Connect with us

ΕΓΓΡΑΦΗ

TOP Stories

Ισχυρή εντολή να συνεχίσει το έργο του στη Σύμη ζήτησε ο Λ. Παπακαλοδούκας

Πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Rodos Park η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του δημάρχου Σύμης και εκ νέου υποψηφίου δημάρχου κ. Λευτέρη Παπακαλοδούκα.

Το παρόν στην συγκέντρωση έδωσαν ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάνος Κόνσολας, οι υποψήφιοι βουλευτές κ. Λίτσα Φτακλάκη και Βάιος Καλοπήτας, η κ. Μ Ιατρίδη, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμωνας Ζαννετίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος αρμόδιος για θέματα πολιτισμού κ.Κάλλιστος Διακογεωργίου , ο πρόεδρος της Φυτώριο ΑΕ κ. Μιχάλης Μπαριανάκης, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ρόδου και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Μίλτος Παγκάς ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μανώλης Αντώνογλου, ο κ. Νίκος Φαρμακίδης, υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Τον δήμαρχο Σύμης προλόγισε ο πρώην δήμαρχος Ρόδου κ.Γιώργος Γιαννόπουλος .
«Φαίνεται πως είμαι το γούρι του Λευτέρη Παπακαλοδούκα. Για μια φορά ακόμη έχω τη χαρά και την τιμή να παραστώ στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του δήμαρχου Σύμης. Θα μου επιτρέψετε να ταξιδέψω αρκετά χρόνια τέσσερις τετραετίες πριν. Είχε δημιουργηθεί αναστάτωση όταν στο πλαίσιο μιας αναπάντεχης ανατροπής ένας νέος ανέλαβε τις τύχες της Σύμης. Αποδείχθηκε πολύ καλός μαθητής γιατί δεν υπήρξε συνέδριο της ΤΑ που να μην συμμετέχει. Δεν υπήρξε περιφερειακό συμβούλιο ή εργασίες για τα περιφερειακά προγράμματα που να μην συμμετέχει. Έδινε το παρόν όχι τυπικά μόνο, αλλά για να πάρει σημειώσεις να αφουγκραστεί και να αφομοιώσει πράγματα να τα προσαρμόσει στην πραγματικότητα της Σύμης και να κάνει αυτόματα τη νοερή διαδικασία για να κατασταλάξει πως και με ποιο τρόπο θα εξασφάλιζε λεφτά για να κάνει έργα στη Σύμη. Έχουν περάσει από τότε πολλές τετραετίες. Εκείνος ο νεαρός φαίνεται να ωριμάζει μαζί με τη Σύμη. Ωριμάζει και τη Σύμη με ομορφιά και ωραίες παρεμβάσεις. Στον αντίλογο ή στη λογική και ανθρώπινη προβληματική που αναπτύσσεται απαντώ ότι την καλή ομάδα δεν την αλλάζεις. Τον άνθρωπο που έχει αποδείξει ότι αγαπάει αυτό που κάνει ξέρει που πατάει και έχει συγκεκριμένο σχέδιο για το τι πρέπει να γίνει την άλλη μέρα είναι ατόπημα να τον αλλάξει. Ειδικά όταν έχει την ίδια νεανική πνοή και τον ενθουσιασμό που είχε από την πρώτη στιγμή. Είμαι περήφανος που είναι φίλος μου και για αυτά που κάνει.Είναι χαρά μου να είναι εδώ για να τον καλέσω στο βήμα», ανέφερε ο κ. Γιώργος Γιαννόπουλος.

 

Λαμβάνοντας το λόγο ο δήμαρχος Σύμης τόνισε πως ο Γιώργος Γιαννόπουλος δεν είναι μόνο το γούρι του ή φίλος του αλλά ο δάσκαλος του στην πορεία του στην τοπική αυτοδιοίκηση.

«Νιώθω πολύ τυχερός που το 2003 που ανέλαβα για πρώτη φορά δήμαρχος είχα την τύχη να είναι δήμαρχος στη Ρόδο ο Γιώργος Γιαννόπουλος που έχει προσφέρει πάρα πολλά στη Ρόδο και στο νομό μας. Πρόσφερε γιατί ήταν δήμαρχος όλων των δημάρχων. Τον ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια που παρείχε σε μένα και σε όλα τα νησιά. Είμαι τυχερός που σε είχα δάσκαλο και τώρα φίλο», είπε ο κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας.
Στη συνέχεια ο κ. Παπακαλοδούκας αναφέρθηκε σε όσα έγιναν για να βελτιωθεί η εικόνα της Σύμης και να αρθεί η απομόνωση.

« Απόψε είναι μια σημαντική βραδιά γιατί είμαι ανάμεσα σε ανθρώπους που μας συνδέει σχέση αγάπης σεβασμού και εκτίμησης. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σε μένα και τους συνεργάτες μου. Όλοι μαζί θα συμπορευτούμε για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου για μια ακόμη τετραετία με έργα ανάπτυξη με στρατηγική σχεδιασμό και όραμα. Τα προηγούμενα χρόνια καταφέραμε να αλλάξουμε το νησί μας με σπουδαία έργα. Η οικονομική κρίση δεν μας εμπόδισε να προχωρήσουμε ακόμη πιο μπροστά. Η κρίση άγγιξε και τη Σύμη. Καταφέραμε να βγούμε από την απομόνωση, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας να φτιάξουμε έργα που άλλοι μεγάλοι δήμοι θα ζήλευαν. Μετά από τόσα χρόνια μπορούμε να μιλάμε και να σας κοιτάζουμε στα μάτια με έργα και όχι με λόγια σταθήκαμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης που μας δείχνετε. Με έργα και όχι με λόγια θα σας κοιτάμε στα μάτια και την επόμενη τετραετία εφόσον μας εμπιστευτείτε ξανά . Τα έργα είναι απόδειξη της αγάπης για τον τόπο μας», τόνισε ο κ. Παπακαλοδούκας.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε εκτενώς στις παρεμβάσεις που έγιναν για να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσε στη Σύμη η κακοκαιρία. Συγκινήθηκε αναφέροντας την ταχύτητα με την οποία αντέδρασαν οι κρατικές αρχές για να γίνουν τα δέοντα και μάλιστα πολύ γρήγορα. Τα γρήγορα αντανακλαστικά του ελληνικού κράτους άφησαν άναυδους τους Τούρκους Δημάρχους που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν νομίζοντας πως οι υπηρεσίες θα αργοπορούσαν. Έπεσαν όμως πάνω στον τοίχο της αλληλεγγύης και της αποτελεσματικότητας της Ελλάδας και σιώπησαν. Σχολίασαν χαρακτηριστικά την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα λέγοντας στον κ. Παπακαλοδούκα «εδώ είστε ευρωπαϊκό κράτος πραγματικά».
Δεν είναι τυχαίο ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η Σύμη κτυπήθηκε από την κακοκαιρία επικοινώνησε με τον ο κ.Λευτέρη Παπακαλοδούκα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Αδιάλειπτη ήταν η επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής κ.Νεκτάριο Σαντορινιό. Άμεσα μετέβησαν στη Σύμη με σκάφος πυροσβέστες για την απάντληση των υδάτων.

«Συγκινήθηκα όταν είδα το πλοίο «Παναγιά Σκιαδενή» να μπαίνει στο λιμάνι μας φορτωμένο με οχήματα ανθρώπους που είχαν αποστολή να μας βοηθήσουν. Αισθάνθηκα υπερήφανος που είμαι Έλληνας», είπε συγκινημένος ο κ.Παπακαλοδούκας που περιέγραψε αναλυτικά τις προσπάθειες που έγιναν για την αποκατάσταση των ζημιών.
«Σε σύντομο χρονικό διάστημα έγιναν οι αποκαταστάσεις στη Σύμη. Οι τουρίστες που ήρθαν στο νησί δεν κατάλαβαν ότι η Σύμη είχε κτυπηθεί από την κακοκαιρία. Δόθηκαν γρήγορα και οι αποζημιώσεις σε όσους επλήγησαν. Έμειναν τρεις οικογένειες που θα αποζημιωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν θέλω να αδικηθούν και θα μεριμνήσω ώστε να λάβουν ότι τους αναλογεί», είπε ο κ.Παπακαλοδούκας.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ο κ.Παπακαλοδούκας και την βοήθεια που προσέφερε η εταιρεία Blue Star Ferries για την αποκατάσταση του νηπιαγωγείου του νησιού που είχε κτυπηθεί από την κακοκαιρία.

«Από θαύμα σώθηκαν τα παιδιά που ήταν στο οίκημα. Μας βοήθησε η Blue Star για την αποκατάσταση του οικήματος. Για το λόγο αυτό και εμείς τιμήσαμε τον Διευθυντή Πωλήσεων κ. Διονύση Θεοδωράτο» , τόνισε ο κ. Παπακαλοδούκας που μίλησε και για τα αντιπλυμμηρικά έργα που έχουν δρομολογηθεί.

Ο δήμαρχος Σύμης αναφέρθηκε στο κλειστό Γυμναστήριο που είναι όπως είπε ένας από τους ωραιότερους χώρους άθλησης.

«Ξέρουμε ότι δεν λειτουργεί το κλειστό γυμναστήριο όπως πρέπει. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε προσλήψεις. Και όσοι λένε ότι γίνεται δεν γνωρίζουν ότι δεν επιτρέπονται οι προσλήψεις προσωπικού», είπε .
Αναφορά έγινε και σε άλλο γήπεδο που θα καλύπτει τις ανάγκες και για τένις και για μπάσκετ.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο καινούργιο λιμάνι που αποτελεί κόσμημα για τη Σύμη.

« Έχουμε ένα από τα πιο σύγχρονα λιμάνια. Παλιά ντρεπόμασταν όταν μπαίναμε στα πλοία που προσέγγιζαν στη Σύμη. Δεν ήταν λίγες οι φορές που δεν προσέγγιζαν στο λιμάνι που είχαμε.Τώρα με το νέο λιμάνι όλα τα πλοία και το πιο μεγαλύτερο σε μέγεθος μπορεί να δέσει με ασφάλεια. Είμαστε περήφανοι για αυτό. Θυμάμαι έλεγαν σιγά μη γίνει το έργο. ¨Όταν δημοπρατήθηκε έλεγαν σιγά μη τελειώσει.Τώρα που τελείωσε λένε σιγά μη μπει στέγαστρο και τουαλέτες. Απαντώ ότι και αυτά θα γίνουν», είπε ο κ.Παπακαλοδούκας.

Ο δήμαρχος Σύμης αναφέρθηκε και στην πολύ καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση που έχει το νησί τώρα πλέον.

Αναφορά έκανε και στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στην ανταπόκριση με το αεροδρόμιο Ρόδου.

«Η λύση δόθηκε με τη δρομολόγηση του πλοίου Sebeco που καλύπτει το κενό μεταφέρει τους τουρίστες εγκαίρως και δεν χάνουν χρόνο από τις διακοπές τους μένοντας στη Ρόδο μέχρι να εκτελεσθεί δρομολόγιο για Σύμη», είπε.
Αναφορά έκανε ο κ.Παπακαλοδούκας στην αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων στο δημοτικό φωτισμό με λάμπες τύπου Led.

«Όλοι θυμόμαστε την κατάσταση στην οποία ήταν ο οικισμός Νημποριό. Έγινε τσιμεντρόστρωση πλακόστρωση μπήκε ηλεκτροφωτισμός. Η περιοχή αναβαθμίστηκε. Και όλοι οι Συμιακοί κάνουν μπάνιο στην παραλία εκεί», τόνισε.

Ο δήμαρχος μίλησε και για το καταφύγιο σκαφών αναψυχής που παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν θα λειτουργήσει και θα δώσει ώθηση στο θαλάσσιο τουρισμό. Δεν είναι τυχαίο που φέτος στη Σύμη θα πραγματοποιηθούν 22 κατάπλοι κρουαζιεροπλοίων.
Από το 2010 όπως είπε ο κ. Παπακαλοδούκας λειτουργεί στη Σύμη ΧΥΤΑ.

«Η λειτουργία του όπως και κομμάτια του τομέα καθαριότητας έχουν παραχωρηθεί σε ιδιωτική εταιρεία γιατί δεν είναι δυνατό να γίνουν προσλήψεις προσωπικού. Με οκτώ άτομα στην καθαριότητα δεν μπορούσαμε να δουλέψουμε. Δώσαμε λύση όμως και τώρα θα εφαρμόσουμε και πρόγραμμα ανακύκλωσης», τόνισε.

Λύση δόθηκε και για την στήριξη του τομέα πολιτικής προστασίας με τη προμήθεια ενός οχήματος που έχει μετατραπεί σε πυροσβεστικό όχημα.
Όπως εξήγησε ο κ.Παπακαλοδούκας πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούν να αγοράζουν οι Δήμοι καθώς εκ του νόμου δυνατότητα για αυτό έχει μόνο η Πυροσβεστική

«Αγοράσαμε ένα βυτιοφόρο και το μετατρέψαμε σε πυροσβεστικό όχημα», είπε.

Ο κ.Παπακαλοδούκας μίλησε για τις συντηρήσεις των σχολικών κτιρίων παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί το γεγονός ότι είναι ιστορικά κτήρια, για το Φεστιβάλ της Σύμης αλλά και για την προβολή.

«Παλιά χαμογελούσαμε όταν γίνονταν αναφορά για τη Σύμη στο κρατικό κανάλι. Τώρα η Σύμη προβάλλεται σε όλα τα κανάλια. Μπορούμε και καλύτερα αλλά και η προβολή έχει μπει σε ένα καλύτερο δρόμο» , είπε.

Ο δήμαρχος Σύμης μίλησε και για τις αφαλατώσεις που έδωσαν λύση στην υδροδότηση του νησιού.

«Οι αφαλατώσεις κόστισαν 3 εκατομμύρια ευρώ . Η συντήρηση τους απαιτεί 700.000 το έτος. Η μεταφορά του νερού στη Σύμη κόστιζε πέντε εκατομμύρια ευρώ. Δεν λύθηκε το πρόβλημα το ξέρουμε. Το νησί μας είναι άνυδρο. Όμως δεν ξεμένει κάθε δύο τρεις ημέρες από νερό όπως στο παρελθόν. Τώρα έχει νερό και δεν ξεμένει. Η Ρόδος μπορεί να ξεμείνει από νερό η Σύμη όχι», τόνισε ο κ. Παπακαλοδούκας και πρόσθεσε πως θα προχωρήσει το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης ώστε να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάποιες συνοικίες.
Αναφορά έκανε και στις επιτυχίες του ΑΟΣ Σύμης.

Ο κ. Πακαλοδούκας αναφέρθηκε και σε ένα ζήτημα που φάνηκε από τις αντιδράσεις των παρισταμένων ότι ενοχλεί και είναι η μεταφορά της Μητρόπολης από τον Πανορμίτη στο Γυαλό.Εξήγησε όμως ότι αφού ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος αποφάσισε να δημιουργηθεί Μητρόπολη με έδρα τη Σύμης στην οποία υπάγονται οι ναοί της Σύμης της Τήλου της Χάλκης και του Καστελορίζου θα έπρεπε να υπάρχει και ένα ανάλογο οίκημα για τις υπηρεσίες.
«Δεν νιώθουμε περήφανοι που έκλεισε το Ναυτικό Μουσείο. Θα ενοικιάσουμε κτίριο για να λειτουργήσει ξανά»,τόνισε.
Αναφέρθηκε στα έργα ύδρευσης τη λειτουργία των δεξαμενών στα φωτοβολταικά που παράγουν ρεύμα στις εργασίες επισκευής και συντήρησης στους ναούς και τα μοναστήρια που υπάρχουν στο νησί.

Αναφέρθηκε όμως και στη λύση που πρέπει να δοθεί ώστε να γίνεται ευκολότερα η κυκλοφορία μικρών οχημάτων στον οικισμό Χωριό που είναι παραδοσιακός μεν αλλά έχει και ανάγκες

«Πρέπει να δοθεί λύση ώστε όταν υπάρχει να μπορεί να περάσει όχημα για να κάνει την αποκομιδή των απορριμάτων. Δεν έχει βάση αυτό που σας έχουν αναφέρει άλλοι για την αποκομιδή των σκουπιδιών με …γαιδούρια. Δεν γίνονται αυτά θα χρειαζόμασταν 200 και πλέον γαιδούρια», υπογράμμισε ο κ. Παπακαλοδούκας.

Ο Δήμαρχος Σύμης αναφέρθηκε εκτενώς στον αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού.

«Η Σύμη βούλιαζε κάθε χρόνο από τους λαθρομετανάστες. Να σας θυμίσω τον άνθρωπο που πυροβολήθηκε; Τον μετέφεραν μπροστά στα μάτια εκατοντάδων τουριστών. Δεν ήθελα να συμβαίνουν αυτά. Προσπάθησα έκανα παρεμβάσεις και στο ελληνικό κράτος αλλά και στην Τουρκία. Μίλησα με τους εκεί δημάρχους. Τους προειδοποίησαν ότι αν δεν έδιναν και εκείνοι λύση δεν θα είχαν το δικαίωμα να πατήσουν στο νησί μας. Τώρα περιπολεί στα θαλάσσια σύνορα περιπολικό της Τουρκίας και σταματά τις ροές των μεταναστών. Και χθες το βράδυ έπιασαν εκείνοι παράνομους μετανάστες», ανέφερε ο κ. Παπακαλοδούκας.

Ο δήμαρχος Σύμης μιλώντας για την κοινωνική πολιτική εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε να κλείσει η εταιρεία «Αθηνά» μέσω της οποίας εφαρμόζονταν διάφορα προγράμματα όπως το « Βοήθεια στο Σπίτι» και να ξεκινήσει η εκκαθάριση.

«Θα ιδρυθεί και θα λειτουργήσει άλλη εταιρεία την οποία θα μπορεί να χρηματοδοτεί ο Δήμος Σύμης. Την προηγούμενη δεν μπορούσαμε να τη χρηματοδοτήσουμε. Τώρα θα είναι εφικτό αυτό. Μέσω αυτής θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και άλλα προγράμματα», είπε.
Για το αποχετευτικό όλα έχουν δρομολογηθεί αλλά θα πρέπει να πιεστεί η περιφέρεια και ειδικά ο κ. Βουτσίνος για να δημοπρατηθεί το έργο.

Ο κ Παπακαλοδούκας αναφέρθηκε και στο νέο κτίριο που θα λειτουργήσει ως ιατρείο αλλά και στην ανάγκη προσλήψεων γιατρών για την κάλυψη των αναγκών.

«Δεν είναι δυνατό με ένα γιατρό να καλύπτονται οι ανάγκες. Η Σύμη χρειάζεται τρεις γιατρούς ειδικότητας», τόνισε.

Ο κ. Παπακαλοδούκας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν αισθητά το περιφερειακό οδικό δίκτυο, τις αναπλάσεις, τις παιδικές χαρές και άλλα σημαντικά έργα.

«Δεν λέω θα κάνουμε έργα. Το έργο της Σύμης φαίνεται . Εχει γίνει έργο. Και συνεχίζουμε. Ο Δήμαρχος μπορεί να είναι τέσσερις τετραετίες αλλά δεν κουραστεί. Είμαι ακόμη νέος και μπορώ να προσφέρω ακόμη πολύ περισσότερα από αυτά που έχω προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια. Η επιτυχία δεν είναι δική μου μόνο. Είναι επιτυχία και των συνεργατών μου διαχρονικά από την πρώτη τετραετία μέχρι και σήμερα», τόνισε ο κ.Παπακαλοδούκας.

Στο συνδυασμό του δημάρχου μετέχουν οκτώ παλιοί αυτοδιοικητικοί και 18 νέοι
«Συνδυάζουμε την εμπειρία με την ανανέωση. Χρειάζεται η πείρα και η ανανέωση για να προσφέρουμε στον τόπο μας», τόνισε .

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση των 26 συμβούλων συνδυασμού « Νέοι Ορίζοντες».

Click to comment

ΑΚΟΥΣΤΕ sky

ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

Newsletter Signup

ΕΜΑΙL

Ο σταθμός που λειτουργεί από το 1992. Ο πρώτος ενημερωτικός ραδιοσταθμός στο Αιγαίο και ο πρώτος που καθιέρωσε το ενημερωτικό site, που λειτουργεί παράλληλα με τον ραδιοφωνικό σταθμό. Ο sky αδιάλειπτα λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΣΚΑΙ 100,3 . Copyright © RADIOTOYRISTIKI SA

Connect
Newsletter Signup

ΕΜΑΙL

Στο site αυτό χρησιμοποιούμε εργαλεία που αποθηκεύουν μικρά αρχεία (cookies) στον υπολογιστή σας. Τα cookies κάνουν το site αυτό να “τρέχει” χωρίς προβλήματα και να δημιουργεί cookies πλοήγησης (statistics cookies). Για καλύτερες υπηρεσίες, πατήστε ΑΠΟΔΟΧΗ.