Είναι μία καλή αρχή, δήλωσε στον SKY o Δήμαρχος της Λέρου Μιχάλης Κόλιας, σχολιάζοντας την απόφαση της Κυβέρνησης να φύγουν από τα νησιά 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς όμως να διευκρινισθεί από ποιά νησιά θα ξεκινήσουν.

Την αποκάλυψη έκανε το πρωί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Πρόκειται για 1.000 που έχουν πάρει άσυλο και 1.000 που μπήκαν στην Ελλάδα πριν την 1η Ιανουαρίου 2019. Σύμφωνα με τον Νότη Μηταράκη «από τον Ιούλιο έχουν φύγει από τα νησιά 18.300 μετανάστες. Οι 6.200 εξ αυτών είναι πρόσφυγες.

Τα έργα για την κατασκευή των κλειστών κέντρων στα νησιά φαίνεται πως έχουν σταματήσει προσωρινά, με την κυβέρνηση να δηλώνει διά του εκπροσώπου της, Στέλιου Πέτσα ότι εξακολουθεί ν’ αναμένει τις προτάσεις των δημάρχων των νησιών του Αιγαίου για τη χωροθέτηση αυτών των κλειστών κέντρων.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΕ ΝΗΣΙΔΕΣ;

«Δεν αποκλείω τίποτα» δήλωσε για το ενδεχόμενο κατασκευής κλειστών κέντρων σε μικρά νησιά ή νησίδες. Ερωτηθείς για το ζήτημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας είπε πως τέτοια πρόταση δεν έχει ακόμη υποβληθεί από τους δημάρχους των νησιών ή άλλους φορείς και πως η κυβέρνηση «προς το παρόν» δεν εξετάζει αυτή την εναλλακτική.

Στη λογική αυτή και η πρόταση του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, ο οποίος εμμένει στην πρόταση για δημιουργία μεγάλου προαναχωρησιακού κέντρου σε αντικατάσταση των hot spot, σε απομονωμένο κι ακατοίκητο νησί της Δωδεκανήσου. Ο κ. Βαληνάκης μιλώντας στον SKY, τόνισε ότι η Σύρνα πλησίον της Αστυπάλαιας, με τις αναγκαίες υποδομές -μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης- είναι η προσφορότερη λύση, τόσο για να αποσυμφορηθούν τα νησιά, όσο και για εθνικούς λόγους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Απίστευτη πρόκληση: Η Τουρκία ζητά να συζητηθεί η κυριαρχία ελληνικών νησιών στο Αιγαίο

ΣΥΜΦΩΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΑΛΗΝΑΚΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΡΟΥ

Σύμφωνος υπό προϋποθέσεις στην πρόταση αυτή, εάν υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές, δήλωσε στον Ρ/Σ SKY ο Δήμαρχος της Λέρου Μιχάλης Κόλιας.

Το πρωί έφθασαν στο νησί η Γενική Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής κυρία Καλογήρου και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρος Κλιάρης, όπου θα συμμετάσχουν σε σύσκεψη στο Δημαρχείο για το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Λέρος με το μεταναστευτικό.

 154 total views,  2 views today