Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, και το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα άμεσα μέτρα στήριξης, λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, το σύνολο των βιοπαλαιστών αλιέων.

Στην ερώτηση που συνυπογράφουν τρεις βουλευτές του κόμματος αναφέρουν τα εξής:

Απροστάτευτοι από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού είναι πολλοί μικροί αλιείς, παράκτιοι αλλά και εσωτερικών υδάτων, όλης της χώρας καθώς, για διάφορους λόγους κάθε φορά, η δραστηριότητά τους δεν εμπίπτει ακριβώς στους ΚΑΔ που αποζημιώνονται.

Ενώ οι μεγάλες αλιευτικές επιχειρήσεις και οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι πάνω πάνω στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, πολλοί φτωχοί επαγγελματίες ψαράδες, αποκλείονται και από τα όποια πενιχρά μέτρα στήριξης.

Παράλληλα, επειδή είναι ορατή η χρονική επέκταση των περιοριστικών μέτρων για των έλεγχο της πανδημίας, θα πρέπει να υπάρξουν και επιπλέον μέτρα ενίσχυσης των πιο αδύναμων ψαράδων.

Ερωτώνται  οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να εντάξει στις υπάρχουσες ρυθμίσεις τους αλιείς που έχουν αποκλειστεί
  • Να θεσπίσει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους βιοπαλαιστές αλιείς με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ περιλαμβάνοντας μέτρα όπως:
  • χορήγηση μηνιαίου επιδόματος τουλάχιστο 750 ευρώ για την επιβίωσή τους με κάλυψη από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών τους για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση,
  • απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος,
  • αναστολή δόσεων στα ρυθμισμένα δάνεια και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου με διαγραφή των τόκων στα κόκκινα δάνεια
  • αναστολή  πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, διακοπών ρεύματος κλπ.

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

Κομνηνάκα Μαρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Σχεδόν 20 μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία

Μανωλάκου Διαμάντω

 981 total views,  2 views today