Οδοστρωτήρας στα εργασιακά δικαιώματα, είναι οι αλλαγές που ετοιμάζει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και θα περιληφθούν σε σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του το μέλος του ΜέΡΑ25 Θανάσης Μπαράκας και προσθέτει:

Ουσιαστικά τίποτε από αυτά, για τα οποία έγιναν στο παρελθόν τόσοι αγώνες δεν θα μείνει όρθιο. Από τις συμβάσεις μέχρι και το ωράριο των εργαζομένων.

Έχουμε προ των πυλών, άλλο ένα σκληρό μνημόνιο που θα κάνει χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη τη χώρα και στα  νησιά μας, να είναι όχι μόνο  σε μειονεκτική θέση αλλά έρμαια των εργοδοτών που θα πράττουν κατά το δοκούν.

Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η επικράτηση των ατομικών, σημαίνει πως οι εργαζόμενοι, θα υποχρεώνονται στο εξής να υπογράφουν αυτά που η  εκάστοτε επιχείρηση θα τους ζητά χωρίς περαιτέρω δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι  εν μια νυκτί θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται αντί να αυξάνονται, αφού οι ατομικές συμβάσεις δεν θα διασφαλίζουν τα εισοδήματα τους αλλά τους… εργοδότες τους.

Παρελθόν θα γίνει και το οκτάωρο, αφού καθιερώνεται η δεκάωρη απασχόληση χωρίς πληρωμή του παραπάνω χρόνου απασχόλησης, το πενθήμερο, ενώ οι υπερωρίες απογειώνονται στις 150, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμη και στη Γερμανία που είναι 90.

Αυτό που έρχεται  είναι ένας εργασιακός μεσαίωνας για τους εργαζόμενους, που θα αναγκάζονται να δουλεύουν ατελείωτες ώρες με πενιχρούς μισθούς, χωρίς κανένα μέτρο χωρίς κάποιο νομοθέτημα που να τους προστατεύει.

Ευέλικτη» τηλεργασία πλήρους, μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας θα γίνει αφορμή για νέες αδικίες.

Με βάση αυτές τις αλλαγές, σε συνθήκες γαλέρας, θα δουλεύουν χιλιάδες ξενοδοχουπάλληλοι σε όλη τη χώρα και στα Δωδεκάνησα  που θα δεν διασφαλίζονται, από τις  κλαδικές συμβάσεις  εργασιακά και ασφαλιστικά και θα είναι όμηροι των διαθέσεων των εργοδοτών.

Φοβούμενοι να μην μείνουν χωρίς εργασία και εισοδήματα, θα υπογράφουν ότι τους δίνουν, θα δουλεύουν δεκάωρα χωρίς έξτρα πληρωμή των υπερωριών,  με αποδοχές που καμία σχέση δεν θα έχουν με αυτές, που όριζαν οι κλαδικές συμβάσεις και θα αγωνιούν κάθε καλοκαίρι, για να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για να λάβουν το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ το χειμώνα. Ποιος θα διασφαλίσει τις αμοιβές και τη σωστή ασφάλιση των εργαζομένων, σε τέτοιες συνθήκες και ποιος θα ελέγξει τους εργοδότες που θα βρουν ευκαιρία να αυθαιρετούν με τις ευλογίες τις κυβέρνησης; Και για να μην υπάρχει ασπίδα προστασίας για κανένα εργαζόμενο νομοθετείται, η παρέμβαση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στη λειτουργία των συνδικάτων -για πρώτη φορά μετά το 1982 που ψηφίστηκε ο συνδικαλιστικός νόμος.

Το ΜέΡΑ 25 δεν μπορεί να δεχθεί άλλο ένα τερατούργημα, άλλο ένα μνημόνιο, που θα γίνει αφορμή να χαθούν δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και διασφάλισαν χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη τη χώρα.

Ο εργασιακός Μεσαίωνας δεν πρέπει να ξαναγυρίσει στην Ελλάδα.

Θανάσης Μπαράκας

Μέλος Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ 25

 220 total views,  12 views today