ΙΑΤΑ: Οι περιορισμοί ανάχωμα στην ανάκαμψη

169

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) ανακοίνωσε ότι η ανάκαμψη στα αεροπορικά ταξίδια συνεχίστηκε τον Νοέμβριο του 2021, πριν από την εμφάνιση της μετάλλαξης “Όμικρον”. Η διεθνής ζήτηση διατήρησε τη σταθερή ανοδική της τάση καθώς, άνοιξαν ξανά περισσότερες αγορές. Ωστόσο, η εγχώρια κυκλοφορία αποδυναμώθηκε, σε μεγάλο βαθμό λόγω των ενισχυμένων ταξιδιωτικών περιορισμών στην Κίνα.

Επειδή οι συγκρίσεις μεταξύ των μηνιαίων αποτελεσμάτων του 2021 και του 2020 “αλλοιώνονται” από τον αντίκτυπο του COVID-19, όλες οι συγκρίσεις γίνονται με τον Νοέμβριο του 2019, ο οποίος ακολούθησε ένα κανονικό μοτίβο ζήτησης.

Η συνολική ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια τον Νοέμβριο του 2021 (μετρούμενη σε έσοδα επιβάτη/χλμ ή RPK) μειώθηκε κατά 47% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2019. Το πσοσοτό αυτό είναι ανοδικό σε σύγκριση με τη συρρίκνωση 48,9% του Οκτωβρίου, από τον Οκτώβριο του 2019.

Τα αεροπορικά ταξίδια εσωτερικού μειώθηκαν ελαφρά τον Νοέμβριο, μετά από δύο διαδοχικές μηνιαίες βελτιώσεις. Το εσωτερικό RPK μειώθηκε κατά 24,9% έναντι του 2019 σε σύγκριση με πτώση 21,3% τον Οκτώβριο. Αυτό οφείλεται κυρίως στην Κίνα, όπου η κίνηση μειώθηκε κατά 50,9% σε σύγκριση με το 2019, αφού αρκετές πόλεις εισήγαγαν αυστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για να περιορίσουν τις εστίες COVID (προ της “Όμικρον”).

Η ανάκαμψη της εναέριας κυκλοφορίας συνεχίστηκε τον Νοέμβριο. Δυστυχώς, οι κυβερνήσεις αντέδρασαν υπερβολικά στην εμφάνιση της παραλλαγής ‘Όμικρον’ στο τέλος του μήνα και κατέφυγαν στις δοκιμασμένες και αποτυχημένες μεθόδους κλεισίματος των συνόρων, υπερβολικών τεστ για τους ταξιδιώτες και καραντίνας, για να επιβραδύνουν την εξάπλωση. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι διεθνείς πωλήσεις εισιτηρίων που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο και τις αρχές Ιανουαρίου μειώθηκαν απότομα σε σύγκριση με το 2019, υποδηλώνοντας ένα πιο δύσκολο α’ τρίμηνο από ό,τι αναμενόταν. Αν η εμπειρία των τελευταίων 22 μηνών έχει δείξει κάτι, είναι ότι υπάρχει μικρή έως καθόλου συσχέτιση μεταξύ της θέσπισης ταξιδιωτικών περιορισμών και της πρόληψης της μετάδοσης του ιού διασυνοριακά. Και αυτά τα μέτρα επιβαρύνουν τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης. Εάν η εμπειρία είναι ο καλύτερος δάσκαλος, ας ελπίσουμε ότι οι κυβερνήσεις θα δώσουν μεγαλύτερη προσοχή, καθώς ξεκινάμε το νέο έτος”, δήλωσε ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της IATA.

Πηγή: Traveldailynews.gr