επιχειρήσεις. Είναι σημαντικό που η κυβέρνηση άρχισε να δουλεύει σε αυτό».

Να λειτουργήσει πραγματικά ο ΕΟΤ

Η κ. Σβύνου τόνισε πως θα πρέπει και ο ΕΟΤ να λειτουργήσει πραγματικά .
«Στην Κω υπάρχει ένα γραφείο του ΕΟΤ με δύο εργαζόμενους που δεν μπορούν να λειτουργήσει διοικητικά . Δεν μπορεί να στέλνουμε τα βιβλία στα γραφεία της Ρόδου για να τα σφραγίσουν εκεί», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Γ. Χατζής και Ν. Σβύνου στο νέο Δ.Σ. της ΠΟΞ

Οργανισμός Διαχείρισης για την Προβολή της Κω

Όσο για την προβολή θα μπει σε σωστές βάσεις όπως τόνισε η κ. Σβύνου αν συσταθεί και λειτουργήσει Οργανισμός Διαχείρισης της προβολής του νησιού .
«Ζητάμε πολύ καιρό τη δημιουργία ενός οργανισμού που θα διαχειρίζεται το μάρκετινγκ του προορισμού ανεξαρτήτως εκλεγμένων στην ΤΑ. Ψάχνουμε να βρούμε θετικές διαθέσεις. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό είναι το σωστό»¨, τόνισε .

Σε ερώτηση για την επανασύσταση του Δημοτικού Οργανισμού Κω η κ. Σβύνου τόνισε:
«Θα μπορούσε να βοηθήσει στην προβολή και ο Δημοτικός Οργανισμός Τουρισμού, αρκεί να μπορούν να μετέχουν σε αυτόν και επιχειρηματίες για την οικονομική ενίσχυση του. Εμείς θέλουμε να κάνουμε ουσιαστικά μια συνένωση δυνάμεων για το σχεδιασμό που αφορά το τουριστικό προϊόν και την προβολή » .

Σε ερώτηση σχετικά με τα αρνητικά σχόλια που έγιναν από ζεύγος τουριστών που δήλωσαν πως δεν πέρασαν καλά στην Κω η κ. Σβύνου δήλωσε:

«Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που κάνουν παράπονα για κάποια θέματα. Ένας οργανισμός όπως τον έχουμε οραματιστεί θα πρέπει να ασχολείται μακροπρόθεσμα με το τουριστικό προϊόν και το μάρκετινγκ για τον προορισμό . Μπορεί να ασχοληθεί και με αυτά αλλά είμαστε και εμείς εδώ για να καλύψουμε τους κραδασμούς από τα αρνητικά σχόλια των επισκεπτών» .

Οι έρευνες για τον τουρισμό 

Η κ. Σβύνου αναφέρθηκε και στα στοιχεία που προκύπτουν από την Έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων .

«Βάσει της έρευνας που ανακοινώσαμε τον Ιούνιο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι σε καλύτερη κατάσταση από άλλους προορισμούς της χώρας . Δεν είναι τυχαίο αυτό, γιατί έχει γίνει πολύ καλή δουλειά αφού δόθηκε έμφαση στον τομέα από την περιφερειακή αρχή. Όμως φέτος προβλέπεται μείωση στις διανυκτερεύσεις και τις εισπράξεις των ξενοδοχείων . Θα περιμένουμε να κλείσει η σεζόν για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα», δήλωσε η κ. Σβύνου.

Σε λίγο καιρό θα ανακοινωθούν όπως είπε τα συμπεράσματα από την έρευνα που διεξάγεται για τα συμβόλαια και τη συνεργασία των ξενοδόχων με τους τουρ οπερείτορς.

Όσο για τα συμβόλαια που υπογράφονται την τρέχουσα περίοδο στην Κω, όπως είπε, εναπόκειται στις διαπραγματεύσεις του εκάστοτε ξενοδόχου. Υπογράφονται πάντως είτε με τις ίδιες με πέρσι τιμές ή με αύξηση έως και 2% στις τιμές.

 204 total views,  2 views today