Κίνητρα για την επανακατοίκηση των νησιών ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο δήμαρχος Χάλκης

140

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Ευάγγελος  Φραγκάκης  παρευρέθηκε στη συνάντηση των Δημάρχων των 42 νησιών της χώρας μας με κάτω από 3.500  μόνιμους κατοίκους, ως προσκεκλημένος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην σύσκεψη ο Δήμαρχος Χάλκης πήρε τον λόγο και αναφερόμενος στον τομέα της υγείας, της τηλεϊατρικής και της ψυχικής υγείας των κατοίκων των μικρών νησιών ανέφερε τα ακόλουθα :

“Η πρόσβαση των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών στην υγειονομική περίθαλψη οφείλει να χαρακτηρίζεται από  διαθεσιμότητα, δηλαδή την επάρκεια σε υπηρεσίες υγειάς και προσβασιμότητα η οποία σχετίζεται με την τοποθεσία που παρέχεται η υγειονομική περίθαλψη και την τοποθεσία που βρίσκονται οι ασθενείς.

Ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο οι νησιώτες δεν μπορούν να προσεγγίσουν την υγεία είναι η απόσταση που πρέπει να διανύσουν για να φτάσουν σε οργανωμένες δομές υγείας , πόσο μάλλον σε νησιά όπως η Χάλκη όπου χαρακτηρίζονται από διπλή νησιωτικότητα.

Σε αυτό το μείζονος σημασίας θέμα θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και το κομμάτι της ψυχικής υγείας των μικρονησιωτών μας η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας, οι ψυχικές ασθένειες οι οποίες παρουσιάζονται κυρίως λόγω του αισθήματος της ανασφάλειας του αποκλεισμού της σκληρής χειμωνιάτικης πραγματικότητας, είναι απαραίτητο να διαγιγνώσκονται έγκαιρα ώστε να λαμβάνεται η κατάλληλη θεραπεία και για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τοποθέτηση ειδικού ψυχικής υγείας σε κάθε νησί.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να λειανθούν πλέον με την βοήθεια της τεχνολογίας
και την εφαρμογή της τηλεϊατρικής 3ής γενιάς η οποία θα βοηθήσει και τον αγροτικό γιατρό να παρέχει καλύτερες ιατρικές υπηρεσίες υπό την καθοδήγηση από την κλινική ενός Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με το οποίο θα είναι διασυνδεμένο το Αγροτικό Ιατρείο όλο το 24ωρο.
Το δεύτερο θέμα το οποίο έθιξε ο Δήμαρχος ήταν το δημογραφικό.

Η Χάλκη είναι ένα νησί το οποίο με την βοήθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης κατάφερε να γίνει το πρώτο Gr- eco island της Ελλάδας και να απολαμβάνει ήδη τα οφέλη από την υγιή εκμετάλλευση των ΑΠΕ, έχει περάσει σε μια νέα βιώσιμη εποχή και καθημερινά καινοτομεί δίνοντας το παράδειγμα ώστε νησιά με μικρό πληθυσμό να συνεχίσουν να κατοικούνται και οι νέοι μας να βρουν κίνητρα να παραμείνουν η ακόμα και κάποιοι να επιστρέψουν πίσω στον τόπο τους.

Ο Δήμαρχος πρότεινε στον κ. Πρωθυπουργό να ξεκινήσει η Πολιτεία έναν Στρατηγικό Σχεδιασμό αποτελούμενο από συναρμόδια Υπουργεία, Πανεπιστήμια και άλλους φορείς ο οποίος θα καταλήγει σε ένα αποτέλεσμα που να αριθμεί ρεαλιστικά κίνητρα επανακατοίκησης των μικρών νησιών της Ελλάδας μας.
Ο κ. Πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε ”
“Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε προγράμματα και σε δράσεις που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος.
Εδώ καλούμαστε από τη μία να αντιμετωπίσουμε εκκρεμότητες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν, να λύσουμε βασικά ζητήματα υποδομής, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και η γρήγορη κινητοποίηση σε δράσεις ανακύκλωσης. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ύδρευση, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον χωροταξικό σχεδιασμό.
Ταυτόχρονα, όμως, η πράσινη μετάβαση είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τα νησιά μας να μπουν πιο μπροστά, καθώς η μικρή κλίμακα των νησιών μάς επιτρέπει, κινητοποιώντας πόρους οι οποίοι είναι όχι τόσο μεγάλοι όσο αυτοί που θα απαιτούσαν τα μεγαλύτερα νησιά, να κάνουμε πραγματικά άλματα.
Και έχουμε ήδη παραδείγματα από την Αστυπάλαια, από την Τήλο, από την Χάλκη, νησιά τα οποία, το καθένα με τον δικό του τρόπο, έχουν υιοθετήσει καινοτόμες λύσεις, είτε αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων, είτε αφορούν την ηλεκτροκίνηση, είτε αφορούν συνολικά τη μετάβαση των νησιών μας σε ένα περιβάλλον μειωμένων εκπομπών.
Υπάρχει ένα καινοτόμο πρόγραμμα το οποίο ονομάζεται «GR-eco islands» προκειμένου τα νησιά μας να έρθουν πιο κοντά στην κλιματική ουδετερότητα και στην ενεργειακή αυτονομία.
Θέλω, όμως, να τονίσω ότι καμία από αυτές τις πρωτοβουλίες δεν μπορεί να πάρει σάρκα και οστά αν δεν έχει τη δική σας στήριξη.
Και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
Είναι μια πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία, εσείς οι ίδιοι να βγείτε μπροστά και να αγκαλιάσετε αυτές τις λύσεις, έστω και αν μερικές φορές μπορεί αυτό βραχυπρόθεσμα να αισθάνεστε ότι σας φέρνει σε σύγκρουση ίσως με κάποια συμφέροντα τα οποία έχουν μάθει να δουλεύουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο.
Είναι, όμως, ευκαιρία μεγάλη. Και θα στηρίξουμε τον κάθε Δήμαρχο, την κάθε Δήμαρχο, που θα τολμήσει να βγει μπροστά και να καινοτομήσει, διότι καμία από αυτές τις λύσεις που μπορούμε να σας προτείνουμε, δεν μπορεί να υλοποιηθεί -θα το επαναλάβω- εάν δεν υπάρχει η στήριξη της τοπικής κοινωνίας και αν δεν υπάρχει ηγεσία από τις Δημοτικές Αρχές, από εσάς δηλαδή.”