Θέμα χρόνου η σύμβαση για την Π. Πόλη!

608

Στη Ρόδο θα έρθει η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα  Μενδώνη στις 9 Μαρτίου  όπως ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξή τύπου ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια θα τεθούν όλα τα θέματα που αφορούν τον τομέα ευθύνης της και πρωτίστως το ζήτημα που αφορά την οριστικοποίηση της σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη σε ότι αφορά τα απαιτούμενα έργα και τα κονδύλια που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση της . Ουσιαστικά μπαίνει στην τελική ευθεία η διαδικασία για τη υπογραφή της σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη.

Αυτό που έγινε γνωστό σήμερα είναι πως η σύμβαση θα έχει χρονική διάρκεια μέχρι το 2040!

Με την υπουργό Πολιτισμού είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος που δεν ήταν δυνατό να παραστεί στην σύσκεψη στο υπουργείο.

«Γνωρίζω πως η  συνάντηση πήγε καλά με το δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη ο οποίος  με ενημέρωσε τηλεφωνικά για τη συνάντηση της. Όταν η κ. Μενδώνη σε σύσκεψη στην Περιφέρεια θα προχωρήσουμε τα θέματα όπως τα συγχρηματοδοτούμενα έργα σε όλο το Αιγαίο», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

“Θα εξετάσουμε και την προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη για την οποία η δέσμευση μας είναι δεδομένη. Νομίζω ότι υπάρχει σύμπλευση  στις απόψεις Δήμου  Ρόδου και υπουργείου Πολιτισμού που είναι οι κύριοι φορείς της σύμβασης. Οι υπόλοιποι  θα παρακολουθήσουμε και θα συνδράμουμε το συντομότερο δυνατό  για να αποκτήσουμε την προγραμματική σύμβαση. Θα μου επιτρέψετε να πω γιατί χρέωθηκα στις αρχές του 2019 από κάποιους γιατί δεν προχώρησε η προηγούμενη συζήτηση να έχει η σύμβαση ένα πραγματικό και όχι εικονικό περιεχόμενο με αληθινά έργα και αληθινά χρήματα και όχι …monopoly”, δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

«Λαμβάνοντας το λόγο ο  υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε πως εντολή του πρωθυπουργού στα μέλη της κυβέρνησης  αλλά και σε όλους τους βουλευτές  είναι πως θα έχουμε διαρκή επικοινωνία με τα στελέχη της ΤΑ  που είναι κοντά στους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες. Η παρουσία η δική μου και της κ. Μενδώνη  και του ίδιου του πρωθυπουργού είναι ότι δεν θα  μένουμε κλεισμένοι στα γραφεία μας αλλά θα δουλεύουμε και θα υπηρετούμε τον  κόσμο. Για αυτό θα είμαστε όπου χρειαστεί καθώς Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα .Η παρουσία μας αυτό δηλώνει», είπε ο κ. Αυγενάκης.

Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια  ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης είπε:

« Η υπουργός Πολιτισμού  είναι εξαιρετική γνώστης της πραγματικότητας. Ξέρει   το που είναι η χρυσή τομή προστασίας του παρελθόντος, η εγγύηση για την καθημερινότητα και το παρόν και μελλοντικής ζωής.  Η προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη έχει ισχύ μέχρι το 2040.  Αυτό που μας διαβεβαίωσε σήμερα η κ. Μενδώνη μαζί με τον κ, Κόνσολα είναι πως γνωρίζει τις ανάγκες της Π. Πόλης. Γνωρίζει ότι πρέπει να ληφθούν σκληρές αποφάσεις προς όλες τις πλευρές. Ακουσε και την αγωνία μας για την καθημερινότητα  και το μέλλον των  μονίμων κατοίκων γιατί υπάρχει  το πολιτιστικό μνημείο και  η ιστορία της Μεσαιωνικής Πόλης.  Συζητήσαμε και για τη Λίνδο.  Θα έρθει στις 9 Μαρτίου για να υπογραφεί το μνημόνιο και να ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες ενός μήνα μετά από αυτό. Έρχεται για να ολοκληρώσει όλες τις λεπτομέρειες. Στόχος να προχωρήσουμε άμεσα και να ανοίξουμε και εμείς τα φτερά μας και να προχωρήσουμε σε αυτό που έχει ανάγκη ο κόσμος»

Ο δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης στο υπουργείο Πολιτισμού.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Δήμο Ρόδου αναφέρονται τα ακόλουθα:

Με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού και βουλευτή Δωδεκανήσου Μάνου Κόνσολα.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης που αφορά στην προστασία, ανάδειξη, διαχείριση και βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.

Μετά τη συνάντηση ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

” Είναι μια μέρα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης για τη Ρόδο μας.  Η Παλιά Πόλη και ο πληθυσμός των μονίμων κατοίκων της που την καθιστούν τη μεγαλύτερη ζωντανή Μεσαιωνική Πόλη στην Ευρώπη,  εκτός από λαμπρό παρελθόν δικαιούνται ένα βιώσιμο παρών κι ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Σήμερα κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και οφείλω να ευχαριστήσω προσωπικά την Υπουργό Πολιτισμού  κ. Λίνα Μενδώνη που είναι δίπλα μας.

Με τη στενή και αρμονική  συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου αλλάζουμε ταχύτητες,  ξεπερνάμε τις καθυστερήσεις κι  ανοίγουμε το δρόμο για σειρά  έργων και δράσεων που κάνουν πραγματικότητα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μακράς πνοής για τη Μεσαιωνική Πόλη του 2040.  Το αξίζουν οι Ροδίτες, το αξίζει η Ρόδος μας.”

Συμφωνήθηκε η επίσκεψη της Υπουργού στη Ρόδο, την 9η Μαρτίου, με σκοπό την επί  τόπου διευθέτηση των λεπτομερειών και  για την ανάδειξη και αξιοποίηση της άλλης πολύτιμης πολιτιστικής περιουσίας της Ρόδου μας, την ιστορική Λίνδο.