Και με εξώδικο η προκήρυξη της απεργίας του ΕΚΡ

458

Με εξώδικο που κοινοποιήθηκε σε όλους τους αρμόδιους φορείς  η διοικηση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου ανακοίνωσε  την απόφαση της για την προκήρυξη της απεργίας στις 2 Οκτωβρίου.

Στο κείμενο αναφέρονται τα αιτήματα του Εργατικού Κέντρου και γίνεται γνωστό πως στις 2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 10:30 το πρωί.

Αναλυτικά στο εξώδικο αναφέρονται τα ακόλουθα:

Συνεδρίασε την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019η  Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ  με αφορμή μια  σειρά διατάξεων που συνιστούν από μόνες τους ένα μίνι εργασιακό και συνδικαλιστικό νομοσχέδιο και αποτελούν το βασικό άξονα του αναπτυξιακού σχεδίου νόμου, που κατατέθηκε στη Βουλή για διαβούλευση.

Η Διοίκηση του ΕΚΡ απορρίπτει με τον πιο κατηγορικό τρόπο τις  μονομερείς παρεμβάσεις στον πυρήνα της συνδικαλιστικής δράσης και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, δίχως μάλιστα να έχει προηγηθεί σοβαρός κοινωνικός διάλογος και να έχει ακουσθεί η εμπειρία και η γνώση της αδυσώπητης καθημερινότητας από την εργατική πλευρά, έτσι όπως  την βιώνουμε καθημερινά στους χώρους δουλειάς.

Απεργούμε και διεκδικούμε:

 Να αποκατασταθεί η δυνατότητα επέκτασης / κήρυξης γενικά υποχρεωτικών κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ.

Να παραμείνει  η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης στη συρροή κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών με επιχειρησιακές ΣΣΕ.

Να καταργηθεί η ικανότητα των Ενώσεων Προσώπων να συνάπτουν επιχειρησιακές ΣΣΕ. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας τα προηγούμενα χρόνια δώσαμε μάχες για να καταργηθούν αυτά τα εργοδοτικά μορφώματα.

Οι κανονιστικοί όροι ΣΣΕ που έληξε ή καταγγέλθηκε, να εξακολουθούν να ισχύουν για ένα εξάμηνο και να εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό.

Να αποκατασταθεί η μετενέργεια του συνόλου των όρων της ΣΣΕ με την πάροδο 6μήνου.

Να αυστηροποιηθούν οι ποινικές κυρώσει στου άρθρου 21 του ν. 1876/1990 και να προβλέπεται ότι ο εργοδότης ή εκπρόσωπος αυτού που παραβιάζουν όρους ισχύουσας ΣΣΕ ή ΔΑ ή ΥΑ τιμωρούνται εκτός από τη χρηματική ποινή και με ποινή φυλάκισης.

Να καταργηθεί ο δεύτερος βαθμός  διαιτησίας και η δυνατότητα  άσκησης έφεσης κατά των διαιτητικών αποφάσεων, ενώπιον Πενταμελούς Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Διαιτησίας, που μας έφερε πίσω σε ένα σύστημα που προσομοιάζει με το μεταγενέστερο του Ν. 1876/1990 καθεστώς με την καθιέρωση ενός νέου σταδίου κρίσης, από όργανο, στο οποίο την πλειοψηφία έχουν ανώτατοι δικαστές και σύμβουλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Να καταργηθεί ο κατάλογος των επιπλέον στοιχείων που υποχρεούται να λαμβάνει υπόψη ο διαιτητής ή η Επιτροπή Διαιτησίας, όπως αυτά ορίστηκαν με το ν. 4303/2014.

Να αποκατασταθούν οι ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις και στο χώρο των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, που επλήγησαν βάναυσα με τα μνημονικά νομοθετήματα των προηγούμενων ετών.

              Ιδιαίτερα για την περιοχή μας διεκδικούμε:

 Εντατικοποίηση των ελέγχων  από της αρμόδιες υπηρεσίες ΙΚΑ ΣΕΠΕ ΟΑΕΔ.

Σύσταση Τμήματος Τεχνικής Επιθεώρησης.

Αύξηση του επιδόματος Ανεργίας και επιμήκυνση του χρόνου χορήγησής του.

Στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου με το απαραίτητο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό.

Υπογραφή ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στο Καζίνο Ρόδου.

Άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων των εργαζομένων της EUROMEDICA.

Με βάση τα παραπάνω αιτήματα προκηρύσσουμε 24ωρη Απεργία,

την Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου  2019 με συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο,

Στ. Καζούλη 30, στις 10.30 πμ.