Καλοπήτας: Η κυβέρνηση απαντά με ημίμετρα στην επέλαση του κορονοϊού

479

«Τα μέτρα που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση είναι ένας φαύλος κύκλος καθώς ούτε θα οδηγήσουν σε ανάσχεση της πανδημίας ούτε θα εξασφαλίσουν την επιβίωση της οικονομίας»

Στα μέτρα που εφαρμόσθηκαν πρόσφατα, στην επίδραση που έχει στην οικονομία αλλά και στο σύστημα υγείας η πανδημίας καθώς και σε πολιτικά ζητήματα όπως η θέση που τώρα έχει το Κίνημα Αλλαγής και η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται σε συνέντευξή του σήμερα Πρωτοχρονιά στο skyrodos.gr το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής  του ΚΙΝΑΛ κ. Βάιος Καλοπήτας.

«Οι παλινδρομήσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν αποτελούν πλέον μια ατυχή σύμπτωση, αλλά τον κανόνα. Τα ημίμετρα και ο εμπαιγμός της κοινής γνώμης μόνο αντίδραση μπορούν να φέρουν σε μία περίοδο που η σύνεση και η συνεργασία είναι μονόδρομος», αναφέρει ο κ. Καλοπήτας.

Ο κ. Καλοπήτας τονίζει πως η κυβέρνηση δεν άκουσε τις εισηγήσεις των ειδικών για κατά τόπους lockdown .Tώρα πλέον η οικονομία δεν έχει άλλες αντοχές.

«Φυσικά η οικονομία δεν αντέχει ένα ακόμα πάγωμα, ωστόσο φαίνεται πως ένας ολιγοήμερος μικρής κλίμακας περιορισμός μετακινήσεων κατά τη διάρκεια των εορτών θα είχε ένα αποτέλεσμα για την ανάσχεση της πανδημίας. Ωστόσο πλέον είναι αργά, όταν τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 30.000 ημερησίως. Πλέον είναι ζήτημα αυστηροποίησης των μέτρων πρόληψης αλλά και δωρεάν διενέργειας μοριακών τεστ ανά ΑΜΚΑ κατά τη διάρκεια των κρίσιμων ημερών», τονίζει ο κ. Καλοπήτας.

Η συνέντευξη του κ. Καλοπήτα αναλυτικά:

Με αφορμή την πανδημία η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα σε δύο φάσεις. Είναι στη σωστή κατεύθυνση;

Οι παλινδρομήσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν αποτελούν πλέον μια ατυχή σύμπτωση, αλλά τον κανόνα. Τα ημίμετρα και ο εμπαιγμός της κοινής γνώμης μόνο αντίδραση μπορούν να φέρουν σε μία περίοδο που η σύνεση και η συνεργασία είναι μονόδρομος.

Τα κέντρα διασκέδασης και εστίασης,αλλά και εργαζόμενοι όπως οι μουσικοί πλήττονται βαριά, ενώ θα υποστούν σημαντική πτώση τζίρου, χωρίς κανείς να μπορεί να προσδιορίσει πόσο θα ισχύσουν τα νέα μέτρα. Τα μέτρα αυτά είναι ένας φαύλος κύκλος καθώς ούτε θα οδηγήσουν σε ανάσχεση της πανδημίας ούτε θα εξασφαλίσουν την επιβίωση της οικονομίας.

Ορθά πιστεύετε η κυβέρνηση κράτησε ανοικτή την οικονομία και δεν προχώρησε σε lockdownή έπρεπε να προχωρήσει σε κλείσιμο για να ανακόψει την πανδημία;

Αυτό που έπρεπε να κάνει η Κυβέρνηση εδώ και μήνες δεν το έπραξε. Όταν η επιτροπή εμπειρογνωμόνων και οι ειδήμονες ιατροί πρότειναν μικρά – σύντομα και κατά τόπους Lockdown–η Κυβέρνηση κώφευε και ξεδίπλωνε την επικοινωνιακή ικανότητα της, η οποία είναι αν μη τι άλλο ανεπτυγμένη.

Φυσικά η οικονομία δεν αντέχει ένα ακόμα πάγωμα, ωστόσο φαίνεται πως ένας ολιγοήμερος μικρής κλίμακας περιορισμός μετακινήσεων κατά τη διάρκεια των εορτών θα είχε ένα αποτέλεσμα για την ανάσχεση της πανδημίας. Ωστόσο πλέον είναι αργά, όταν τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 30.000 ημερησίως. Πλέον είναι ζήτημα αυστηροποίησης των μέτρων πρόληψης αλλά και δωρεάν διενέργειας μοριακών τεστ ανά ΑΜΚΑ κατά τη διάρκεια των κρίσιμων ημερών.

Από τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι φανερό πως η εστίαση και η διασκέδαση θα είναι στη μέγγενη .Τι θα πρέπει να γίνει για να μην ακολουθήσουν λουκέτα;

Η Κυβέρνηση δυστυχώς δεν έχει επιδείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνει, που φαντάζουν περισσότερο ημίμετρα παρά ουσιώδεις παρεμβάσεις για την προστασία της ανθρώπινης ζωής απέναντι στην επέλαση του Κορωνοϊού. Με τα νέα μέτρα, που τελικά ελήφθησαν πριν την πρωτοχρονιά, δίχως κάποια λογική εξήγηση η Κυβέρνηση αποφασίζει να καταδικάσει εκ νέου τους μαγαζάτορες και τους απασχολούμενους στην εστίαση, μιας και μοιάζουν ως ο πιο εύκολος στόχος.

Ορθώς εφαρμόζονται περιορισμοί για την ανάσχεση του νέου – και μεγαλύτερου- κύματος της πανδημίας, ωστόσο τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι αφενός ουσιώδη και οριζόντια και αφετέρου να συνοδεύονται από αντισταθμιστικά μέτρα. Ως Κίνημα Αλλαγής καταθέσαμε τις ακόλουθες προτάσεις στον Δημόσιο Διάλογο.

  • Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους κλάδους που θα μείνουν πρακτικά κλειστοί
  • Αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων για 3 μήνες.
  • Μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής
  • Επιδότηση ενοικίου τον Δεκέμβριο-Ιανουάριο για τις άμεσα πληττόμενες επιχειρήσεις
  • Εκ νέου υπαγωγή των επιχειρήσεων που πλήττονται στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών, με αναθεώρηση του πλαφόν ενίσχυσης και μείωση στο 20% της πτώσης τζίρου ως προϋπόθεση υπαγωγή.

Σε τοπικό επίπεδο εκτιμάται πως οι εμβολιασμοί είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο ;Τι δεν έχει γίνει για να φθάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο που είναι η δημιουργία του τοίχους ανοσίας;

Φυσικά ο εμβολιασμός αποτελεί μονόδρομο για να επέλθει η επιθυμητή ανοσία. Ωστόσο, η διαχείριση της Κυβέρνησης σχετικά με την προώθηση του εμβολιασμού έχει πέσει εδώ και καιρό στο κενό. Άρα πρέπει σε πρώτο χρόνο να πείσουμε ξανά τον κόσμο να προχωρήσει στην διενέργεια της τρίτης – αναμνηστικής δόσης.

Η αλήθεια είναι ότι ήμασταν σε τροχιά για την επίτευξη του τείχους ανοσίας, αλλά η δυσκολία των υπεύθυνων να πείσουν τον κόσμο για την τρίτη δόση αποτελεί πισωγύρισμα στην όλη προσπάθεια. Φαίνεται δυστυχώς πως μετηνπολιτική που εφαρμόζεταιπιθανότερηείναι η δημιουργία τοίχους ανοσίας μέσω της νόσησης.

Για άλλη μια φορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι υπό πίεση. Γιατί δεν γίνεται τελικά δυνατό να ενισχυθούν τα νοσοκομεία και οι λοιπές δομές υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;

Το δημόσιο σύστημα υγείας θα βρει τον δρόμο της αξιοπρέπειας από αυτούς που πιστεύουν σε αυτό από αυτούς που είναι Ιστορικά υπέρμαχοι του και οχι από αυτούς που δεν το αγάπησαν ποτέ.Δεν είναι ζήτημα αδυνάτου λοιπόνείναιπρόβλημα πολιτικής βούλησης. Το ΠΑΣΟΚ και ιστορικά και ιδεολογικά είναι υπέρμαχος της δημόσιας δωρεάν υγείας, του κοινωνικού κράτους και του κράτους πρόνοιας. Παραδοσιακά, και στην πράξη βλέπουμε τα τελευταία δύο έτη, η Νέα Δημοκρατία προτιμά να εξυπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα. Γι’ αυτό και η επίταξη κλινικών, γι’ αυτό και οι ανατιμήσεις, γι’ αυτό και οι παχυλές αμοιβές σε ανθρώπους του θεάματος.

Τα χρήματα αυτά που σπαταλώνται άσκοπα θα έπρεπε να επενδυθούν σε νέες ΜΕΘ, μόνιμες προσλήψεις ιατρών και ιατρικά μηχανήματα. Ειδικά δε μετά την προ μηνός απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών (Ecofin) για τους μειωμένους ΦΠΑ για ιατρικό εξοπλισμό και την υγεία εν γένει, είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι πλέον υπό νέα ηγεσία. Τι θα ακολουθήσει για να γίνει πράξη η ανασυγκρότηση του κόμματος και πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ανασυγκρότηση των κομματικών οργάνων;

Τα επόμενα βήματα που αναμένουμε είναι αρχικά η σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος που θα αποφασίσει τη νέα στρατηγική του ΠΑΣΟΚ καθώς και τα πρόσωπα ηγεσίας.

Έπειτα αναμένουμε τις εκλογές για την ανάδειξη Νομαρχιακών Επιτροπών αλλά και τις εκλογές για τους συνέδρους για το συνέδριο του κόμματος που θα αποτελέσει την απαρχή για την επιστροφή μας στο ΠΑΣΟΚ.

Η ανάδειξη του κ. Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία το Κινήματος Αλλαγήςέφερε και άνοδο στα ποσοστά του κόμματος στις δημοσκοπήσεις. Πως αυτό θα διατηρηθεί και πως το κόμμα θα φθάσει ακόμη πιο κοντά στον κόσμο ;

Φαίνεται πως το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στη συνείδηση του λαού. Και σε αυτό συνέβαλαν δύο συνισταμένες. Αφενός είναι η παρακαταθήκη της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, που έθεσε τα θεμέλια για το νέο κόμμα, που έφαγε τον μεγαλύτερο πόλεμο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία στην προσπάθειά τους να αλώσουν τον κεντρώο χώρο επιρρίπτοντας στην Πρόεδρο και το ΠΑΣΟΚ τις ευθύνες όλου του πολιτικού συστήματος. Αφετέρου είναι η ανανέωση η οποία έχει γίνει πράξη στο κόμμα μας. Όχι μόνο ηλικιακή ανανέωση, αλλά αλλαγή των προσώπων που συναπαρτίζουν την ηγεσία του χώρου. Νέα πρόσωπα με εμπειρίες, ιδέες και προτάσεις για την ανάπτυξη της χώρας.

Αυτά εκπροσωπεί ο Νίκος Ανδρουλάκης και αυτά εκφράζει η νίκη του. Μία νίκη που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστείτε τον εσωκομματικό του «αντίπαλό» (σε εισαγωγικά), το πολιτικό του μέγεθος και τις αξίες που εκπροσωπεί. Ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως και ο Ανδρέας Λοβέρδος και οι υπόλοιποι υποψήφιοι, αποτέλεσε αντίπαλο του Νίκου Ανδρουλάκη μόνο για έναν μήνα. Από την 13η Δεκεμβρίου όλοι προχωράμε μαζί μπροστά για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου. Το εγχείρημα αυτό δεν χωρά έριδες αλλά απαιτεί ενότητα. Και αυτό βλέπουμε πως ανεβάζει το ΠΑΣΟΚ ξανά στην συνείδηση του κόσμου.

Τελικά το ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψει και τι θα γίνει με τα άλλα κόμματα πουμετείχαν στο Κίνημα Αλλαγής ;

Οι πολίτες βλέπουν ξανά ότι υπάρχει ένας χώρος που μπορεί να τους εκπροσωπήσει, να εκφράσεις τους προβληματισμούς του, να προτείνει λύσεις και να παράξει πολιτικές και στο τέλος τέλος, να βρεθεί δίπλα στον πολίτη. Το ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψει με εντολή της βάσης του κόμματος. Οι υπόλοιποι κομματικοί σχηματισμοί οι οποίοι συμμετέχουν στο ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι είναι πολιτικά και ιδεολογικά σάρκες εκ της σαρκός του ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίσουν πορεία σύγκλισης με την Παραδοσιακή Δημοκρατική Παράταξη,