Ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη

215

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας στους δυο κατηγορούμενος για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, κάνοντας δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως για ισόβια και πρόσκαιρη κάθειρξη.

Η ποινή που τους επιβλήθηκε δεν άλλαξε από εκείνη του πρωτόδικου δικαστηρίου και παρέμεινε στα ισόβια συν 15 χρόνια κάθειρξη.

Νωρίτερα, το Εφετείο έκρινε τους δύο κατηγορούμενους ομόφωνα ένοχους για ανθρωποκτονία από πρόθεση που τελέστηκε από κοινού και ομαδικό βιασμό που τελέστηκε από τους δύο από κοινού, ενώ μέχρι αυτή την ώρα συζητούνταν τα ελαφρυντικά σε μια προσπάθεια της υπεράσπισης να «σπάσουν» τα ισόβια που είχαν επιβληθεί πρωτόδικα.

Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ζήτησε κατά περίπτωση την αναγνώριση των ελαφρυντικών του πρότερου σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μετεφηβικής ηλικίας, της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη και της παραβίασης της εύλογης διάρκειας της δίκης.

Σύμφωνα με την  Εισαγγελέα, οι κατηγορούμενοι πράγματι πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια, πλην όμως «προκύπτει πως από τον τρόπο τέλεσης, το σχεδιασμό, τη μεθοδευμένη δράση και την απαξίωση της έννομης τάξης, ότι η πράξη δεν μπορεί να αποδοθεί σε μια μετεφηβική ανωριμότητα». Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά τους ως «συνειδητή επιλογή στα πλαίσια εγκληματικού σχεδίου», οποία «έλαβε χώρα για να ικανοποιηθεί με αρρωστημένο τρόπο η γενετήσια ορμή τους και να συγκαλυφθεί η εγκληματική τους πράξη».

Παράλληλα, κατά την εισαγγελέα, οι καταδικασθέντες «για αρκετά χρόνια έκαναν χρήση ναρκωτικών παραβιάζοντας το νόμο», ενώ δεν προέκυψε ότι υπήρξε μεταμέλεια και ψυχική συντριβή για την πράξη. «Υπήρξε μια προσχηματική συγγνώμη για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού» εξήγησε η εισαγγελέας, επισημαίνοντας ότι φυγοδικούσαν επί μια βδομάδα και μόνο αφού οι αρχές κατέληξαν στον έναν κατηγορούμενο υπήρξε ομολογία. Τέλος, ως προς τη μείωση της ποινής για παραβίαση της εύλογης διάρκειας της δίκης, υποστήριξε ότι δεν έχει υπάρξει καθυστέρηση.

Μάλιστα, κατά τη συζήτηση προκλήθηκε ένταση στο δικαστήριο όταν ο συνήγορος του Ροδίτη κατηγορούμενου ανέφερε ότι το έγκλημα δεν ήταν αποτρόπαιο. Η οικογένεια της άτυχης κοπέλας ξέσπασε.