Καββαθάς: Τα μέτρα είναι ανεπαρκή και δεν φρενάρουν τον πληθωρισμό!

219

Tα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν λειτουργούν ως ανάχωμα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, δήλωσε σήμερα στον Sky100.8 o  πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς.

«Αντιμετωπίζοντας μια τρίδιμη κρίση στην οικονομία είναι θετικό ότι ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Όμως δεν μπορούν  να λειτουργήσουν ως φράκτης έναντι των πληθωριστικών τάσεων που αναπτύσσονται.  Δεν είναι επαρκή για να σταματήσουν το ράλι του πληθωρισμού», δήλωσε ο κ. Καββαθάς.

Τα νοικοκυριά και  οι επιχειρήσεις όπως τόνισε ο κ. Καββαθάς πλήττονται από την αύξηση των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και από τις συνεχείς ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης.

«Θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαφόν στις τιμές στα καύσιμα στην ενέργεια και στα τρόφιμα. Δεν  μπορεί ανεξέλεγκτα να γίνονται καθημερινά αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα από τα διυλιστήρια μας. Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται αυτό αφού τα συμβόλαια τους είναι εξάμηνα; Γιατί αλλάζουν οι τιμές κάθε ημέρα; Θα πρέπει επίσης να δούμε και με τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας τι γίνεται. Να δούμε τις τιμές χονδρεμπορικής και λιανικής .Πρέπει να ληφθούν μέτρα ελέγχου της αγοράς από  φαινόμενα αισχροκέρδειας και από τεχνητές ελλείψεις», δήλωσε ο κ. Καββαθάς

Ελλείψεις σε ηλιέλαιο

Άρχισαν και  κάνουν την εμφάνιση τους είπε ο κ. Καββαθάς ελλείψεις σε κάποια αγαθά που δεν δικαιολογούνται.

« Οι τρεις εβδομάδες πολέμου στην Ουκρανία δεν δικαιολογούν  το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη σε ηλιέλαιο.  Δεν υπάρχει τέτοια κατανάλωση. Δεχόμαστε καταγγελίες από επιχειρηματίες της εστίασης που μας λένε ότι υπάρχει έλλειψη», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Σε ερώτηση αν βοηθά τις επιχειρήσεις η επιδότηση στο ρεύμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ο κ. Καββαθάς είπε:

«Είναι στη θετική κατεύθυνση. Όμως πρέπει  να το δούμε στην πράξη.  Η λαϊκή ρήση λέει «όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι».  Μέτρα αποτελεσματικά θα ήταν η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και η μείωση το ΦΠΑ . Κανείς δεν ξέρει πότε θα σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και τι επιπτώσεις θα  έχει . Όλα δείχνουν πως το ράλι του πληθωρισμού θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2023. Πρέπει να γίνουν περισσότερα».

Τα μέτρα να εφαρμόζονται όταν δημιουργούνται τα προβλήματα

Για τον  κλάδο της εστίασης τόνισε πως μέχρι τώρα κατάφερε να κρατήσει τις αυξήσεις χαμηλά και οι επιβαρύνσεις στους καταναλωτές είναι χαμηλές.

«Η εστίαση ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες που είναι δυσμενέστατες για τον  κλάδο κρατάει τις τιμές χαμηλά. Φαίνεται και  από την εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ  ότι το 50% των επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών. Και αυτό θα γίνει γιατί η επιχειρήσεις θα  καταστούν μη βιώσιμες. Τα μέτρα πρέπει να ανακοινώνονται όταν δημιουργούνται τα προβλήματα και όχι όταν αυτά διογκώνονται και γίνονται μη διαχειρίσιμα» , σημείωσε ο κ. Καββαθάς.

Όπως  τόνισε παρατηρήσει παρά τα αντιθέτως λεγόμενα  μείωση του κύκλου εργασιών σε πολλές κατηγορίες επιχειρήσεων.

Ακόμη η αύξηση των δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν είναι  λύση του προβλήματος για τις επιχειρήσεις

«Αντιλαμβάνονται μεν το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας των επιχειρήσεων  αλλά μεταθέτουν τη λύση για αργότερα. Εμείς έχουμε ζητήσει να είναι αυτά τα ποσά μη επιστρεπτέα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.