«Γεννά ελπίδες η επίσκεψη του πρωθυπουργού κ.Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Τουρισμού. Με αφορμή την εκπόνηση δεκαετούς σχεδίου για τον τουρισμό για μας είναι κυρίαρχο ζήτημα, τα οικονομικά οφέλη για τον τουρισμό, η μείωση της φορολογίας για τα ξενοδοχεία και η πολιτική έναντι των τουρ οπερέιτορς για τις αεροπορικές θέσεις».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στον Sky, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, με αφορμή τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Τουρισμού.

«Αναμένουμε τις διυπουργικές επιτροπές που θα αρχίσουν να δίνουν λύσεις σε προβλήματα καθημερινότητας των ξενοδοχείων ( αιγιαλός , περιβάλλον, ζητήματα υγιειονομικού ενδιαφέροντος εργασιακά εκπαιδευτικά ασφάλεια) . Στα πλαίσια του διαλόγου για το δεκαετές σχέδιο για τον τουρισμό θα καταθέσουμε και εμείς τις απόψεις μας. Χρειάζεται να μπουν τα ξενοδοχεία σε κερδοφόρες χρήσεις. Αυτό χρειάζεται όμως σχεδιασμό και αναπτυξιακά κίνητρα», δήλωσε ο κ. Γρηγόρης Τάσιος.

Ο κ. Τάσιος αναφέρθηκε και στον οδικό τουρισμό, που μπορεί μεν όπως είπε να μην αφορά τη νησιωτική Ελλάδα, αλλά έχει να δώσει πάρα πολλά τα επόμενα χρόνια σε αφίξεις, από χώρες της κεντροδυτικής Ευρώπης.

«Αναμένουμε τις θέσεις της κυβέρνησης σε ότι αφορά τη συνδιαφήμιση με τους τουρ οπερείτορς», είπε ο κ. Τάσιος.

Ο  πρόεδρος της ΠΟΞ χαρακτήρισε δύσκολο στοίχημα, την προσέλκυση τουριστών υψηλού οικονομικού επιπέδου .

«Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των ξενοδοχείων και να παρέχει στους επιχειρηματίες του τομέα φοροελαφρύνσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ και πρόσθεσε πως οι υποδομές πρέπει να βελτιωθούν.
«Τα μεγαλύτερα προβλήματα δεν εντοπίζονται εντός των ξενοδοχείων αλλά εκτός αυτών. Αναφέρομαι στις υποδομές ανά προορισμό. Η αυτοδιοίκηση μπορεί αν θέλει να κάνει τη διαφορά. Χρειάζεται πολύ δουλειά για τη βελτίωση των υποδομών», τόνισε ο κ. Τάσιος.

Σε ερώτηση σχετικά με την αντιμετώπιση των τουρ οπερέιτορς ο κ. Τάσιος δήλωσε:

« Οι τουρ οπερείτορς άρχισαν να επενδύουν σε δικά τους ξενοδοχεία ώστε να έχουν τους πελάτες τους. Συνδυασμός δηλαδή καταλυμάτων και αεροπορικών εταιρειών. Πρέπει εμείς να δούμε πως θα κινηθούν τα επόμενα χρόνια. Είναι καλή η συνδιαφήμιση με τους τουρ οπερείτορς. Τους χρειαζόμαστε μας χρειάζονται, αλλά πρέπει η συνεργασία να επεκταθεί και σε άλλα σημεία του τουριστικού προϊόντος. Πρέπει να δούμε την υπεραξία και αλλού».

Τουρισμός για 12 μήνες το χρόνο

Όσο για την προοπτική ανάπτυξης του τουρισμού για 12 μήνες στην οποία προσφάτως αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης ο κ. Τάσιος δήλωσε:
« Πρέπει να έχουμε ένα σταθερό εξάμηνο ή οκτάμηνο με αφίξεις τουριστών και σωστές τιμές στα ξενοδοχεία. Στο δεκαετές σχέδιο θα υπάρχει αναφορά για αυτό. Αυτό σημαίνει πως έχουμε ακόμη δρόμο ώστε στη συνέχεια να μιλήσουμε για 12μηνο τουρισμό. Η προηγούμενη κυβέρνηση μπορεί να έκανε λόγο για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο αλλά μείναμε σε 365 ημέρες τουρισμό… βραχυχρόνιας μίσθωσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Λειψοί: Αλλοδαποί που έχουν σπίτια, θα μείνουν στο νησί, υπό το φόβο του κορωνοϊού

Κανόνες για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Ο κ. Τάσιος αναφέρθηκε και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις για τις οποίες η κυβέρνηση, έχει δεσμευθεί ότι θα καταθέσει ρύθμιση.

«Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν απειλούν τα ξενοδοχεία. Εφόσον μπουν κανόνες μπορούν, να ενισχύσουν, το τουριστικό προϊόν της χώρας. Κανόνες, πρέπει να μπουν. Θα περιμένουμε τις ανακοινώσεις του υπουργού για να δούμε ποιοι θα είναι οι κανόνες που θα φέρουν επιτέλους μια ισορροπία. Είμαι ξεκάθαρο πως υπάρχουν πάνω από 125.000 ακίνητα. Ας μπουν σε ένα πλαίσιο με τις ανάλογες φορολογικές επιβαρύνσεις », δήλωσε ο κ. Τάσιος.

Επανασχεδιασμός στην τουριστική εκπαίδευση

Σε ερώτηση για την τουριστική εκπαίδευση με αφορμή και την παρουσία του υφυπουργού Τουρισμού κ. Μάνου Κόνσολα στο υπουργείο Τουρισμού ο κ. Τάσιος δήλωσε:
«Είναι πολύ σημαντικό που στη θέση του υφυπουργού Τουρισμού είναι ο κ. Μάνος Κόνσολας που προέρχεται από Περιφέρεια η οποία κάνει πρωταθλητισμό στον τομέα. Αυτό σημαίνει ότι αντιλαμβάνεται και μπορεί να δώσει λύσεις.Πρέπει να ενισχυθούν οι τουριστικές σχολές. Χρειάζεται επανασχεδιασμός .Εμείς ως ΠΟΞ έχουμε μιλήσει ακόμη για ΕΠΑΛ τουρισμού ανά νομό .Εκπαίδευση και κατάρτιση για μας είναι το ζητούμενο καθώς έχουμε αναλάβει την υλοποίηση μεγάλων προγράμματα», δήλωσε ο κ. Τάσσιος που αναφέρθηκε και στην υπογραφή της κλαδικής σύμβασης εργασίας που τηρείται .

«Για την κλαδική σύμβαση εργασίας εμείς ξεκάθαρα έχουμε δηλώσει ότι πρέπει να ισχύει ότι προβλέπει ο νόμος», είπε ο κ. Τάσιος.

Copy paste των συμβολαίων του 2019 αυτά του 2020

Ο κ. Τάσιος αναφέρθηκε και στην υπογραφή των συμβολαίων με τους τουρ οπερείτορς την τρέχουσα περίοδο και υπογράμμισε πως αποτελούν …αντιγραφή των περσινών, δηλαδή δεν περιέχουν αυξήσεις.

« Ουσιαστικά έχουμε αντιγραφή των συμβολαίων του 2019 και το 2020. Αυτό έχει αντίκτυπο στις προκαταβολές. Όλοι οι ΤΟ έχουν τα δικά τους ζόρια. Υπάρχουν ερωτηματικά για το πώς θα κινηθεί η Βρετανική αγορά μετά το brexit. Όταν οι ΤΟ αντικαθιστούν με τις προκαταβολές τους τη… ρευστότητα των τραπεζών αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική οδός για μας. Ωστόσο θα πρέπει να βελτιωθεί και η κατάσταση με τις τράπεζες, για να αρχίσει να διαμορφώνεται ένα τοπίο διαφορετικό» , τόνισε ο κ. Τάσιος.

Απρόβλεπτες οι εξελίξεις για Brexit 

Όσο για τις επιπτώσεις στον τουρισμό από το Βrexit ο κ.Τάσιος δήλωσε πως ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποιες θα είναι.
«Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τις επιπτώσεις. Θα δούμε βήμα βήμα τις εξελίξεις. Τα συμβόλαια υπογράφονται . Εμείς θα δούμε τι θα πράξει η ΕΕ και θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», είπε.

Για τη φετινή τουριστική σεζόν, όπως τόνισε, παραμένει δύσκολη.
«Υπάρχουν κενά δωμάτια στα ξενοδοχεία. Δικαιωνόμαστε σε ότι αφορά τις απόψεις που έχουμε εκφράσει. Η σεζόν έφθασε να διαρκεί 120 ημέρες», ανέφερε ο κ. Τάσιος.

 118 total views,  2 views today