Επιχειρώντας μια κατ΄αρχήν αποτίμηση του τριήμερου εκδηλώσεων, οι οποίες ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2019 στο φιλόξενο κινηματοθέατρο ΡΟΔΟΝ, σημειώνουμε με ικανοποίηση τη μεγάλη συμμετοχή των φίλων του κινηματογράφου και τις τρεις ημέρες των εκδηλώσεων.
Είναι θετικό το γεγονός πως στις προβολές του αφιερώματος στον ελληνικό και ιταλικό κινηματογράφο ένα μεγάλο μέρος του κοινού παρέμεινε και μετά το τέλος των προβολών συμμετέχοντας με ζωηρό ενδιαφέρον στις συζητήσεις με εύστοχες παρατηρήσεις και προβληματισμούς.
Προβλήθηκαν οι ταινίες “Μια αιωνιότητα και μια μέρα” του Θ. Αγγελόπουλου και “Il Conformista”, του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Ο προσκεκλημένος από τον ‘Ομιλό μας Ιταλός κριτικός και ιστορικός κινηματογράφου κ.Giacomo Martini, απαντούσε με προθυμία στις ερωτήσεις του κοινού και με τα σχόλιά του, δημιουργούσε συνθήκες και ατμόσφαιρα δημιουργικής επικοινωνίας και συζήτησης.
O κ. Martini, ο οποίος είναι και καλλιτεχνικός διευθυντής του Rete Cinema Basilicata στην Ιταλία και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου της Bologna, σε προγραμματισμένη επίσκεψή του στον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο και στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Ρόδου Κωνσταντίνο Ταρασλιά, υποστήριξε την άποψη πως η Ρόδος έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί ως κέντρο διεθνούς κινηματογράφου και πως προτίθεται να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση.
Ο κ. Martini συζήτησε με την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.) του Ομίλου μας τις προϋποθέσεις υλοποίησης και την προοπτική της πρότασής του από τη νέα Διοίκηση του Ομίλου που θα προκύψει μέσα στον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό του Ομίλου. Και τις τρεις ημέρες των εκδηλώσεων, στην έναρξη του προγράμματος προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό (video 13΄) παραγωγή του Λευτέρη Γκοτζογιάννη με θέμα cine-ιστορίες της Ρόδου. Πρόκειται για μια καταγραφή της κινηματογραφικής δραστηριότητας στη Ρόδο, όπως αυτή αναπτύχθηκε με τις ποικίλες δράσεις φορέων και προσώπων στη χρονική περίοδο που εκτείνεται από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.
Θυμήθηκαν οι παλιοί και έμαθαν οι νεότεροι για την πρώτη Κινηματογραφική Λέσχη και τις περιπέτειές της στα μεταπολιτευτικά χρόνια από μια μικρή ομάδα φίλων του σινεμά με εμπνευστή τον αρχαιολόγο Ηλία Κόλλια, για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Εικαστικών Τεχνών Ecofilms με διεθνή απήχηση και το Ecokids, το μικρό αδελφάκι του όπως ονομάστηκε, που περιελάμβανε προβολές ταινιών για τους μαθητές και μαθήτριες των σχολείων του νησιού και όχι μόνο, το οποίο και αγκαλιάστηκε θερμά από την εκπαιδευτική κοινότητα.
Δημιουργός και εμπνεύστρια αυτού, η αείμνηστη Λουκία Ρικάκη. Αργότερα ακολούθησαν οι αξιόλογες παρουσίες της “Θέασις” επί σειρά ετών, της “CineΑπόπειρας” με τον σκηνοθέτη Κ. Ηλιόπουλο, το πρόγραμμα Cinescience του Εργαστηρίου Κοινωνικών και Ιστορικών Επιστημών του ΠΤΔΕ με θέμα «Κινηματογράφος και Επιστήμη», τις αξιόλογες παραγωγές του Εργαστηρίου δημιουργίας εκπαιδευτικής ταινίας για τη σχολική ζωή δια ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Επιπρόσθετα το κοινό μέσα από το βίντεο είχε την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τις cine-δράσεις του Ομίλου “Cine- Εκπαίδευση” με τα πέντε φεστιβάλ Σχολικής Κινηματογραφικής Δημιουργίας στην εξάχρονη παρουσία του, αλλά και το νεότερο θεσμό των δύο τελευταίων χρόνων “Από το βιβλίο στην Οθόνη”, με προβολές ταινιών βασισμένων σε λογοτεχνικά έργα, σε συνεργασία με τη Φιλόμυθο Λέσχη Παιδικής & Εφηβικής Λογοτεχνίας.
Το οπτικοακουστικό υλικό ολοκληρώνεται με την αναφορά στο Ρόδιο σκηνοθέτη Αλέξανδρο Λουιζίδη με καταγραφή της πλούσιας σκηνοθετικής του δραστηριότητας, και στο δραστήριο Εργαστήριο Φιλμοκατασκευής του Ιδρύματος Σταματίου «Cine Chevalier”, με δημιουργό και εμπνευστή τον Γιώργο Τζεδάκη, που στους στόχους του είναι τη δημιουργία της ΡΟΔΙΑΚΗΣ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗΣ” με ταινίες που αφορουν την ιστορία , τον πολιτισμό και τα πρόσωπα της Ρόδου.
Σε αντιστοιχία με τους προαναφερθέντες φορείς και τα πρόσωπα την τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων οι θεατές απόλαυσαν τις παρακάτω ταινίες μικρού μήκους: 1. ‘Όμιλος “Cine- Εκπαίδευση”
Προβλήθηκαν ο ταινίες: «Απομακρυσμένα όνειρα»: Δημοτικό Σχολείο Διαφανίου Καρπάθου , “HAPPY we are from Rhodes”, 3 ο Γυμνάσιο Ρόδου (Βενετόκλειο) “Fortress Europe”, Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο Κω .
Εργαστήριο δημιουργίας εκπαιδευτικής ταινίας για τη σχολική ζωή δια ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Προβλήθηκε η ταινία ο «Απόκληρος», με θέμα το προσφυγικό, η οποία δημιουργήθηκε για εκπαιδευτικούς σκοπούς στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. “Επιστήμες της Αγωγής – Εκπαίδευση με Χρήση Νέων Τεχνολογιών” ,“Ο φίλος μου και εγώ”, του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Λουιζίδη Η ταινία είναι βασισμένη στην πραγματική ζωή της Θάλειας Γεωργά και στο ομότιτλο βιβλίο της, “Ο Γιώργος Σεφέρης στα χνάρια της Δωρικής Κρήνης”, ταινία από το Εργαστήριο Φιλμοκατασκευής του Ιδρύματος Σταματίου “Cine-Chevalier” .
Το 3ήμερο έκλεισε με την παρουσίαση του Ομίλου “Cine- Εκπαίδευση” για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό” από μέλη της προσωρινής Δ.Ε. οι οποίοι αναφέρθηκαν στην αισιόδοξη προοπτική που δημιουργείται για τον κινηματογράφο στη Ρόδο με την αξιοποίηση της πλούσιας παρακαταθήκης του παρελθόντος σε συνδυασμό με τις νέες συλλογικότητες στα σύγχρονα δυναμικά κινηματογραφικά πεδία και κάλεσαν το κοινό να υποστηρίξει ενεργά αυτή την προοπτική.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Giacomo Martini, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στους διοργανωτές και την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις του 3ημέρου. Το πρόγραμμα της τρίτης ημέρας παρουσίασε ο εκπαιδευτικός και εκ των ιδρυτικών μελών του Ομίλου Παναγιώτης Αδαμόπουλος.
Ευχαριστούμε…
Το 4ο Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων και ιδιαίτερα τον Νίκο Κωνσταντινίδη, για την αδιάλειπτη παρουσία και συμμετοχή του με τους ουσιαστικούς του χαιρετισμούς καθ΄όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων (Κ.Π.Ε.) και ιδιαίτερα τον Υπεύθυνο Λειτουργίας Χάρη Συργιάννη, για την πολύπλευρη υποστήριξη.
Σημειώνεται πως στο Κ.Π.Ε. Πεταλούδων υλοποιείται Πρόγραμμα για μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικούς με τίτλο «Οπτικοακουστικός Γραμματισμός και Κινηματογραφική Παιδεία στο σχολείο». Τον Τάσο Νεοφύτου και Σταμάτη Αγκά για την τεχνική υποστήριξη.