«Η Ελλάδα πρέπει να είναι προσεκτική γιατί η Τουρκία αφού δημιουργήσει κλίμα μετά θα προχωρήσει σε θερμό επεισόδιο»

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής γεωπολιτικής κ. Γιάννης Μάζης με αφορμή τις ανακοινώσεις από τον κ. Χουλουσί Ακάρ περί αποστρατικοποίησης 16 νησιών.

«Οι  Τούρκοι δουλεύουν πολύ συστηματικά και σε βάθος χρόνου. Πασάρουν την υπόθεση της Χάγης γλυκά γλυκά.  Εγγράφουν δικαιώματα  όπως τα εννοούν ώστε όταν έρθει η ώρα να πάνε προς τα εκεί.  Παρότι δεν έχουν αναγνωρίζει το διεθνές δικαστήριο λένε  ότι για να γίνει προσφυγή πρέπει στο συνυποσχετικό να μπουν οι αξιώσεις τους . Να κοιτάξουμε και εμείς γιατί αφού η Τουρκία δημιουργήσει κλίμα θα κάνει θερμό επεισόδιο», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μάζης.

Ο κ. Μάζης όμως κατέθεσε ετη δική του πρόταση για το μεταναστευτικό πρόβλημα υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να ενισχυθεί η παρουσία της Frontex και στην περιοχή της Τουρκίας η οποία θα πρέπει να πιεστεί ώστε να κάνει την καταγραφή και την ταυτοποίηση των μεταναστών επί των εδαφών της.

«Οι υπόλοιπες χώρες έχουν κλείσει τα σύνορα τους. Το έκαναν γιατί αντελήφθησαν το αδιέξοδο. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει κάτι αντίστοιχο. Στο διάλογο για τη συνθήκη Δουβλινο 3 να απαιτήσουμε να έχει παρουσία με πλοία η Frontex στα παράλια της Τουρκίας. Στόχος να κάνει η καταγραφή και πιστοποίηση στο έδαφος της .  Επίσης υπάρχουν στην ΕΕ εργαλεία που μπορεί να λειτουργήσουν ως μέτρα κατά της Τουρκίας», τόνισε ο κ. Μάζης.

Ο καθηγητής τόνισε πως επιτήρηση θα πρέπει να κάνει το ελληνικό Λιμενικό και να στέλνει στην Frontex τα σήματα για τους ανθρώπους που έχουν ξεκινήσει από τα παράλια της Τουρκίας και ενδεχομένως να είναι σε κίνδυνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Σε καραντίνα τριών εβδομάδων το Ισραήλ

«Στην περίπτωση που δεν θα υπάρχει ανταπόκριση από την Frontex καθότι δεν ανταποκρίνεται πάντα  να σπεύδει το ελληνικό λιμενικό  και  να διασώζει τους παράνομους  μετανάστες και πρόσφυγες  για να μην καταλήγουν στη θάλασσα», είπε ο καθηγητής.

Όσο για τις ΜΚΟ είπε:

Οι ΜΚΟ τι ακριβώς κάνουν; Θα τις ελέγξουμε ποτέ; Θα δούμε με ποιους συνεργάζονται αυτές οι οργανώσεις;

 146 total views,  2 views today