Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονα: Με την τιμή που αρμόζει τελέστηκε θεία λειτουργία σήμερα Κυριακή της Ορθοδοξίας

118

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι μια ξεχωριστή, διότι παρά το κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, εορτάζει λαμπρά η Ορθοδοξία.  Για την σημερινή ημέρα όπως ορίζει ο ορθόδοξη  πίστη μας τελέστηκε θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στη Μεσαιωνική Πόλη από τον εφημέριο κ. Χρήστο Σιάννα.

Έτσι σήμερα μετά την θεία λειτουργία και  με την παρουσία πλήθους πιστών όλων των ηλικιών  που  κρατούσαν από μια εικόνα,έγινε η καθιερωμένη λιτανεία των ιερών λειψάνων και των εικόνων στον ιερο ναό του Αγίου Παντελεήμονα . Ο εφημέριος  έκανε τίς δεήσεις και διάβαζε τις ευχές που πρέπει και ο ψάλτης μας έψαλλε «την άχραντο εικόνα Σου».

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάζουμε την ανάμνηση του κορυφαίου γεγονότος της εκκλησιαστικής μας ιστορίας, της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων, το οποίο επισυνέβη το 843 μ.Χ. στο Βυζάντιο, χάρις στην αποφασιστική συμβολή της βασιλίσσης και μετέπειτα αγίας Θεοδώρας, συζύγου του αυτοκράτορα Θεοφίλου (840 – 843 μ.Χ.).

Το 726 μ.Χ. ο αυτοκράτωρ Λέων ο Γ’ ο Ίσαυρος (717 – 741 μ.Χ.) αποφάσισε να επιφέρει στο κράτος ριζικές μεταρρυθμίσεις. Μια από αυτές ήταν η απαγόρευση προσκύνησης των ιερών εικόνων, επειδή πίστευε πως η χριστιανική πίστη παρέκλινε στην ειδωλολατρία.

Οι διώξεις φοβερές. Μεγάλες πατερικές μορφές ανάλαβαν να υπερασπίσουν την ορθόδοξη πίστη. Στα 787 μ.Χ. συγκλήθηκε η Ζ’ Οικουμενική Σύνοδος, η οποία διατύπωσε με ακρίβεια την οφειλόμενη τιμή στις ιερές εικόνες

Στα 843 η ευσεβής αυτοκράτειρα Θεοδώρα, επίτροπος του ανήλικου γιου της Μιχαήλ του Γ΄, έθεσε τέρμα στην εικονομαχική έριδα και συνετέλεσε στο θρίαμβο της Ορθοδοξίας κάνοντας λιτανεία τα λείψανα και τις ιερές εικόνες όπου στο τέλος τις τοποθέτησε στις θέσεις τους.

Οι Πατέρες όρισαν να εορτάζεται ο θρίαμβος του ορθοδόξου δόγματος την πρώτη Κυριακή των Νηστειών για να δείξει στους πιστούς πως ο πνευματικός μας αγώνας θα πρέπει να συνδυάζεται με την ορθή πίστη για να είναι πραγματικά αποτελεσματικός.