Στις επιπτώσεις από την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που ήδη έχει γίνει η αιτία να μείνουν εκτός χιλιάδες υποψήφιοι αναφέρεται το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ 25 κ. Θανάσης Μπαράκας.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Kεραυνός εν αιθρία για χιλιάδες τελειόφοιτους λυκείων που έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις, ήταν η ανακοίνωση των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Πολύ απλά, έπιασε το  στόχο της η κίνηση στην οποία προέβη η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, αφού μένουν εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, περισσότεροι από  20.000 υποψήφιοι  στο όνομα της αναζήτησης, μίας εμμονικής, αλλά υποτιθέμενης αριστείας.

Θυμίζουμε πως παρόμοια  αποτελέσματα, είχαμε και με την επιβολή της βάσης του 10, όπου πάλι χιλιάδες υποψήφιοι έμειναν εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Εδώ οφείλουμε να τονίσουμε ότι, σε αντίθεση με την επίσης αντιπαιδαγωγική βάση του 10, ο κόφτης με το σύστημα των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής, μπορεί να τίθεται, ανάλογα με την κάθε σχολή, στο 11, το 12 ή ακόμα και το 15!

Η εμμονή λοιπόν σε έναν τέτοιο κόφτη είναι η πιο ξεκάθαρη απόδειξη για το τι κρύβεται πίσω από παρόμοιες ρυθμίσεις.

Κρύβεται ένα  σχολείο αυστηρά ταξικό, ένας σκληρός αποκλεισμός που θα αφήνει όλο και περισσότερους εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Και όλο αυτό το σχέδιο οδηγεί χιλιάδες υποψήφιους   στα ιδιωτικά κολέγια που θα δουν τον αριθμό των σπουδαστών και αντίστοιχα τις εισπράξεις τους να αυξάνονται ραγδαία.

Έτσι όμως αντί να δημιουργούνται νέα τμήματα, σε Πανεπιστήμια όλης της χώρας θα έχουμε κλεισίματα.

Ότι χειρότερο δηλαδή  και για τις τοπικές κοινωνίες που εξαρτώνται από την λειτουργία των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

Επίσης οδηγείται δια παντός στον Καιάδα η δημόσια και δωρεάν παιδεία που ήταν κεκτημένο δικαίωμα για όλους.

Χιλιάδες νέοι στα Δωδεκάνησα τις Κυκλάδες αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, θα χάσουν το δικαίωμα να κάνουν τα όνειρά τους πράξη. Δεν θα έχουν τη δυνατότητα  να αποκτήσουν πτυχίο από μια σχολή ΑΕΙ ή ΤΕΙ που θα είναι το διαβατήριο για να κάνουν τη δουλειά που θέλουν και να πετύχουν και τις ανάλογες αμοιβές γιατί  οι οικογένειες τους δεν θα μπορούν να καλύψουν και αυτό το κόστος.

Χιλιάδες οικογένειες ήδη  δεν μπορούν να πληρώσουν τα υπέρογκα ενοίκια που ζητούνται για την φοιτητική στέγη λόγω της εξάπλωσης AirBnb και αποφεύγουν να επιλέξουν σχολές που λειτουργούν σε  συγκεκριμένες πόλεις.

Πόσο μάλλον να πληρώνουν και δίδακτρα σε ιδιωτικά κολλέγια.

Τώρα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, χάνεται δια παντός το δικαίωμα στην εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, για να ωφεληθούν οι ολιγάρχες των ιδιωτικών κολλεγίων.

Επιπλέον οι τοπικές οικονομίες στις περιοχές όπου λειτουργούν τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ  που θα κλείσουν, θα δεχθούν ισχυρότατο πλήγμα.

 

 

 990 total views,  2 views today