Κανονικά λειτουργούν από σήμερα όλα τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, αλλά οι ασθενείς πληρώνουν με μετρητά τις εξετάσεις τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Ουσιαστικά κλάδος αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μετά και την άκαρπη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας.

Ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός άλλωστε δεσμεύτηκε ότι θα δώσει 30 εκατ. Ευρώ στα διαγνωστικά κέντρα για το 2019. Όμως για να εκταμιευτούν τα χρήματα αυτά απαιτείται νόμος ώστε να αυξηθεί η δαπάνη υγείας η οποία έχει καθορισθεί με το προσοπρόθεσμο. Κάτι που σημαίνει ότι εκτός από νόμο θα χρειαζόταν και το πράσινο φως των δανειστών κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί λόγω και των εκλογών.

Η άλλη λύση θα ήταν να μεταφερθούν κονδύλια από άλλες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ κάτι όμως που θα στερούσε χρήματα από άλλους επαγγελματίες υγείας. Και σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται υπουργική απόφαση. Ούτως ή άλλως όμως ο κλάδος ζητά να διαγραφεί χαράτσι κοντά στα 55 εκατομμύρια ευρώ που αφορά το 2018 και όχι το 2019.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε μιλώντας στον Sky o πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ.Ηλίας Τσέρκης.

“Πρεπει να αυξηθεί ο προυπολογισμός του ΕΟΠΥΥ . Δεν μπορεί να υπάρχουν κλειστοί προυπολογισμοί. Οι δαπάνες για την υγεία πρέπει να έχουν ανελαστικό χαρακτήρα”, είπε ο κ. Τσέρκης.
“Δεν μπορεί να είμαστε υπό το καθεστώς της υπερφορολόγησης. Αρκετά έβαλαν πλάτη για το ΕΣΥ οι γιατροί στα χρόνια της κρίσης. Απειλείται η επιβίωση των ιατρείων”, είπε ο κ. Τσέρκης.
Η διοίκηση του Ι.Σ.Ρ. ενημέρωσε ήδη ότι σε συνέχεια της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών μεταξύ Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και την ολομέλεια του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων Π.Φ.Υ. αφού αξιολόγησαν την πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας που διατυπώθηκε κατά τη προχτεσινή συνάντηση αποφάσισαν ότι δεν ικανοποιεί τα αιτήματά τους και δεν συμβάλλει στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Συγκεκριμένα αποφάσισαν τα κάτωθι:
Τα διαγνωστικά εργαστήρια (μικροβιολογικά, ακτινολογικά & κυτταρολογικά) θα είναι ανοιχτά από αύριο Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019.
Την επ’ αόριστον αναστολή εκτέλεσης παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ από την Πέμπτη 13/6/2019,
ως ύστατη λύση βιωσιμότητας των εργαστηριακών δομών.
Την απαλλαγή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, από τη συμμετοχή 15% που πλήρωναν μέχρι σήμερα.

Οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται καταβάλλοντας στο συμβεβλημένο εργαστήριο το αντίτιμο που αναγράφεται στο παραπεμπτικό παρακλινικών εξετάσεων και αφορά ΣΤΟ 85% ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟΥ του ΕΟΠΥΥ, εν συνεχεία θα λαμβάνει την απόδειξη όπου θα την καταθέσει στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να εισπράξει τα χρήματα του.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου συστήνει στους ιατρούς μέλη του για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης, να εξαιρούν κατά την κρίση τους, τους ασθενείς με επείγουσες παθήσεις και τις ευπαθής ομάδες όπου θα τους παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες δίχως να καταβάλλουν χρήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Σε 24ωρη απεργία οι νοσοκομειακοί γιατροί Λέρου

Μπαλάκι οι ασφαλισμένοι λέει το ΚΚΕ

Με αφορμή την κινητοποίηση εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Μπαλάκι» έχουν γίνει για μια ακόμα φορά χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, που έχουν ανάγκη από επείγουσες διαγνωστικές εξετάσεις.

Από τη μια, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων με τον μανδύα του «φιλάνθρωπου» ανακοινώνουν ότι θα δέχονται ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ με την προϋπόθεση ότι θα πληρώνουν το 85% της εξέτασης, εξαπατώντας τους ότι με την απόδειξη θα εισπράττουν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ.

Από την άλλη, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι τα χρήματα δεν θα επιστρέφονται, καθώς δεν προβλέπεται από τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο Οργανισμός με τους ιδιώτες. Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες ασφαλισμένοι να βρίσκονται «στον αέρα».

Αυτοί που δεν βρίσκονται στον «αέρα», αλλά ξέρουν που πατάνε με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, των προηγούμενων, αλλά και των πολλά υποσχόμενων εκ μέρους της ΝΔ, είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία.

Η διαχωριστική γραμμή που επιχείρησε χτες η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Υγείας Ανδ. Ξανθού να χαράξει με τις μεγάλες επιχειρηματικές αλυσίδες που λυμαίνονται υπηρεσίες στο χώρο της Υγείας και θέλουν να υπερασπίσουν την υπερκερδοφορία τους , είναι απόλυτα πλασματική γιατί η ίδια απογείωσε την αντιλαϊκή πολιτική  συνεχίζοντας το «έργο» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Την ώρα που διακηρύσσει ότι δεν θα δώσει τα “φιλέτα” της Δημόσιας Υγείας στους επιχειρηματίες, αποκαλύπτεται ότι αυτό ήδη έχει γίνει, αφού το 70%-90% των διαγνωστικών εξετάσεων πραγματοποιούνται μόνο στους επιχειρηματικούς ομίλους στην Υγεία.

Την ώρα που οι ασθενείς εκβιάζονται από τους επιχειρηματίες των διαγνωστικών κέντρων να πληρώσουν -οι οποίοι δεν χρωστάνε σε κανέναν τίποτα- για τις εξετάσεις τους, ο υπουργός Υγείας διακηρύσσει ότι οι επιχειρηματίες μάς χρειάζονται γιατί το Δημόσιο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες, δίνοντας έτσι “αέρα στα πανιά τους”.

Αποκαλύφθηκε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο η κοροϊδία της κυβέρνησης προς το λαό για τις δήθεν φιλολαϊκές μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ο λαός μπορεί και με αφορμή αυτό το ζήτημα να βγάλει τα συμπεράσματά του. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, όλους τους «ντίλερ» του κεφαλαίου, που βλέπουν τη ζωή και τις ανάγκες του ακόμα και για τα στοιχειώδη ως δαπάνη που πρέπει να μπει στον Προκρούστη του εξορθολογισμού.

Τώρα δυνατό ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές. Για να δοθεί ισχυρή απάντηση από το λαό με τους αγώνες του για αποκλειστικά δημόσια, σύγχρονη και δωρεάν Υγεία. Για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, για να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στις δημόσιες μονάδες Υγείας, να εξοπλιστούν με σύγχρονα και επαρκή σε αριθμό μηχανήματα, να λειτουργούν όλο το 24ωρο και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλους απολύτως δωρεάν.

 140 total views,  2 views today