Κακοκαιρία «Barbara»Έρχεται τσουχτερό κρύο και χιόνια. Σε επιφυλακή οι αρχές

114

Σε επιφυλακή βρίσκεται η ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας εν όψει του ερχομού της κακοκαιρίας «Barbara», η οποία θα πλήξει την Ελλάδα τα επόμενα 24ωρο, αρχής γενομένης από σήμερα το βράδυ.

Κατά τη διάρκεια της επέλασης της Barbara αναμένονται εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, παγετός, θυελλώδεις άνεμοι στις θάλασσες και χιόνια ακόμη και στα πεδινά, σχεδόν το σύνολο της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, ξεκινώντας από το Σάββατο με καταιγίδες.

Ιδιαίτερα όμως, η Βarbara θα πλήξει για σχεδόν τρεις ημέρες, από την Κυριακή έως και την Τρίτη, την Αττική, την Εύβοια και τη Βοιωτία, ενώ έντονα θα είναι τα φαινόμενα στις Σποράδες, στην Κρήτη και ίσως στις Κυκλάδες.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, δόθηκαν σαφείς οδηγίες σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς για την αποτελεσματική εφαρμογή του επικαιροποιημένου Σχεδίου «Βορέας 2» που αφορά στη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού.  Σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση, είναι εξαιρετικά πιθανό να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων.

Αποφασίστηκε, επίσης, να ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων, ενώ υποχρεωτικές από το Σάββατο οι αλυσίδες στα οχήματα.

Και στην περιοχή μας  σε επιφυλακή

Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες στην περιοχή  μας  σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες  τίθενται σε διαρκή επιφυλακή και ετοιμότητα  για να αντιμετωπίσουν προβλήματα που τυχόν θα προκύψουν από την κακοκαιρία.

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενημερώνει ότι σύμφωνα με την πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες. Για το λόγο αυτό και ειδικότερα, τονίζεται σε ανακοίνωση, παρακαλούμε να αποφεύγετε τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, ιδιαίτερα στο δευτερεύον και στις ορεινές περιοχές, εκτός εάν συντρέχει σημαντικός λόγος.

Στη περίπτωση μετακίνησης με το αυτοκίνητο η Πολιτική Προστασία αναφέρει συστάσεις:

  • Να ενημερώνονται για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να συμμορφώνονται με τις οδηγίες της σήμανσης του οδικού δικτύου
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων και ιδιαίτερα της Τροχαίας.
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων