Καμπάνια που στόχο θα έχει την ασφάλεια των οδηγών που εργάζονται σε καφετέριες και επιχειρήσεις γρήγορης εστίασης και διανέμουν ροφήματα και φαγητό θα κάνουν το Εργατικό Κέντρο και η ΕΥΘΥΤΑ.

Αυτό δήλωσε στον Sky ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας με αφορμή, την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα εθιμοτυπίας του ΕΚΡ για την κοπή της πίτας.

«Είναι μεταξύ των στόχων του ΕΚΡ για το 2019 και η πραγματοποίηση καμπάνιας σε συνεργασία με την ΕΥΘΥΤΑ για την ασφάλεια των οδηγών που διανέμουν φαγητό», δήλωσε ο κ. Σάββας Χατζησάββας.

Για την καλύτερη προετοιμασία της καμπάνιας όπως δήλωσε η πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ κ. Ελένη Καρύδη θα πραγματοποιηθεί σε λίγο καιρό νέα συνάντηση με το Εργατικό Κέντρο Ρόδου.

«Θα έχουμε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΚΡ για να προετοιμάσουμε όσο καλύτερα μπορούμε την καμπάνια. Θα προχωρήσουμε και στην έκδοση εντύπων που θα διανεμηθούν στις επιχειρήσεις που διαθέτουν οδηγούς για τη μεταφορά φαγητών και καφέ», είπε η κ. Καρύδη.

Σε ερώτηση σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας από τους επιχειρηματίες αλλά και τους οδηγούς των δικύκλων με τα οποία γίνεται η διανομή του φαγητού η κ. Καρύδη δήλωσε:
« Έχουμε διαπιστώσει ότι στην πλειοψηφία τους οι οδηγοί των δικύκλων με τα οποία γίνεται η διανομή του φαγητού δεν φορούν κράνη. Επίσης δεν εφαρμόζουν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας γιατί τρέχουν να προλάβουν να κάνουν σωστή παράδοση. Αυτό όμως λειτουργεί σε βάρος της ασφάλειας τους».
Σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής της καμπάνιας η κ. Καρύδη δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Συνεργασία της Περιφέρειας με "Το Χαμόγελο του Παιδιού"

Υπάρχουν όμως και κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται από τους εργοδότες για την ασφάλεια των εργαζομένων τους.

Για τους κανόνες έχει εκδοθεί εγκύκλιος που ορίζει ότι το μεταφορικό όχημα -δηλαδή η μοτοσικλέτα- πρέπει να συντηρείται με ευθύνη του εργοδότη, ώστε να διατηρείται σε κατάλληλη κατάσταση, για να μην ενέχει κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων οδηγών.

Επίσης, ο εργοδότης υποχρεούται στην κατάλληλη πιστοποίηση ελέγχου (ΚΤΕΟ και βιβλίο τακτικής συντήρησης).

Ο εργοδότης οφείλει να παρέχει τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους οδηγούς οχημάτων μεταφοράς προϊόντων, καθώς και στους υπόλοιπους εργαζόμενους, και να ελέγχει ότι φορούν τα απαραίτητα και κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας κατά την εργασία τους.
Ο εργοδότης οφείλει, επίσης, να έχει στη διάθεσή του γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, που πρέπει να περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- και τα θέματα που αφορούν στις εργασίες διανομής, μέσω της οποίας αναγνωρίζονται και αξιολογούνται όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι και προτείνονται προς εφαρμογή μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπισή τους.
Από το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινωθεί ότι με τον νόμο 4512/18 θεσπίστηκε η υποχρέωση του εργοδότη να αποζημιώσει τον εργαζόμενο ο οποίος υπέστη εργατικό ατύχημα, εφόσον δεν τηρήθηκε η κείμενη νομοθεσία για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

 342 total views,  2 views today