Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Νίκο Δένδια που είναι στην Τουρκία

89

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέπτεται σήμερα την  Τουρκία . Ο υπουργός Εξωτερικών, τον οποίο συνοδεύει  ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, θα συναντηθεί με τα μέλη της ελληνικής αποστολής βοήθειας, η οποία επιχειρεί στις περιοχές που υπέστησαν τεράστια καταστροφή εξαιτίας του σεισμού 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου.

Ο Ν. Δένδιας επισκέφθηκε  το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αντιόχεια και θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στις προσπάθειες απεγκλωβισμού και διάσωσης, καθώς και για τις ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα εξετασθούν τρόποι περαιτέρω συνδρομής της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της καταστροφής.

Ο υπουργός Εξωτερικών έχει δώσει οδηγίες στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας μας στη Γενεύη να προβεί σε ενέργειες ώστε να δοθεί έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ στην Τουρκία και στη Συρία.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης έχει αναλάβει τον συντονισμό φορέων και ιδιωτών που επιθυμούν να συνδράμουν στις προσπάθειες συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας για τις σεισμόπληκτες περιοχές σε Τουρκία και Συρία.

Ελπίδα στα χαλάσματα – Συνεχίζονται οι διασώσεις

Τα συνεργεία διάσωσης ανασύρουν όλο και περισσότερους επιζώντες, συμπεριλαμβανομένων ολόκληρων οικογενειών, από κτίρια που γκρεμίστηκαν, παρά τις μειούμενες ελπίδες, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον τεράστιο σεισμό που έπληξε τη συνοριακή περιοχή της Τουρκίας και της Συρίας πριν από πέντε ημέρες έχει πλέον ξεπεράσει τις 25.000.

Οι δραματικές διασώσεις μεταδίδονται από την τουρκική τηλεόραση, συμπεριλαμβανομένης της διάσωσης της οικογένειας Ναρλί στο κέντρο της Καχραμανμαράς, 133 ώρες μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Πρώτα σώθηκε η 12χρονη Νεχίρ Ναζ Ναρλί και μετά και οι δύο γονείς της.

Είχε προηγηθεί η διάσωση μιας πενταμελούς οικογένειας από έναν λόφο συντριμμιών στην πόλη Νουρντάγκι, στην επαρχία Γκαζιαντέπ, που επλήγη σφόδρα, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk.

Στην Αντιόχεια

Είμαι πολύ χαρούμενος που υποδέχτηκα τον Νίκο Δένδια («I am very happy to have him here»), δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλη Κωστίδη, κατά την άφιξή του μαζί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στο κέντρο πολιτικής προστασίας στην Αντιόχεια.

«Θα ήθελα να έρχομαι για χαρές, όχι για τέτοια ζητήματα, αλλά είμαστε εδώ τώρα», ήταν η πρώτη δήλωση του Νίκου Δένδια μόλις έφτασε στο κέντρο πολιτικής προστασίας.