Εκτενείς ελέγχους σε ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν στη Ρόδο πραγματοποίησε η κλιμάκιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό.

Στα αποτελέσματα των ελέγχων αναφέρθηκε μιλώντας στον Sky ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό κ. Γ. Χότζογλου.

Οι έλεγχοι εστιάστηκαν σε ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν στην περιοχή Κολύμπια και στη Ρόδο.

«Πραγματοποιήσαμε ελέγχους μαζί με στελέχη της Επιθεώρηση Εργασίας. Εστιάσαμε σε ξενοδοχεία που λειτουργούν στην περιοχή των Κολυμπίων και στην πόλη  της Ρόδου», δήλωσε ο κ. Χότζογλου.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό τόνισε υπάρχει θέμα με τους εργαζόμενους που διαθέτουν στα ξενοδοχεία ειδικά γραφεία.

« Έχουμε το φαινόμενο των ενοικιαζόμενων εργαζομένων . Πρόκειται δηλαδή για εργαζόμενους που πιάνουν δουλειά, μέσω γραφείων που έρχονται σε επαφή με τα τμήματα προσωπικού των ξενοδοχείων», δήλωσε ο κ. Χότζογλου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό όταν οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με αυτή τη διαδικασία δεν είναι υποχρεωτική η αμοιβή τους βάση της τοπικής κλαδικής σύμβασης εργασίας .

«Στην περίπτωση αυτή οι ξενοδόχοι δεν είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν την κλαδική σύμβαση εργασίας. Δημιουργούνται δηλαδή εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων και αυτό δεν είναι σωστό. Πρεπει να δοθεί λύση δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», δήλωσε ο κ. Χότζογλου .

Και παρά το ότι όπως υποστηρίζεται οι εργαζόμενοι από αυτά τα γραφεία αμείβονται με χαμηλότερους μισθούς επιπλέον τα γραφεία που τους …ενοικίασαν τους παρακρατούν το ένα τρίτο των αμοιβών τους ως προμήθεια γιατί τους βρήκαν δουλειά.
Ο κ.Χότζογλου δήλωσε πως δεν πρέπει οι ξενοδόχοι για να μειώσουν το μισθολογικό τους κόστος να προσλαμβάνουν προσωπικό μέσω αυτών των γραφείων.

«Δέχομαι ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού . Όμως οι ξενοδόχοι προσπαθούν να γλυτώσουν χρήματα από το λεγόμενο μισθολογικό κόστος. Δεν βρίσκουν προσωπικό στη Ρόδο τα Χανιά το Ηράκλειο το Ρέθυμνο στη Χαλκιδική τη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα;» αναρωτήθηκε ο κ. Χόντζογλου .

«Καλούμε την ΕΞΡ και την ΠΟΞ να προστατεύσουν οι ίδιοι το κλάδο. Έχουν υπογράψει για την κλαδική σύμβαση εργασίας. Να συνετίσουν τα μέλη τους», δήλωσε ο κ. Χότζογλου.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό κατήγγειλε ακόμη ότι σε κάποια ξενοδοχεία δεν δηλώνονται κανονικά στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα “Εργάνη”, οι ώρες εργασίας του προσωπικού, η υπερεργασία και οι υπερωρίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Ν. Αιγαίο: Στις 825.923 οι διεθνείς αφίξεις ως τα μέσα Σεπτέμβρη

Σημειώνεται πως η ανάρτηση, σε καθημερινή βάση στο “ΕΡΓΑΝΗ”, των συγκεκριμένων στοιχείων δηλαδή των ωρών απασχόλησης του προσωπικού είναι υποχρεωτική.

Εξίσου υποχρεωτική είναι και η ανάρτηση των προγραμμάτων εργασίας του προσωπικού από τα αρμόδια τμήματα στο πρόγραμμα “Εργάνη” ώστε από τα στελέχη του αρμοδίου Εργασίας να γίνεται η σύγκριση των προγραμμάτων εργασίας και των ωρών εργασίας του προσωπικού σε καθημερινή βάση .

Η ανάρτηση των στοιχείων γίνεται καθημερινά από τους εργαζόμενους στα τμήματα προσωπικού των ξενοδοχειακών μονάδων, στο ΕΡΓΑΝΗ. 

Αντίγραφα  τους επιβάλλεται να είναι διαθέσιμα και να παραδίδονται,  στους εκάστοτε επιθεωρητές εργασίας μαζί με όλα τα άλλα που αφορούν τις προσλήψεις και τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων. 

Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι με τον τρόπο οι αποκλίσεις μεταξύ των αναλυτικών και ανά τμήμα προγραμμάτων με τις ώρες που οι εργαζόμενοι τελικά πραγματοποίησαν θα είναι εφικτό να εντοπίζονται γρήγορα.

Ο κ. Χότζογλου αναφέρθηκε επίσης και στα ρεπό που θα πρέπει να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι .

«Έχουμε περιπτώσεις εργαζομένων που φεύγουν από την εργασία τους γιατί δεν αντέχουν άλλο . Υπάρχον λιποθυμίες ανθρώπων που δουλεύουν χωρίς ένα ρεπό», δήλωσε και πρόσθεσε πως και οι εργαζόμενοι πρέπει να κατανοήσουν ότι πρέπει να παίρνουν ρεπό για να προστατέψουν την υγεία τους.

Οι έλεγχοι του κλιμακίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό έδειξαν ακόμη ότι ένα ξενοδοχείο δεν εφάρμοζε την κλαδική αλλά την εθνική σύμβαση εργασίας.

«Η Ρόδος είναι σε καλύτερη κατάσταση εργασιακά από άλλες περιοχές της χώρας . Υπάρχουν τα αγκάθια που έχουμε αναφέρει και πρέπει να διορθωθούν. Εμείς θέλουμε οι ξενοδόχοι που δεν είναι σωστοί στις υποχρεώσεις τους
Ο κ. Χότζογλου τόνισε πως τα αποτελέσματα των ελέγχων θα κοινοποιηθούν στα υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού.

«Θα δώσουμε σε λίγες ημέρες τα πορίσματα μας στα υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού. Εμείς θέλουμε τις επιχειρήσεις σε λειτουργία. Δεν είμαστε δογματικοί. Δεν θέλουμε απεργίες αλλά λύσεις», είπε ο κ. Χότζογλου.

Στοιχεία που αφορούν τους ελέγχους παρουσιάστηκαν σε συνέντευξή που παραχώρησε ο κ. Χότζογλου στο Δήμο πλαισιωμένος από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββα Χατζησάββα και τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Θανάση Σταμούλη.

 122 total views,  2 views today