Είδαμε πρόσφατα τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ.) κύριο Γ. Χατζή να κάνει κάποιεςδηλώσεις όσον αφορά στο σχέδιο νόμου για το “Τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση” και τις ρυθμίσεις πουέρχονται για την βραχυχρόνια μίσθωση (airbnb, κ.λ.π.), τις οποίες δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστες.
Δηλώνει, λοιπόν, ότι: “Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια μέσω του υφιστάμενου φόρου διαμονής. Εδώ όμως θα πρέπει να εξαντλείται και η υποχρέωση του κλάδου“.
Το βασικό τουεπιχείρημα είναι ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι τομέας με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σχέση με άλλουςτομείς της οικονομίας! Μάλλον τα λύματα που καταλήγουν στη θάλασσα, οι τεράστιες σε όγκο κατασκευές, οιυπέρογκες καταναλώσεις σε ρεύμα και νερό, δεν είναι αρκετό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για την Π.Ο.Ξ. …
Στη συνέχεια αναφέρει πως: “Απώτερος στόχος όλων θα πρέπει να είναι η ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη με όρουςβιωσιμότητας, η οποία δεν θα αποβαίνει σε βάρος των τοπικών κοινωνιών“. Είναι τουλάχιστον αστείο να επικαλείται τιςαρχές του βιώσιμου τουρισμού ένας κλάδος ο οποίος:
– Εξακολουθεί να εφαρμόζει το καταστρεπτικό για την τοπική οικονομία “all inclusive”.
– Στην πλειοψηφία του προσλαμβάνει προσωπικό με “μισθούς πείνας“, χωρίς ρεπό και με καθυστερήσεις στηνκαταβολή δεδουλευμένων, το οποίο συχνά δεν επιλέγει από την τοπική κοινωνία, ώστε να μην υπάρχουν διαμαρτυρίεςγια τα παραπάνω.
– Το να στηρίξει την τοπική παραγωγή παραμένει ζητούμενο.
– Καταπατά το συνταγματικό δικαίωμα πρόσβασης σε αιγιαλό στους πολίτες.
– Επιτίθεται στο καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων που στη συντριπτική πλειοψηφία τους δίνουν οικονομικήανάσα σε πολλούς απλούς ανθρώπους προερχόμενους από την τοπική κοινωνία, ενώ κόπτεται δήθεν για το στεγαστικόπρόβλημα που υπάρχει τόσο στα νησιά όσο και την ενδοχώρα και όχι για τα “διαφυγόντα από την τσέπη του κέρδη“.
Αναφέρει επίσης, ότι: “Οι σχετικές ρυθμίσεις που παρουσιάστηκαν για τη βραχυχρόνια μίσθωση κρίνουμε ότι δυστυχώςέχουν ξεπεραστεί από τις διεθνείς εξελίξεις“, ενώ αυτό που πραγματικά έχει ξεπεραστεί από τις διεθνείς εξελίξεις είναιη παρωχημένη αντίληψη των ξενοδόχων πως ο τουρισμός είναι δική τους αποκλειστικότητα.
Όσον αφορά στα νέα μέτρα για την βραχυχρόνια μίσθωση θεωρώ ότι είναι ένα βήμα για τον αναγκαίο έλεγχο πουχρειάζεται ο τομέας αυτός. Ωστόσο, δεν θα υιοθετήσω την ευκαιριακή ευαισθησία της Π.Ο.Ξ., ότι το στεγαστικόλύνεται μόνο μέσω του αυστηρού ελέγχου των airbnb. Υπάρχουν πολλά άλλα που θα βοηθούσαν στην επίλυση του καιη κυβέρνηση δεν τα υιοθετεί, όπως:
1) Δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών με φθηνό ενοίκιο σε νέους, οικογένειες και φοιτητές.
2) Αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου.
3) Επιπλέον κίνητρα σε ιδιώτες ιδιοκτήτες για ανακαίνιση των κενών κατοικιών τους και διάθεση για ενοικίαση.
4) Κατασκευή νέων δημόσιων φοιτητικών εστιών,
5) Κίνητρα για τη λειτουργία ιδιωτικών φοιτητικών εστιών μεγάλου ή μικρού μεγέθους.
Η χρηματοδότηση των παραπάνω θα μπορούσε να γίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης, από πόρους του πρώην ΟΕΚ καιτην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Παράλληλα, κάποια άμεσα μέτρα που θα έδιναν μια ανάσα στους πολίτες είναι:
– Διεύρυνση της επιδότησης ενοικίου με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και περιουσιακά κριτήρια.
– Πρόσθετο επίδομα ενοικίου σε κάθε φοιτητή που σπουδάζει σε τουριστική πόλη όπου παρατηρείται όξυνση τουστεγαστικού θεματος
– Άμεση επαναφορά έκπτωσης φόρου ενοικίου για φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη
Κλείνοντας, η εισαγωγή του Τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση και η υποχρέωση των ξενοδοχειακώνμονάδων να πληρώσουν κάτι παραπάνω είναι ένα μέτρο στον σωστό δρόμο, τουλάχιστον μέχρι να εφαρμόσουν τιςαρχές του βιώσιμου τουρισμού με πράξεις και όχι με λόγια.
Ελπίζω το ισχυρό λόμπι της Π.Ο.Ξ και οι τοπικοίαυτοδιοικητικοί άρχοντες που συχνά δρουν ως υπηρέτες της να μην καταφέρουν να ακυρώσουν ένα μικρό αλλά σωστόπρώτο βήμα.