Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα στη Ρόδο οι υποψήφιοι βουλευτές των Οικολόγων Πρασίνων που διεκδικούν θέση στην Ευρωβουλή.

Συγκεκριμένα στους δημοσιογράφους μίλησαν οι επικεφαλής της καμπάνιας του κόμματος και υποψήφιοι ευρωβουλευτές κ. Μιχάλης Μπάκας και Χριστίνα Ευθυμιάτου.
Τους υποψηφίους προλόγισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος κ.Δημήτρης Γρηγοριάδης.

Για τις ευρωεκλογές όμως μίλησε και ο ελληνικής καταγωγής δήμαρχος Βρυξελών κ. Χρήστος Δουλκερίδης που άνοιξε και τη συνέντευξη τύπου.
«Είμαι χαρούμενος που συμμετέχω στη διαδικασία. Πρέπει να σκεφθούμε πολλά πράγματα . Επειδή οι Οικολόγοι δεν παρουσιάζουν προβλήματα αλλά και λύσεις. Είναι σημαντικό να σκεφθούμε τι επιλογές θα κάνουμε. Μιλάμε για την Ευρώπη σαν να είναι ένα σώμα. Η Ευρώπη θέλουμε να πάει προς το καλύτερο. Σήμερα παρατηρούμε ότι οι δυνάμεις του φόβου και του εγωισμού ανεβαίνουν σε πολλά μέρη της Ευρώπης. Αναφέρομαι στα φασιστικά κόμματα που ξέρουμε που καταλήξουν. Η άλλη επιλογή είναι να σκεπτόμαστε το αύριο για τα παιδιά μας, δηλαδή τις επόμενες γενιές, και το πώς μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα. Σε άλλες χώρες οι δυνάμεις των Οικολόγων Πρασίνων έχουν ανέβει. Είναι θετικό που και η νεολαία κατάλαβε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στους ίδιους ρυθμούς» δήλωσε ο κ. Χρήστος Δουλκερίδης.

«Τα μέτρα που λαμβάνει η Ευρώπη έχουν συνέπειες στις χώρες. Η επιλογή είναι εύκολη να στηρίξουμε ανθρώπους που έχουν καταλάβει ποια είναι τα προβλήματα σήμερα. Τι είναι πιο σημαντικό από το περιβάλλον; Δεν μπορούμε να μην το έχουμε στο μυαλό μας όταν κάνουμε μια επιλογή. Υπήρξαν θετικά αποτελέσματα σε χώρες όπου έγινε η …οικολογική στροφή. Όσες χώρες έκαναν αυτή την επιλογή και άλλαξαν είχαν επιτυχίες και στον οικονομικό τομέα. Στη Ρόδο για παράδειγμα τι είδους τουρισμό θέλουμε; Ένα μαζικό τουρισμό όπου αποφασίζουν τα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία που στέλνουν τους τουρίστες σε μεγάλα ξενοδοχεία με προγράμματα όπως το All Inclusive; Ποιο είναι το κέρδος της Ρόδου από αυτό; Αυτό είναι πολιτική επιλογή. Οι οικολόγοι υποστηρίζουν ένα τουρισμό πολύ πιο αειφόρο», είπε ο κ. Δουλκερίδης.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Μιχάλης Μπάκας που αναφέρθηκε στο διακύβευμα των ευρωεκλογών.
« Για μας το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι κρίσιμο. Είμαστε λίγο πριν από τις εκλογές και ο κόσμος δεν έχει καταλάβει γιατί ψηφίζει. Αναλωνόμαστε σε προβλήματα εσωτερικής κατανάλωσης που προβάλλονται από τα ΜΜΕ κεντρικά. Μένει εκτός όμως το μήνυμα των ευρωεκλογών. Η πλειοψηφία των αποφάσεων προέρχονται από οδηγίες της ΕΕ. Κάναμε όμως βήματα πίσω ακολουθώντας νεοφιλελεύθερες πολιτικές που στόχευαν στην υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων δημιούργησαν κοινωνικές ανισότητες. Έχουμε κάνει στροφή σε πολιτικές δυνάμεις που αντιστρατεύονται ακόμη και την ίδια την δημοκρατία στην ουσία της. Για μας και το Ευρωπαϊκό Πράσινο κόμμα, είναι δυνατό να δοθεί μια απάντηση από τους πολίτες στις εκλογές. Ως «Οικολόγοι Πράσινοι» είμαστε άνθρωποι που ασχολούμαστε με τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Η περιβαλλοντική κρίση είναι υπαρκτό πρόβλημα και το γνωρίζουν οι πολίτες. Αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο πλέον προβλήματα από τα φυσικά φαινόμενα. Η ένταση των πλημμυρών ή των πυρκαγιών είναι μεγάλη και συμβάλει στο να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Ζητάμε τη στήριξη των πολιτών για να υλοποιηθούν πολιτικές που στηρίζουν το περιβάλλον», τόνισε ο κ. Μπάκας που αναφέρθηκε και στο κόστος της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2100 όπως το ανέδειξε η ΤτΕ.
« Μιλάμε για το χρέος της Ελλάδος δύο φορές. Κοστολογήθηκε και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που φθάνει τα 140 δισεκατομμύρια. Το ζήτημα είναι ποιες θα είναι οι επιλογές μας» είπε ο κ. Μπάκας .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Αρχαιολογικούς χώρους της Λέρου θα επισκεφθεί σήμερα η ΥΠΠΟ

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό καθώς προέρχεται απ τη Λέσβο.
« Βιώνουμε στην Ελλάδα το πρόβλημα των ανθρώπων που μετακινούνται αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής.Πρέπει να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Η κλιματική κρίση είναι παρούσα. Θα έχουμε ακόμη και περιβαλλοντικούς μετανάστες. Πρέπει να βρούμε λύσεις στο πρόβλημα. Ως Οικολόγοι Πράσινοι το έχουμε πολύ ψηλά στην ατζέντα μας χωρίς να μπαίνουμε σε κομματικές αντιπαλότητες στο ζήτημα που ρίχνει νερό στο μύλο των εθνικιστών. Σημαντικό να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα» , τόνισε ο κ. Μπάκας.
Στην συνέχεια η υποψήφια ευρωβουλευτής με καταγωγή από τη Νάξο κ. Ευθυμιάτου .
«Οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τις εκλογές της ΕΕ και τις εκλογές της ΤΑ. Συνδέονται γιατί αφορούν τις αποφάσεις μας για το μέλλον για την προστασία του περιβάλλοντος και τις επιλογές μας για τη Δημοκρατία. Όλα αυτά θα επηρεάσουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια», τόνισε η κ. Ευθυμιάτου .

Η κ. Ευθυμιάτου αναφέρθηκε και σε ζητήματα που αφορούν την οικονομία.
«Οι Οικολόγοι Πράσινοι ομιλούν για μια διαφορετική οικονομία και όχι μόνο για το περιβάλλον . Θέλουμε μια οικονομία που να είναι συνετή και να αξιοποιεί τους πόρους του πλανήτη που μεγαλώνει σε πληθυσμό και εξαντλεί τα αποθέματα του. Πρέπει να χρησιμοποιούμε λιγότερα υλικά και να περιορίζει την κατανάλωση ενέργειας. Θέλουμε διαφορετική οικονομία που να παράγει προϊόντας με μεγαλύτερη διάρκεια και όχι μιας χρήσης. Πρέπει να προσαρμοσθούν οι μέθοδοι παραγωγής» , είπε η κ. Ευθυμιάτου και πρόσθεσε πως θα πρέπει να απαγορευθούν τα μεταλλαγμένα και να τερματιστεί η κυκλοφορία μιας σειράς χημικών σκευασμάτων που απειλούν την υγεία και τη ζωή στον πλανήτη.

Σε ότι αφορά τις προτάσεις των Οικολόγων Πρασίνων η κ Ευθυμιάτου τόνισε πως έχουν κατατεθεί πολλές και σε επίπεδο ΕΕ.
«Αυτή τη φορά θέλουμε να έχουμε ένα εκπρόσωπο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καλούμε τους πολίτες και τους νέους να μας δώσουν φωνή στην Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε και εκεί» , τόνισε η κ. Μπάκα.
Για τα ζητούμενα των Οικολόγων Πρασίνων μίλησε και ο κ. Δημήτρης Γρηγοριάδης.

 212 total views,  6 views today