Η ψήφος δεν αλλάζει ένα τόπο αλλά οι πολίτες του | Του Σάββα Πεταλά

213

Υπάρχουν παραλιακά καταστήματα συμπολιτών μας με πολυετή νόμιμη λειτουργία. Καταστήματα με ωραίο περιβάλλον και μουσική , επίπεδο υπηρεσιών, ποιότητα προϊόντων, αξιοπρεπείς συνθήκες για τους εργαζόμενους, pet friendly και χαμηλές τιμές ανά ομπρέλα. Τιμές προσιτές που συμψηφίζονται με την κατανάλωση.

Του Σάββα Πεταλά

Σε περιοχές όπως Ιξιά, Ιαλυσός, Καλυθιές, Κρεμαστή και άλλα μέρη του νησιού.

Σε παραλίες όχι τόσο εμπορικές.

Πρόκειται για οικογενειακές επιχειρήσεις ροδιτών που στεγάζονται σε παραθαλάσσια νόμιμα οικήματα. Νόμιμες Καφετέριες, μπαρ, εστιατόριά που δεκαετίες συντηρούν οικογένειες και αξιοποιούν νόμιμα την παραλία μπροστά από τα καταστήματα τους.

Επιχειρήσεις που ελέγχονται από υγειονομείο,  πυροσβεστική, δνση τροφίμων και υπάρχει δικλείδα ποιότητας. Που δεν εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία ακόμα και αν δεν καταναλώσεις. Που δεν χρησιμοποιούν φουσκωτούς στο σώμα και κενούς στο μυαλό για να διώχνουν όσους δεν είναι πελάτες.

Χωρίς την πανακριβη βλαχομπαρόκ κιτς γκλαμουριά,  με τσίτα μουσική πριόνι, φωτιές, πυροτεχνήματα. Επιχειρήσεις που δεν συναντάς τοπικούς παράγοντες αγκαλιά  με επενδυτές της “αρπαχτής”, των κονέ και ενίοτε νονούς. Χωρίς να λειτουργούν σε ένα «θολό» καθεστώς ανοχής, συνενοχής και αδυναμίας  ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τα πράγματα δεν αλλάζουν ψηφίζοντας με βάση το ρουσφέτι ή καταψηφίζοντας λόγω δυσαρέσκειας. Δεν αρκεί η ψήφος μας  μια φορά κάθε 4 χρόνια. Ίσα ίσα που απλά δίνουμε επίφαση «δημοκρατικής» νομιμοποίησης σε παλαιά ή νέα πρόσωπα να συνεχίζουν τις  ίδιες πολιτικές.

Οφείλουμε να αλλάζουμε τον τόπο με την καθημερινή στήριξη-ψήφο μας.  Στην ντόπια υγιή  επιχειρηματικότητα. Εκείνη,  που συνδυάζει προσιτές τιμές και καλαισθησία. Αν δεν αλλάξουμε ως καθημερινή  πλειοψηφία που επηρεάζει τα κοινά,  δεν θα αλλάξει ο τόπος.

Η ψήφος δεν αλλάζει ένα τόπο αλλά οι πολίτες του.