«Δυστυχώς αυτός ο τόπος  δεν κατάφερε να αποκτήσει ένα ισχυρό λόμπυ . Διανύουμε μια από τις χειρότερες περιόδους και υπάρχει μεγάλο έλλειμμα καθώς  δεν  υπάρχει πνευματική οικονομική και πολιτική ηγεσία. Όταν ένας τόπος δεν τα έχει αυτά και τους ανθρώπους που να μπορούν να διεκδικήσουν να προγραμματίσουν και να υλοποιήσουν πάει με την όπισθεν. Η ώρα της υποβάθμισης  δεν είναι μακριά».

Αυτό υπογράμμισε   μεταξύ άλλων σε μια εφ όλη της ύλης συνέντευξή του  στον Sky και στην εκπομπή ” Εξήντα Λεπτά Ενημέρωση” , o πρώην νομάρχης και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Παρασκευάς επαναφέροντας την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού Δωδεκανησιακού λόμπυ που θα  διεκδικήσει  και θα ανεβάσει τα νησιά μας ψηλά.

«Είναι πράγματα που πρέπει να γίνονται για την κάλυψη των αναγκών του μέλλοντος», σημείωσε ο κ. Παρασκευάς.

Αναφερόμενος στους πολίτες τόνισε πως έχουν χαθεί στα προβλήματα τους και αυτός είναι ο λόγος που δεν αντιδρούν.

«Ο πολίτης με τις δυσκολίες που έχει δύσκολα αντιδρά. Όταν δεν μπορεί να ζήσει την οικογένεια βάζει σε δεύτερη μοίρα τα προβλήματα του τόπου», είπε.

Έχει αξία να παραδέχονται οι ασκούντες εξουσία τα λάθη τους

Ο κ. Παρασκευάς τόνισε πως έχει μεγάλη αξία τη στιγμή που κάποιος ασκεί εξουσία  να παραδεχθεί πως έκανε λάθος όταν αυτό γίνει και όχι εκ των υστέρων.

«Απέχω από την λεγόμενη ενεργό δράση πολλά χρόνια. Το να πω σήμερα  πως  τότε μπορεί να έκανα λάθη, δεν μετράει και δεν είναι ειλικρινές.  Δεν έχουν ονοματεπώνυμο οι άνθρωποι που ζημιώνουν τον τόπο; Βγήκε κανείς να πει εγώ έφταιγα ;», είπε.

Δεν μας υπολογίζουν στην κυβέρνηση

 Ο κ. Παρασκευάς τόνισε πως αυτός ο τόπος έχει μεγάλο έλλειμμα συλλογικότητας .

«Είναι η περίοδος που η περιοχή μας δεν έχει ούτε ένα εκπρόσωπο στην κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει πως αυτοί που είναι στην κεντρική εξουσία δεν μας υπολογίζουν γιατί ξέρουν πως ήμαστε δεδομένοι. Ξέρουν πως δεν θα υπάρχουν αντιδράσεις και κόστος ότι και να κάνουν».

Ο κ. Παρασκευάς τόνισε πως όσοι διεκδικούν την εξουσία πρέπει να ζητούν την ψήφο των πολιτών έχοντας συγκεκριμένες προτάσεις αλλά και να μην αποποιούνται την κομματική τους ταυτότητα.

«Αρκετοί και κατά το παρελθόν που πίστευαν πως έχουν αμβλυνθεί οι διαφορές μεταξύ  των κομμάτων. Έλεγαν πως ζητούν την ψήφο των πολιτών  για το καλό του τόπου. Αυτά είναι όμως  αντιδράσεις ανθρώπων που δεν σέβονται τον εαυτό τους. Να ζητήσεις την ψήφο  του κόσμου αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις»

 Σαν να μην υπάρχουν κόμματα και ιδεολογίες

Αναφερόμενος στα  κόμματα τόνισε πως έπρεπε να είναι ενεργά και να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος.

«Είναι σαν μην υπάρχουν κόμματα και ιδεολογίες. Τα κόμματα έχουν γίνει αποκόμματα και εταιρίες. Έπρεπε να είναι ενεργά και να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος. Αντί αυτού όμως έγιναν  υπηρέτες των οικονομικών συμφερόντων.  Στη χώρα μας εδώ και 15 χρόνια αυτοί που έγιναν πρωθυπουργοί και τα κόμματα που μας κυβέρνησαν ήταν κατ εντολή του διεθνούς οικονομικού κατεστημένου,. Γιαυτό και οι πολίτες δεν ακούνε. Δεν έχουμε κυβέρνηση αλλά μια  εταιρεία που διαχειρίζεται τους πόρους κατοπιν εντολών. Η διαχείριση γίνεται σε συγκεκριμένες  κατευθύνσεις για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Αν κινηθεί κάποιος υπουργός είναι κατ εντολή του «διευθυντηρίου» που έχει συστήσει ο κ. Μητσοτάκης. Τα υπόλοιπα υπουργεία έχουν ύπνο βαθύ. Βλέπω πως οι περισσότεροι υπουργού είναι άγνωστοι. Ακούγονται ορισμένοι υπουργοί για παράδειγμα ο κ.  Δένδιας ο κ. Χατζηδάκης που δρουν κατόπιν των εντολών.Ακούμε δηλαδή  αυτούς που είναι δίπλα στον Μητσοτάκη.

Τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν σε κάποια γραφεία της Αθήνας

Ο κ. Παρασκευάς τόνισε πως τόσο ο Δήμος όσο και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις αν δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες αποφάσεις από την κυβέρνηση.

«Συγκρούστηκα  με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ  που εκείνα τα χρόνια ήταν παντοδύναμο όταν ήμουν νομάρχης. Δεν ήμουν τρελός. Ήξερα τις αδυναμίες του θεσμού. Εάν το δει κανείς το θέμα στο βάθος  ούτε ο δήμος ούτε η περιφέρεια, μπορούν να πάρουν απόφαση αν δεν υπάρχουν οι αποφάσεις από την κυβέρνηση. Τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν σε κάποια γραφεία της Αθήνας. Έτσι δήμαρχος και περιφερειάρχης να παλέψουν περί άλλων τυρβάζουν».

Δεν αξιοποιούν τους ανθρώπους με εμπειρία

Σε ερώτηση αν υπάρχουν  άνθρωποι που διετέλεσαν σε κάποιους  θώκους με ιδιαίτερο βάρος και τώρα  παρατηρούν  την κατάσταση και δεν κάνουν ούτε κριτική γιατί  έχουν βολευτεί δήλωσε:

«Έχω  πάψει να είμαι μετριόφρων . Πάντα στέκομαι με κριτική διάθεση και λέω ότι είναι στραβό. Παρότι έφυγα από την ενεργό δράση, δεν  κρύβω ότι  έχω επισκεφθεί ακόμη με συγκεκριμένες προτάσεις . Υπάρχουν άνθρωποι που πέρασαν και στους δύο θεσμούς που έχουν τεράστια εμπειρία.  Τους κάλεσαν ποτέ να για να κάνουν ένα διάλογο μαζί τους;», είπε.

Ο κ. Παρασκευας ανέφερε πως στις δημοτικές εκλογές ψήφισε τον κ. Αντώνη Καμπουράκη στο Δήμο της Ρόδου.

«Εγώ τον κ. Καμπουράκη τον ψήφισα. Όταν το έκανα έλεγα πως ο Φώτης  Χατζηδιάκος έτσι όπως λειτουργεί είναι σαν να βρίσκεται  στον πάτο της γλάστρας . Αν  ο Αντώνης κάνει αυτά που λέει  θα πάει στο χείλος της γλάστρας.  Πιστεύω πως ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης   έχει αποδυναμωθεί τόσο πολύ, που όποιος περιφερειάρχης και δήμαρχος  και να είναι δεν  μπορεί  να υλοποιήσουν αυτά που πρέπει», τόνισε.

Όσο για αν κάποιοι στην τοπική εξουσία κάνουν ότι θέλουν ο κ. Παρασκευάς σχολίασε λέγοντας πως αυτό  έρχεται καθρέπτης.

Καταστρέφουμε μόνοι μας τον τόπο μας

Ο κ. Παρασκευάς αναφέρθηκε στο θέμα του Πανορθόδοξου Κέντρου και τόνισε:

«Για το Πανορθόδοξο Κέντρο κουβέντιασα με το Δήμαρχο για να πιεστεί η κυβέρνηση και ήταν θετικός. Είναι σημαντικό για τον τόπο το Πανο.Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που παρενέβησαν για να μην λειτουργήσει. Χάθηκαν 15 χρόνια στα δικαστήρια. Ανακατεύθηκαν πέντε βουλευτές τόσος κόσμος  για να καταφέρουμε να πάρουμε κάτι, που ήταν δεδομένο. Έκανα διάφορες συζητήσεις με τις διάφορες  υπηρεσίες και μου έλεγαν κουταμάρες.Πρέπει να ενεργοποιηθούν κάποια πράγματα .  Ζούμε σε ένα ευλογημένο τόπο και προσπαθούμε να τον καταστρέψουμε».

Δεν υπάρχουν φορείς με δυνατή φωνή και αντίθετη άποψη απέναντι στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης

Όσο για το γεγονός ότι τόσο η δημοτική όσο και η περιφερειακή αρχή κάνουν ότι επιθυμούν ο κ. Παρασκευάς είπε πως αυτό γίνεται γιατί δεν υπάρχουν φορείς με αντίθετο λόγο και δυνατή διαφορετική άποψη.

«Το ανεξέλεγκτο της λειτουργίας των δύο βαθμών είναι ότι δεν υπάρχουν φορείς.Δεν με ενδιαφέρουν τα πρόσωπα. Η όποια καρέκλα από μόνη της δεν έχει αξία. Αξία δίνει ο άνθρωπος που κάθεται σε αυτή.Είναι πράγματα που συνέβαιναν και θα συμβαίνουν πάντα. Όταν κάποιος ασκεί εξουσία και δεν νιώθει το έδαφος στέρεο, θέλει να έχει κοντά του ανθρώπους που να είναι κάτω από αυτούς. Ούτε καν στο ίδιο επίπεδο.Είναι μια εθιμική λειτουργία. Όταν δεν νιώθεις το έδαφος στέρεο , θέλεις να έχεις κοντά σου  ανθρώπους που να σου λένε ναι»

Ο κ. Παρασκευάς είπε ακόμη πως υπάρχουν άνθρωποι που άσκησαν εξουσία στον τόπο κατείχαν  κάποιες θέσεις και τώρα μπορεί να έχουν άποψη για  όσα γίνονται αλλά δεν τη δημοσιοποιούν.

«Τα τελευταία χρόνια με τις τελευταίες κυβερνήσεις  ότι κάνουν κεντρικά γίνεται και περιφερειακά. Ίσως γιατί το μόνο που ενδιαφέρει είναι η επανεκλογή.Ένας τόπος δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του αν τα πολιτικά κόμματα δεν λειτουργούν. Και δεν λειτουργούν. Εγώ είμαι με το δικό μου ΠΑΣΟΚ . Πρέπει να αρχίσουν να λειτουργούν τα κόμματα με αρχές αξίες που να ξέρουν τι προτείνουν και να έχουν συγκεκριμένη κοινωνική αντιστοίχιση,. Τώρα κανένα κόμμα δεν εκφράζει κανένα» , είπε ο κ. Παρασκευάς.

 

 898 total views,  2 views today